Bárándy Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bárándy Péter
Magyarország igazságügy-minisztere
Hivatali idő
2002. május 27. 2004. október 3.
Előd Dávid Ibolya
Utód Petrétei József

Született 1949. június 12. (69 éves)
Budapest

Foglalkozás

Bárándy Péter (Budapest, 1949. június 12. –) magyar ügyvéd, politikus, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere. A Joseph Pulitzer-emlékdíj kuratóriumának tagja.

Jogászi pályafutása[szerkesztés]

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán szerzett jogi doktorátust 1974-ben. 1974 és 1976 között ügyvédjelölt volt. 1976-ban szakvizsgázott, kisebb megszakítással ügyvéd, szakterülete a büntetőügyek.

1983-ban a Budapesti Ügyvédi Kamara titkára lett. 1992-ben annak főtitkárává választották. A Magyar Kriminológiai Társaság elnökségi tagja. Az ELTE ÁJK meghívott oktatójaként is dolgozik.

Több ismertebb büntetőügyben vállalt védői szerepet, többek között az „ír gázoló” néven ismertté vált Ciaran Tobin védője is volt.

„(Tag)állami szervezet bűn” címmel tanulmányt írt Bihari Istvánnal közösen a szervezett bűnözésről a Magyar Bálint által szerkesztett, 2013 őszén megjelent Magyar polip című kötetbe.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1992-ben a Palotás János által létrehozott Köztársaság Párt alapítója és alelnöke volt, annak 1996-os megszűnéséig. Az 1994-es országgyűlési választáson a párt országgyűlési képviselőjelöltje volt. A párt megszűnésétől 2002-ig nem vett részt a politikai életben.

Miniszteri pályafutása[szerkesztés]

Medgyessy Péter még miniszterelnök-jelöltként igazságügy-miniszternek jelölte. A választások megnyerése után letette a miniszteri esküt. Minisztersége alatt többek között felhasználták a magántőkét a börtönépítéshez és enyhítették az Orbán-kormány alatt hozott, túl szigorúnak ítélt drogtörvényt.

2004-ben, a miniszterelnök-váltás után nem vállalt posztot a kormányban, majd újra ügyvédi gyakorlatot folytatott.

Korabeli közvélemény-kutatások szerint Bárándy a legnépszerűbb politikusok egyikének számított. Emiatt neve többször felmerült köztársasági elnöknek, az MSZP „négyes listáján” is szerepelt, de a kevés jelölés miatt visszalépett. Jelölése ellen több liberális civil szervezet is tiltakozott.

Családja[szerkesztés]

Elvált. Házasságából két gyermeke született. Fia, Bárándy Gergely az MSZP országgyűlési képviselője, elnökségi tagja. Édesapja, Bárándy György közismert védőügyvéd volt.

Díja[szerkesztés]

Források[szerkesztés]