Vöneki Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vöneki Lajos (névvariáns: Vöneky Lajos; angolul: Louis Vüneky (Vékey)) (Ungvár, 1830. — Magyarország, 1890 után) magyar és/vagy osztrák származású hadnagy; hadnagyként, majd főhadnagyként teljesített szolgálatot a magyar szabadságharcban, harcolt az itáliai szabadságért; Amerikában százados, majd őrnagy az amerikai polgárháborúban az északiak oldalán.

Életútja[szerkesztés]

A Radetzky-huszároknál szolgált hadnagyi rangban, onnan megszökökött és harcolt szintén hadnagyi, majd főhadnagyi beosztásban az 1848-49-es magyar szabadságharcban, a magyar szabadságharc leverése után az itáliai szabadságért harcolt a Magyar Légióban, majd Amerikába emigrált. Az amerikai polgárháborúban a 68. Néger Gyalogezrednél teljesített szolgálatot századosként, később az 1865-ben St. Josephben felállìtott 51. számú Missouri ezredben őrnagyi beosztásban teljesített szolgálatot, ez már nem néger ezred volt, mégis itt tapasztalt erős idegenellenességet[1] saját személyére vonatkozóan is, olyan annyira, hogy kilépett a katonai szolgálatból.

Az amerikai demokráciában csalódott férfi az 1867-es kiegyezést követően hazatért Magyarországra, s lelkesen bekapcsolódott a veterán honvédek közösségi életébe.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Megörökítették nevét a washingtoni Afroamerikai Polgárháborús Emlékmű talapzatán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Dutchman”, így nevezték az amerikaiak az idegeneket, a bevándoroltakat, a képzett magyar katonatisztek esetében a szakmai féltékenység is szerepet játszott. Lásd Vida István Kornél: Világostól Appomatoxig, forrásokban i. m. 327. p. és lásd még [[Perczel Miklós (honvédezredes)|]]: Naplóm az emigrációból. 2. köt. Amerikai napló [ (Sajtó alá rend., bev., jegyz. Závodszky Géza). Budapest : Tankönyvkiadó, 1979. 262 p.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]