„Eukaliptusz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
BPbot (vitalap | szerkesztései)
a Sablon:Figyelmeztetés gyógynövény eltávolítása
839. sor: 839. sor:
* [http://www.sirbuday.hu/rakoczi/idos_fak.html Óriások és matuzsálemek]
* [http://www.sirbuday.hu/rakoczi/idos_fak.html Óriások és matuzsálemek]
* [http://www.novenykatalogus.hu/rendszertan/?rid=11242&rfid=2 Növénykatalógus: Eucalyptus]
* [http://www.novenykatalogus.hu/rendszertan/?rid=11242&rfid=2 Növénykatalógus: Eucalyptus]

{{Figyelmeztetés gyógynövény}}


{{Gyógynövények}}
{{Gyógynövények}}

A lap 2011. február 2., 14:07-kori változata

Eukaliptusz (Eucalyptus)
Eukaliptusz fa szalagosan hámló kérge
Eukaliptusz fa szalagosan hámló kérge
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosids
Csoport: Eurosids II
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)
Nemzetség: Eukaliptusz (Eucalyptus)
L'Hér.
Fajok

lásd a szövegben

Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eukaliptusz (Eucalyptus) témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eukaliptusz (Eucalyptus) témájú médiaállományokat és Eukaliptusz (Eucalyptus) témájú kategóriát.

Az eukaliptusz természetes élőhelye

Az eukaliptusz (Eucalyptus) a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjának legkiterjedtebb nemzetsége. Több mint hétszáz fajt számlál; ezek többségét Ausztráliából és Tasmaniából írták le.

Életmódja,Élőhelye: A golyós eukaliptusz egyéves korában már 3 méteres, ötévesen 10-15 méter magas,átmérője pedig eléri a 20cm-t.A harminc éves eukaliptusz akkora,mint egy kétszáz éves tölgy.Egy hektár eukaliptusz erdő húsz év alatt 800 köbméter faanyagot is adhat-más fák ezt a mennyiséget 100-120 esztendő alatt állítják elő.

Túlnyomó többségük örökzöld,de tíz,Ausztrália északi részén élő fájuk a nyári forróságban elhullatja lombját.A tűző napon álló eukaliptusz levelei élükkel fordulnak a nap felé, hogy csökkentsék a besugárzást-ezért a hatalmas fák alig adnak árnyékot, az eukaliptusz erdők világosak,burjánzik bennük az aljnövényzet.A levelek állásával a fa szabályozhatja a párologtatást,ami a száraz, forró időszakokban nagy előnyére válik.

A hírhedt Ausztrál bozót-és erdőtüzek azért terjednek olyan gyorsan,mert az eukaliptuszolajat tartalmazó hajtások, levelek és a lehulló száraz kéregdarabok is könnyen lángra lobbannak.Nagy szárazságok idején különösen könnyen kapnak lángra a finom,vattaszerű pihék,és a tüzes foszlányokat a szél messze fújhatja.A tűz ellen a növény tökéletesen védekezik:a megperzselt fák gyakran újra rügyeznek, a hamu alatt maradt magokból pedig a fiatalabb növények hajtanak ki.

Hamvaskék vagy hamvaszöld levelei a fiatal hajtásokon levélnyél nélküliek, szárölelők. Az idősebb levelek lándzsásak, illetve keskenyek, hosszuk akár a 35–40cm-t is elérheti. Ha megdörzsöljük vagy szétmorzsoljuk őket, jellegzetes illatot árasztanak. Bimbóit csésze és párta helyett rügysapka borítja. Amikor eljön a virágnyílás ideje, a fedőlap lehullik, és dús nyalábban előbukkan a porzók színpompás tömege. Erre azért van szüksége, mert a legtöbb fajt madarak porozzák be, márpedig a madarak szaglása gyönge. Épp ezért az eukaliptusz virágainak szinte alig van szaga — a madarakat a látvány vonzza. Egyes fajait más állatok porozzák be – mint például az oposszumok vagy a repülő róka. A magányosan álló virágok korong alakúak; a legtöbb fajé fehér vagy sárga, de némely fajé (például Eucalyptus caesia) vörös. Az apró magokat a fordított harang alakú, 2–3cm-es toktermések kiszáradása után a szél szórja szét.

Életmódja, élőhelye

A golyós eukaliptusz egyéves korában már három méteres, ötévesen 10–15 méter magas, átmérője pedig eléri a 20 cm-t. A harminc éves eukaliptusz akkora, mint a kétszáz éves tölgy. Egy hektár eukaliptusz erdő húsz év alatt 800 köbméter faanyagot is adhat – más fák ezt a mennyiséget 100–120 esztendő alatt állítják elő.

