„Buddhista naptár” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(Új oldal, tartalma: „{{Buddhizmus}} A '''buddhista naptár''' (páli: Sāsanā Sakaraj; burmai: သာသနာ သက္ကရာဇ်, Thai nyelv|thai…”)
 
aNincs szerkesztési összefoglaló
 
A '''buddhista naptár''' ([[Páli nyelv|páli]]: Sāsanā Sakaraj; [[Burmai nyelv|burmai]]: သာသနာ သက္ကရာဇ်, [[Thai nyelv|thai]]: พุทธศักราช - ''phutthasakkarat'') különböző ázsiai országok [[szolunáris naptár]]aira vonatkozik ([[Kambodzsa]], [[Laosz]], [[Mianmar|Burma]] (Mianmar), [[Thaiföld]] és [[Srí Lanka]]) vallásos és egyéb hivatalos alkalmakkor. Ezeknek a naptáraknak közös hagyományvonaluk van, mégis apró de fontos eltérések vannak közöttük például az interkaláció (szökőhónapok beiktatása), hónap nevek és számozások, ciklusok, stb. Thaiföldön a buddhista kort számrendszerrel jelölik, amely megegyezik a [[thai szolunáris naptár]] és a [[thai naptár]]ral.
A délkelet-ázsiai szolunáris naptárak a [[hindu naptár]] egy régebb verziójából indultak ki, amely sziderikus évet használt. Az az egyik nagy különbség, hogy a délkelet-ázsiai rendszerben nem történik semmi egyeztetés, hogy szinkronban maradjon a [[szoláris év]]vel. Helyette a saját [[metón-ciklus]]ukat használják és emiatt körülbelül minden 60 évben egy nappal távolabb sodródnak a mi szoláris évünktől. Az ő naptáraik szerint a hagyományos újév napja a 7. század közepén [[napéjegyenlőség]] idejére esett, ma viszont ez már elcsúszott április 17-ére.<ref name=yo-2001-398-399>Ohashi 2001: 398–399</ref>
 
A mai hagyományos buddhista szolunáris naptárt csupán a [[théraváda]] buddhista fesztiválokhoz használják és nincs hivatalos státusza sehol sem. Thaiföld hivatalos naptára egy újra számozott [[Gergely-naptár]], a buddhista történelemhez igazítva.

Navigációs menü