Ivánka Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ivánka Imre
Ivánka Imre-Borovszky.jpg
Született 1818. december 9.
Felsőszemeréd
Elhunyt 1896. július 27. (77 évesen)
Máriabesnyő
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
Kitüntetései Magyar Királyi Szent István-rend
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivánka Imre témájú médiaállományokat.
Az Ivánka család címere

Draskóczi és jordánföldi Ivánka Imre (Felsőszemeréd, 1818. december 9.Máriabesnyő, 1896. július 27.) 1848-as honvédezredes, Batthyány Lajos miniszterelnök titkára, politikus.

Tanulmányok-katonai pályafutása[szerkesztés]

Előbb Sopronban, majd 1831-től a tullni katonai akadémián tanult, ahol tanulótársa volt Görgei Artúr és Klapka György is. Az akadémia elvégzése után a Hessen-Homburg sorezredbe kerül, 1838-tól a 12. huszárezredben, az ún. nádor huszároknál teljesített hadnagyként, ill. főhadnagyként szolgálatot Észak-Csehországban, István nádor hadsegéde volt.

1848[szerkesztés]

Batthyány Lajos májusi felhívása után, mely felszólítja a kilépett katonatiszteket, hogy álljanak be az új hadseregbe, csatlakozik az alakuló magyar nemzetőrséghez, ahol százados, majd július 1-jétől Batthyány miniszterelnök titkára lett. A kapitánytól lefelé való kinevezések, egyszerű adminisztrációs kiadványok aláírása volt reá bízva,[1] és részt vesz a felállítandó honvédsereg szervezésében. Augusztus 17-én őrnaggyá és a dunáninneni nemzetőrség parancsnokává nevezték ki, augusztus 27-én Kazinczy Lajos főhadnagy lett a segédtisztje. A győztes pákozdi csatában (szeptember 29.) a jobbszárnyon harcolt. A győzelem után, október 9-én alezredesi rangot kapott. Októberben a honvédsereg Ausztriába való betörésekor a jobbszárny hadműveleteit fedezte. Október 12-én ezredessé, 19-én a magyar fősereg jobbszárnyának parancsnokává nevezték ki. Október 25-én a magyar sereg ultimátumával Dobay Ágoston nemzetőr százados kíséretében Windisch-Grätzhez küldték egyezkedés céljából, a császári fővezér azonban azt válaszolta: „...lázadókkal nem tárgyalok!”. Visszafelé jöttükben Ivánkát a hadijog megsértésével Jellasics elfogatta. A magyar kormány szerette volna őt kicserélni Fligelli táborkari őrnagyért, Roth és Philippovics tábornokért, de sikertelenül.[2]

Politikai és közéleti tevékenysége[szerkesztés]

Königgrätzi (ma Hradec Králové, Csehország) rabságából 1850-ben szabadult császári kegyelemmel, majd megnősült. 1861-ben Pest megye főjegyzőjévé választották (mint ilyen kezdeményezte Petőfi születési házának a megkeresését), majd határozati párti programmal a dunapataji kerület országgyűlési képviselője lett. 1865-től 1895-ig megszakítás nélkül tagja volt a képviselőháznak; eleinte a Balközép Párt, majd a Szabadelvű Párt tagja. 1895-ben főrendiházi taggá nevezték ki. 1878-tól 1891-ig az Északkeleti Vasúttársaság vezérigazgatója. Ferenc József 1878-ban kitüntette a harmadik osztályú Vaskorona-renddel. Tevékenyen részt vett Magyar Vöröskereszt megalapításában, melynek gondnoka lett (1881-1890). Társadalmi tevékenységéért 1882-ben megkapta a Szent István-rend kiskeresztjét. 1884-ben a Nemzetközi Vöröskereszt II. értekezletén Genfben német nyelven számolt be a Magyar Vöröskereszt tevékenységéről.[3] Részt vállalt az Országos Honvédegylet alapításában, s a magyarországi szabadkőművesek nagymestere volt.

Írásai[szerkesztés]

  • A magyar hadsereg, mint szervezendőnek képzelve (Pest, 1861)
  • Gőzhajózás a magyar Dunán tájékozásul (Pest, 1862)
  • Négyhavi szolgálatom a magyar hadseregben 1848 június végétől október végéig (Budapest, 1881)
  • A népfelkelésről (Budapest, 1884 németül is)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Négyhavi szolgálatom a magyar hadseregben 1848 június végétől október végéig (Budapest, 1881)
  2. Mészáros Lázár emlékiratai
  3. Dr. Kiss László- Ozogány Ernő- Lacza Tihamér - A magyar tudomány évszázadai II.-Magyar orvosok, mérnökök, tudósok (Lilium Aurum Kft., Dunaszerdahely, 1996, ISBN 80-88837-02-2)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Csáky Károly:„Lázadókkal nem tárgyalok”. Ivánka Imre történész, a szabadságharc ezredese, Honismeret, 2007/2.
  • Ivánka Imre. Szabadkőműves Wiki. (Hozzáférés: 2012. május 22.)