Fleck Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fleck Zoltán
Született 1965. szeptember 28. (57 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
 • jogász
 • szociológus
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem (–1990)
Kitüntetései Szabad Sajtó-díj (2009)
SablonWikidataSegítség

Fleck Zoltán (Budapest, 1965. szeptember 28.[1] - ) magyar jogász, szociológus.

Szakmai és politikai tevékenysége[szerkesztés]

1990-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomát, 1994-ben pedig szociológus oklevelet szerzett. 2000-ben elnyert PhD-fokozata után 2001 szeptemberében egyetemi docens lett, 2003-tól pedig a jogszociológiai tanszék vezetője. 2007-ben habilitált, 2011 szeptember 1-től pedig egyetemi tanár lett. 1992 óta részt vesz a jogász doktori iskola programjában.

Kutatási témái a jogalkalmazó intézmények, a jogászi hivatás, a jogi kultúra és a normák társadalmi érvényesülésének kérdései. Foglalkozik a bírói jogérvényesítéssel, de közzétett tanulmányokat a társadalmi előítéletekről, és kutatta a jogállam működésének kérdéseit is, a jogászok társadalmi összetételével, a jogalkalmazás szociológiájával és az előítéletek működésének mechanizmusával is foglalkozik. Tudományos munkája miatt korábban összeütközött a bíróságok vezetőivel is.

Publikációi[szerkesztés]

2012-ig hat önálló monográfiája jelent meg, többek között a „Bíróságok mérlegen”, „Igazságszolgáltatásunk újabb tíz éve”, a „Változások és változatlanságok”, a „Jogállam és igazságszolgáltatás a változó világban” és a „Szociológia jogászoknak” című kötetek.

Alapító szerkesztője a 2003-ban indított, Kontroll című jogszociológiai folyóiratnak, s tagja az Egyenlítő című folyóirat szerkesztőségének, de több más közéleti fórumon is publikál, így írásai megjelennek az Élet és Irodalomban és a Mozgó Világban.

„A maffiaállam joga” címmel tanulmányt írt a Magyar Bálint által szerkesztett, 2013 őszén megjelent Magyar polip című kötetbe.

 • Jogszolgáltató mechanizmusok az államszocializmusban. Totalitarizmus-elméletek és a magyarországi szocializmus; Napvilág, Bp., 2001 (Critica)
 • Rövid bevezetés a szociológiába a társadalombiztosítási szakemberképzés számára; ELTE Jogi Továbbképző Intézet–Mobil, Bp., 2002
 • Szociológia jogászoknak; Napvilág, Bp., 2004
 • Jogállam és igazságszolgáltatás a változó világban. Jogszociológiai vizsgálódások; Pallas Páholy–Gondolat, Bp., 2008 (Bibliotheca iuridica Publicationes cathedrarum)
 • Változások és változatlanságok. A magyar jogrendszer a rendszerváltás után; Napvilág, Bp., 2010 (20 év után)
 • Igazságszolgáltatás a tudomány tükrében; szerk. Fleck Zoltán; ELTE Eötvös, Bp., 2010 (ELTE jogi kari tudomány)
 • Technika vagy érték a jogállam? A jogállami értékek átadása és az előítéletek csökkentése a jogászok és rendőrtisztek képzésében; többekkel; L'Harmattan, Bp., 2012 (Föld-rész könyvek)
 • Technika vagy érték a jogállam? A jogállami értékek átadása és az előítéletek csökkentése a jogászok és rendőrtisztek képzésében; többekkel; L'Harmattan, Bp., 2012 (Föld-rész könyvek)
 • Ágh AttilaVértes András–Fleck Zoltán: Tíz év az Európai Unióban. Felzárkózás vagy lecsúszás?; Kossuth, Bp., 2014
 • Jogszociológiai előadások; szerk. Fleck Zoltán szerk.; ELTE Eötvös, Bp., 2014 (ELTE jogi kari jegyzetek)
 • Tanulmányok a kortárs jogelméletről; szerk. Fekete Balázs, Fleck Zoltán; ELTE Eötvös, Bp., 2015 (ELTE jogi kari tudomány)
 • A jogászképzés szintleíró jellemzői; ELTE ÁJK, Bp., 2017 (Oktatásmódszertani füzetek ELTE ÁJK)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]