Ormai Norbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ormai Norbert
Ormai Norbert. Barabás Miklós festménye.
Ormai Norbert. Barabás Miklós festménye.
Született 1813. augusztus 22.
Dobřany
Meghalt 1849. augusztus 22. (36 évesen)
Arad
Rendfokozata honvéd ezredes
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ormai Norbert témájú médiaállományokat.

Aranyosi báró Ormai Norbert, Ormay Norbert 1848 előtt Auffenberg Norbert (Dobřany, 1813. augusztus 22.Arad, 1849. augusztus 22.) honvédezredes, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja.

Életpályája[szerkesztés]

Morvaországi német arisztokrata családban született. Tanulmányait az olmützi katonai iskolában végezte, majd 1828-ban hadapródként lépett a császári hadsereg 31. (Leiningen) gyalogezredébe. 1840-ben már hadnagyi rangban szolgált, mikor a galíciai lengyel hazafiakhoz fűződő kapcsolatai miatt letartóztatták. Hét év vizsgálati fogság után 1847-ben tizennégy év várfogságra ítélték. Munkács várában töltötte büntetését, ahonnan az 1848. március 15-ei forradalom után kiszabadult.

A Batthyány-kormány felterjesztésére május elején kegyelmet kapott, és Woronieczky Miciszláv herceg önkénteseinek századosa lett. Ekkor változtatta nevét Ormai (Ormay) Norbertre. Szeptemberben egységével részt vett a délvidéki harcokban. Októbertől Kossuth Lajos mellett őrnagyi rangban őrparancsnok, majd később szárnysegéd lett. 1849 márciusától alezredessé léptették elő, és megbízták az 1. honvéd vadászezred szervezésével. Márciustól ezredessé és a honvéd vadászezredek főfelügyelőjévé nevezték ki.

Halála[szerkesztés]

1849. augusztus 7-én lemondott rangjáról és beosztásáról. Augusztus 12-én esett császári fogságba.

… tegnapelőtt megkezdődött a dolog, felakasztattam egy Auffenberg nevű egyént, aki valamikor hadnagy volt a Mazzuchelli ezredben, aztán ezredes és Kossuth segédtisztje. – Kiss, Leiningen, Poeltenberg, Vécsey stb. is követni fogja, mihelyt megérkezik. Az eljárás a lehető legrövidebb lesz, megállapítjuk az illetőről, hogy tisztként szolgált nálunk, és fegyveres szolgálatot teljesített a lázadó hadseregben.
– Haynau levele Schönhals tábornoknak 1849. augusztus 24-én

Julius Jacob von Haynau végeztette ki Aradon, a rögtönítélő bíróság kötél általi halálra ítélte, és az ítéletet 1849. augusztus 22-én végrehajtották.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]