Szajádav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szajádav (burmai: ဆရာတော် - szó szerint: királyi tanító, egyéb latin betűs használatai: hsayadaw, sayado, sayāḍo vagy sayāḍaw) kolostori vezető szerzetes vagy apát. Némely megkülönböztetett szajádav megnevezése sajádavdzsi (burmai: ဆရာတော်ကြီး, tiszteletreméltói cím). Korábban a címet azok az idősebb szerzetesek viselték, akik a burmai királyokat tanították. Ezek lehettek a buddhista dhamma tanítói, illetve meditációs mesterek. Gyakran használják Burmában szajádav szóval rokonértelmű "U" kifejezést.

A Burmai buddhizmusban többféle tiszteletbeli címet használnak a buddhista szerzetesekre, amelyek jelentése tartalmazza, hogy hány elvonuláson vettek részt az esős hónapokban (Vassza). A leggyakrabban használt kifejezések a "Bhaddanta", az "Asin", a "Sin", az "U", az "Upazin", a "Szajádaw" és a "Szajádavdzsi". Ezeket előtagként használják a burmai páli tulajdonnevekhez a théraváda hagyományt képviselő szerzetesek esetében.

A szajádavoknak gyakran saját dharma nevük (burmai: ဘွဲ့) van, amely egy minősítő név vagy a kolostoruk neve. Így a tiszteletre méltó Mingun Szajádav U Vicsittaszarabhivamszát, a ranguni hatodik buddhista tanácskozás egyik fő alakját, a következőképpen szokás megszólítani:

  • Mingun Szajádav (utalva a saját kolostorára Mingun városban)
  • U Vicsittaszarabhivamsza
  • Szajádav U Vicsittaszarabhivamsza
  • Mingun Szajádav U Vicsittaszarabhivamsza
  • Tipitaka Szajádav U Vicsittaszarabhivamsza
  • Tipitakadhara Dhammabhandakarika Szajádav U Vicsittaszarabhivamsza (jelentése: "a Tripitaka hordozója" és a "a Dhamma őrzője")

Neves szajádavok listája[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]