Palóczy László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
palóczi Palóczy László
palóczi Palóczy László
palóczi Palóczy László
Született 1783. október 14.
Miskolc
Elhunyt 1861. április 27. (77 évesen)
Pest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása országgyűlési követ, alispán
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz palóczi Palóczy László témájú médiaállományokat.

Palóczi Palóczy László (Miskolc, 1783. október 14.Pest, 1861. április 27.) liberális reformpolitikus, Borsod vármegye országgyűlési követe.

Életrajza[szerkesztés]

Egy Borsod megyei református nemesi családban született. 1807-től állt a vármegye szolgálatában, 1832-ben a pozsonyi országgyűlésre küldték követként. A liberális ellenzékhez tartozott; Szemere Bertalannal, a megye másik képviselőjével együtt az ellenzék egyik legjelentősebb tagja az 1843-44-es és az 1847-48-as reformországgyűlésen. Palóczy a reformkor országgyűlésein különösen a vallásszabadság kérdésével foglalkozott. Ő javasolta, hogy magyar nyelven vezessék az országgyűlés jegyzőkönyveit. 1839-től Borsod vármegye másodalispánja.

Az 1848-as országgyűlésen Miskolc képviselője és a képviselőház korelnöke július elejéig, majd a kegyelmi szék elnöke. Mivel a detronizáció után is megtartotta mandátumát, a világosi fegyverletétel után előbb halálra ítélték, majd ezt kegyelemből börtönbüntetésre enyhítették. Szabadulása után Miskolcra ment, ahol visszavonultan élt, de 1861-ben, nem sokkal halála előtt ismét képviselte szülővárosát az országgyűlésben, ahol ismét ő volt a képviselőház korelnöke. Közkedvelt, rokonszenves politikus volt. A holttestét Pestről Miskolcra szállító vonatot több helyütt ünnepélyesen fogadták. A Vasárnapi Ujság beszámolója szerint Debrecenben az indóházban több ezer fős tömeg várta a vonatot, amely harangzúgás közepette futott be a városba. Koporsóját babérkoszorúval díszítették fel és a Szózatot is elénekelték. Az avasi templom temetőjében helyezték örök nyugalomra. Miskolcon utca viseli a nevét.

Epitáfium[szerkesztés]

Jókai Mór epitáfiumot írt halálára:

Palóczy
Sértve a hon. De kinek panaszolja baját? Van-e földön
Úr, aki hallgasson népek fájdalmi szavára?
„Földön nincs, ki segít: van az égben” – mondta Palóczy,
És panaszainkkal együtt maga ment fel a legmagasabbhoz.
1861. április

Forrás[szerkesztés]

  • Életrajza In: Jónás Károly–Villám Judit: A Magyar Országgyűlés elnökei 1848–2002, 83-84. oldal. Argumentum Kiadó, 2002. ISBN 963-446-225-1
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Palóczy László témájú médiaállományokat.