Ormai Norbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ormai Norbert
Ormai Norbert. Barabás Miklós festménye.
Ormai Norbert. Barabás Miklós festménye.
Született 1813. augusztus 22.
Dobřany
Meghalt 1849. augusztus 22. (36 évesen)
Arad
Rendfokozata honvéd ezredes
A Wikimédia Commons tartalmaz Ormai Norbert témájú médiaállományokat.

Aranyosi báró Ormai Norbert, Ormay Norbert 1848 előtt Auffenberg Norbert (Dobřany, 1813. augusztus 22.Arad, 1849. augusztus 22.) honvédezredes, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja.

Életpályája[szerkesztés]

Morvaországi német arisztokrata családban született. Tanulmányait az olmützi katonai iskolában végezte, majd 1828-ban hadapródként lépett a császári hadsereg 31. (Leiningen) gyalogezredébe. 1840-ben már hadnagyi rangban szolgált, mikor a galíciai lengyel hazafiakhoz fűződő kapcsolatai miatt letartóztatták. Hét év vizsgálati fogság után 1847-ben tizennégy év várfogságra ítélték. Munkács várában töltötte büntetését, ahonnan az 1848. március 15-ei forradalom után kiszabadult.

A Batthyány-kormány felterjesztésére május elején kegyelmet kapott, és Woronieczky Miciszláv herceg önkénteseinek századosa lett. Ekkor változtatta nevét Ormai (Ormay) Norbertre. Szeptemberben egységével részt vett a délvidéki harcokban. Októbertől Kossuth Lajos mellett őrnagyi rangban őrparancsnok, majd később szárnysegéd lett. 1849 márciusától alezredessé léptették elő, és megbízták az 1. honvéd vadászezred szervezésével. Márciustól ezredessé és a honvéd vadászezredek főfelügyelőjévé nevezték ki.

Halála[szerkesztés]

1849. augusztus 7-én lemondott rangjáról és beosztásáról. Augusztus 12-én esett császári fogságba.

… tegnapelőtt megkezdődött a dolog, felakasztattam egy Auffenberg nevű egyént, aki valamikor hadnagy volt a Mazzuchelli ezredben, aztán ezredes és Kossuth segédtisztje. – Kiss, Leiningen, Poeltenberg, Vécsey stb. is követni fogja, mihelyt megérkezik. Az eljárás a lehető legrövidebb lesz, megállapítjuk az illetőről, hogy tisztként szolgált nálunk, és fegyveres szolgálatot teljesített a lázadó hadseregben.
– Haynau levele Schönhals tábornoknak 1849. augusztus 24-én

Julius Jacob von Haynau végeztette ki Aradon, a rögtönítélő bíróság kötél általi halálra ítélte, és az ítéletet 1849. augusztus 22-én végrehajtották.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]