Ács Gedeon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ács Gedeon
Ács Gedeon 1819-1887.jpg
Született 1819. augusztus 31.
Bellye
Elhunyt 1887. november 12. (68 évesen)
Csúza
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása lelkész
honvédszázados
író
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ács Gedeon témájú médiaállományokat.

Ács Gedeon (Beceneve: Gida; Bellye, 1819. augusztus 31.Csúza, 1887. november 12.) református lelkész, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc résztvevője, tábori lelkész századosi rangban, emlékíró.

Életútja[szerkesztés]

Követte a családi hagyományokat, teológiát tanult, s református pap lett, bár eredetileg hajlama inkább a mérnöki hivatás felé vonzotta. Az 1848–49-es szabadságharc kezdetén tábori papnak jelentkezett, így lett tábori lelkész századosi rangban, de nemcsak tábori lelkész volt, hanem fegyverrel a kezében harcolt a rábízott század élén. A világosi fegyverletétel után nem érezte magát biztonságban, emigrációba kényszerült, sokáig Kossuth Lajos környezetében tartózkodott. 1851-ben a Mississippi nevű amerikai fregatton kelt át Amerikába törökországi emigránsokkal.

1853-ban Ács Gedeon lett az első magyar nyelvű egyházközösség megválasztott lelkésze New Yorkban. Kiváló szónoklatai vonzották a hívőket, de még sem nem volt ez egyszerű, mert a magyar anyanyelvű hívők közt is nemcsak reformátusok voltak, hanem többségben voltak a katolikusok, az evangélikusok és a zsidók. Ács szép elképzelése, hogy a magyar anyanyelvűekből egy egységes magyar egyházat szervez, nem valósulhatott meg. Nehezen tartotta fenn magát, amerikai barátai segítették, alkalmi fizikai munkákból élt, végül New Yorkban Podharádszky Károly műtermében a fényképészetet is megtanulta, de tőke híján ez sem biztosított tartós megélhetést, a honvágy is gyötörte, így 1861-ben hazajött Magyarországra. Az egyházi hatalom nem engedte, hogy megkapja régi parókiáját Laskón, végül 1862-ben egy kicsiny településen, Csúzán választották lelkésszé, ettől az időtől fogva a Dráva menti szórványokat gondozta haláláig. 1887-ben érte a halál, a Csúzai temetőben nyugszik.

Nagy nyelvtudású ember volt, tudott latinul, görögül, németül, franciául, amerikai emigrációjának negyedik évében már nemcsak jól beszélte az angolt, de írt is angolul. Nem véletlen, hogy a magyar emigránsok mellett sok angol barátja is volt. Valahogyan, talán szigorú kálomista erkölcsi felfogása miatt, nem tudott beilleszkedni a rohamosan fejlődő, iparosodó amerikai polgári társadalomba, nem tudta benne megtalálni a helyét, sokan jártak hasonlóképpen, s lassan hazaszivárogtak, de sokan feltalálták magukat, köztük például Ács egyik legjobb barátja László Károly, aki elment Mexikóba s mahagóni fával kereskedett.

Értékes, 10 kötetnyi naplót találtak hagyatékában Bostoni jegyzetek címen, a kézirat beragasztott újságkivágatokkal és metszetekkel, fotókkal illusztrált anyag, fontos forrásokat tartalmaz a 19. század 6. évtizedére vonatkozóan. A köteteket az Országos Széchényi Könyvtár őrzi. Később előkerült még három kötet kézirat, az a szegedi Móra Ferenc Múzeumba került.

Kötete nyomtatásban[szerkesztés]

  • Mihelyt gyertyámat eloltom... : Bostoni jegyzetek 1856-1863 / Ács Gedeon ; [vál., az előszót írta és jegyzetekkel ell. Bogáti Péter]. Budapest; Gondolat, 1989. 426 p. ill. ISBN 963-282-206-4 (kötött)

Családja[szerkesztés]

Kempelen Béla 1637-ig vezeti vissza a köznemesi családot. Ács Gedeon dédapja, János már református prédikátor volt, s a foglalkozás férfiágon öröklődött; így Gedeon nagyapja és apja is pap volt.

Életrajzírói[szerkesztés]

  • Kontra János 1927-ben a Magyar Egyház című amerikai magyar lapban írt megemlékezést.[1]
  • Oldalági leszármazottja, Ács Tivadar Vácon 1940-ben adott ki könyvet Kossuth papja: Ács Gedeon címmel.
  • Zombori István az 1970-es évek végén a szegedi Móra Ferenc Múzeum évkönyveiben közölt két életrajzi dolgozatot.[2]
  • Bogáti Péter A Mihelyt gyertyámat eloltom 1989-es kiadásához írt önálló munkának is megfelelő terjedelmű előszót.
  • Lábadi Károly: Meg vagyok én búval rakva. Ács Gedeon élete és feljegyzései a XIX. századi drávaszögi népéletről. Jugoszláviai Magyar Művelődési Társaság-Forum Könyvkiadó, Újvidék, 1992

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bogáti, 7. o.
  2. Bogáti, 39. o.
  3. Bogáti, 13. o.
  4. Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Források[szerkesztés]