Ideggyökér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Ideggyökér
Wild yam in woods - young plants.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Jamszgyökérvirágúak (Dioscoreales)
Család: Jamszgyökérfélék (Dioscoreaceae)
Nemzetség: Dioscorea
Faj: D. villosa
Tudományos név
Dioscorea villosa
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ideggyökér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ideggyökér témájú médiaállományokat és Ideggyökér témájú kategóriát.

Az ideggyökér vagy mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) húsos, gumószerű rizómájú évelő növény, amelynek kúszó szára akár 6 m magasra is felnyúlhat. Nagy, szív formájú levelei hosszú levélnyélen ülnek. Apró, sárgászöldes virágai fürtbe rendeződnek, és megkülönböztethetők a porzós és a termős virágok. Termése tok.

Felhasználása[szerkesztés]

Az USA déli részén a növényt gyógykészítményként görcsös hasi fájdalom, emésztési zavarok, valamint reumás eredetű fájdalmak kezelésében és a tüszőrepedést, illetve a menstruációt kísérő fájdalmak esetén használják. A homeopátia egyre gyakrabban alkalmazza.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A dioszcin a foszfolipáz A2 gátlásával gyulladásgátló hatású. A kísérletek során igazolódott, az egereknél ez az enzim megakadályozza a fülödémát. Texasban a gyökeret hagyományosan a reumatikus betegségek ellen használják.

Egy klinikai vizsgálatban, amelynek során a növénynek a klimax elleni hatását tanulmányozták, a betegek egyik csoportját ideggyökérrel, míg a másikat placebóval kezelték, semmilyen hatást nem észleltek. A belőle kinyert szaponinkeveréket hidralizálják és szteroidkészítményeket állítanak elő belőle, de a krémek hatásosságát sem lehetett bizonyítani.

Jóllehet mind ez idáig az ideggyökérnek semmiféle mérgező hatása nem ismert, használata terhes és szoptató nőknek nem ajánlott.

Forrás[szerkesztés]