Amsberg György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amsberg György
George von Amsberg 1860 körül
George von Amsberg 1860 körül
SzületettGeorge von Amsberg
1821. június 24.
Hildesheim, Hannoveri Királyság
Elhunyt1876. november 21. (55 évesen)
Hoboken, New Jersey, USA
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Foglalkozásakatona,
magyar és amerikai szabadságharcos
A Wikimédia Commons tartalmaz Amsberg György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Amsberg György (németül: George von Amsberg; angolul: George Amsberg) (Hildesheim, Hannoveri Királyság, 1821. június 24.Hoboken, New Jersey, 1876. november 21.) német származású magyar és amerikai szabadságharcos.

Élete[szerkesztés]

Az osztrák hadseregben teljesített szolgálatot, s az egyik magyar huszárezred tisztje lett. A magyarok közt megtanulta a magyar nyelvet, a magyarok közé szocializálódott, az 1848-49-es magyar szabadságharc kitörésekor a teljes ezredével a magyar szabadságharcosokhoz állt át. Henryk Dembiński honvéd altábornagy adjutánsa, ezredese lett. Különösen a szolnoki és a debreceni csatákban tüntette ki magát. A világosi fegyverletétel után 16 esztendei rabságra ítélték, amelyből 9 évet ki is töltött, s ekkor is csak azzal a feltétellel engedték szabadon, ha elhagyja a monarchia területét. 1858-ban Amerikába emigrált, s Hobokenben (New Jersey) lovagló mesterként működött.

Részt vett az amerikai polgárháborúban az északiak oldalán mint a 45. New York-i önkéntes gyalogezred ezredese, alezredese Wratislaw Ede lett, ezrede Louis Blenker tábornok német divíziójához tartozott. Később Franz Sigel és Carl Schurz tábornokok vezetése alatt egy dandártparancsnoki beosztást kapott. Részt vett a Gettysburgi csatában, majd 1863 őszén krónikus betegségei miatt (asztma, gyomorbántalmak) beadta lemondását, 1864. január 22-én szerelt le. Hobokenbe (New Jersey) tért vissza, egy szálloda tulajdonrészéből élt, ott érte a halál 1876-ban, a hobokeni Észak Bergeni temetőben nyugszik, New Jersey államban.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lincoln's Hungarian heroes; the participation of Hungarians in the Civil War, 1861-1865 / by Edmund Vasvary. Washington, D.C., The Hungarian Reformed Federation of America, 1939. Amsberg György lásd ; 47, 123. p. (angolul) és (magyarul)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]