Takarmánylucerna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Takarmánylucerna
Medicago sativa
Medicago sativa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Bükkönyformák (Faboideae)
Nemzetség-
csoport
:
Trifolieae
Nemzetség: Lucerna (Medicago)
Faj: M. sativa
Tudományos név
Medicago sativa
L.[1]
Alfajok
  • Medicago sativa subsp. ambigua (Trautv.) Tutin
  • Medicago sativa subsp. microcarpa Urban
  • Medicago sativa subsp. sativa L.
  • Medicago sativa subsp. varia (T. Martyn) Arcang.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Takarmánylucerna témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Takarmánylucerna témájú médiaállományokat és Takarmánylucerna témájú kategóriát.

A takarmánylucerna, termesztett lucerna, kék lucerna vagy egyszerűen csak lucerna (Medicago sativa) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Fontos takarmánynövény. Évelő növény, 3-12 évig élhet a fajtától és a klímaviszonyoktól függően. Apró lila virágokból álló fürtvirágzata van. Akár egy méter magasra is megnőhet, mélyre nyúló gyökérrendszere akár 4,5 méterig lenyúlhat – ez igen ellenállóvá teszi, különösen a szárazsággal szemben. Tetraploid génállománya van. Autotoxikus, ezért magvai nehezen csíráznak már meglévő lucernaültetvényeken. Ezért javasolt vetésforgóban vetni más fajokkal (búza, kukorica). A gyökerein élő Sinorhizobium meliloti baktériumok segítségével képes megkötni a légköri nitrogént.

Jellemzése[szerkesztés]

A lucerna 20–50 cm magas évelő növény. A szára felálló, felegyenesedő. Páratlanul szárnyaltan összetett levelei 3 levélkéből állnak. Hosszúkás-ovális levélkéi csupaszok vagy gyéren szőrözöttek. Fürtvirágzatát 5-10 pillangós virág alkotja. A virágszirmok kékesibolya színűek, a cső felső oldalán 10 porzószál található.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A lucerna erősítő, roboráló hatású. Mivel C-vitaminban igen gazdag, a skorbut ellen jótékonyan hat. A benne lévő növényi ösztrogéneknek köszönhetően kedvező hatású a tejelválasztásra, továbbá szabályozza a menstruációt. Vízhajtó tulajdonsága is ismert. A lucernakivonat UV-sugárzást szűrő hatású, véd a napszúrás ellen. A kozmetikai iparban bőrtáplálásra és a bőr öregedésének megakadályozására használják.

Felhasználása[szerkesztés]

Kevés adat igazolja a lucerna klinikai hatékonyságát. Ugyanakkor a különböző gyógykészítményekben hagyományosan alkalmazzák a fáradtság és a kimerültség kezelésére, a lábadozás meggyorsítására, továbbá a vesekő okozta húgyúti problémákra, ideggyengeségre, valamint a gyermekkori soványságnál. Használják a menstruációs rendellenességek kezelésénél és kedvező hatással van a tejelválasztásra.

A lucerna magja, hasonlón sok más pillangósvirágú növényhez, kanavanint tartalmaz. Ez fehérjét nem alkotó aminosav, amely mérgező hatású, a növény rovarok elleni természetes védekező anyaga. A magasabb rendű élőlényekre, így az emberre is veszélyes lehet. Közönséges makákóknál a rendszeres fogyasztása kísérleti körülmények között gyógyíthatatlan autoimmun betegséget, szisztémás lupus erythematosust váltott ki.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Medicago sativa - ILDIS LegumeWeb. www.ildis.org. (Hozzáférés: 2008. március 7.)
  2. a) Alcocer-Varela J, Iglesias A, Llorente L, Alarcon-Segovia D. Effects of L-canavanine on T cells may explain the induction of systemic lupus erythematosus by alfalfa. Arthritis and Rheumatism. 1985;28(1):52-57;   b) Montanaro A, Bardana EJ Jr. Dietary amino acid-induced systemic lupus erythematosus. Rheumatic Disease Clinics of North America. 1991;17(2):323-332.

Források[szerkesztés]