Túlnyomó többségük örökzöld, de tíz, Ausztrália északi részén élő fajuk a nyári forróságban elhullatja lombját. A tűző napon álló eukaliptusz levelei élükkel fordulnak a nap felé, hogy csökkentsék a besugárzást– ezért a hatalmas fák alig adnak árnyékot, az eukaliptusz erdők világosak, burjánzik bennük az aljnövényzet. A levelek állásával a fa szabályozhatja a párologtatást, ami a száraz, forró időszakokban nagy előnyére válik.

A hírhedt ausztrál bozót- és erdőtüzek azért terjednek olyan gyorsan, mert az eukaliptuszolajat tartalmazó hajtások, levek és a lehulló száraz kéregdarabok is könnyen lángra lobbannak. Nagy szárazságok idején különösen könnyen kapnak lángra a finom, vattaszerű pihék, és a tüzes foszlányokat a szél messze fújhatja. Az 1939-es nagy canberrai tűzvész is úgy keletkezett, hogy a szél izzó kéregfoszlányokat vitt a városba – húsz kilométerről! A tűz ellen a növény tökéletesen védekezik: a megperzselt fák gyakran újra rügyeznek, a hamu alatt maradt magokból pedig a fiatal növények hajtanak ki.

A fagyokat legtöbbjük rosszul viseli, de vannak hidegtűrő fajaik is:

  • tasmániai havasi eukaliptusz (Eucalyptus gunnii),
  • ausztrál havasi eukaliptusz (Eucalyptus niphophila),
  • Eucalyptus coccifera – megközelítőleg ‒15 °C-ig). Ezt a képességüket jelentősen befolyásolja a mikroklíma, a talaj nedvességtartalma és a növény egészségi állapota.

Felhasználása

Az illóolajokat úgy vonják ki, hogy vízgőzzel desztillálják a fiatal ágakat és leveleket. Olaja a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban pedig szájöblítésre használják. A cineolnak köszönhetően az eukaliptuszolaj baktériumölő hatása vetekszik a karbolsavéval. A levelek kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. A brazíliai népi orvoslásban több eukaliptusz fajt meghűlés, nátha és egyéb, lázzal járó légúti fertőzések kezelésére használnak.

Az eukaliptuszligetek illatos levegője (aromaterápiára) még a fenyvesekénél is egészségesebb. Meleg, verőfényes napokon a levegő egy köbméterében akár 2,5 mg illóolaj is lehet.

Kivonatával az édesiparban cukorkákat ízesítenek.

Az eukaliptusz fája tömör, súlyos keményfa, még a tölgyénél és a dióénál is erősebb. A farontó bogarak nem károsítják és alig korhad, ezért előszeretettel használják cölöpnek, telefon- és villanypóznának, építenek belőle hajókat. Erőteljes növekedése miatt a papíripar számára is termesztik. A gyors növekedéshez rengeteg vizet párologtat, ezért kimondottan a mocsarak kiszárítására is ültetik – ezt a tulajdonságát a malária elleni küzdelemben is felhasználják. Hatalmas gyökérrendszerével egy hektárnyi eukaliptusz erdő 12 ezer tonna vizet is fölvesz a talajból egy év alatt.

Az eukaliptusz levele a közkedvelt koalák egyetlen tápláléka. A koala (a bennszülöttek nyelvén: „vizet nem ivó”) nemcsak éhségét, de szomjúságát is ezzel csillapítja, ezért sosem iszik: elég neki a levelekben talált nedvesség.

Hatóanyagai

A közismert eukaliptuszolaj a levél szövetében lévő kis hólyagokban gyűlik össze, és mennyisége elérheti a levél össztömegének 5%-át. Emellett triterpéneket, floroglucin származékokat, cserzőanyagokat tartalmaz: a golyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus) és az Eucalyptus astrigens lehámló kérgének csersavtartalma léri a 7%-ot – és egy hektárról nemritkán 120 tonna kéreg is összegyűjthető. Az illóolaj összetétele és aromája fajonként más és más. Így például a citromillatú eukaliptusz (Eucalyptus citriodosa) illóolajának több mint a fele citronellol, és illatát ez a kifejezetten citromszagú anyag határozza meg. A golyós, a hamvas és a vesszős eukaliptusz illóolajának 80%-a (1,8-cineol), más néven eukaliptol. Ez a legismertebb, enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású eukaliptuszolaj.

Termesztése

Az európaiak 16. századtól telepítették a Földközi-tenger partvidékén – eleinte csak dísznövényként, majd mind inkább ipari célokra. Manapság különösen sok van Spanyolországban, Brazíliában, Indonéziában, és számos ipari ültetvényen nő Afrikában is. Az Atlanti-óceán szigetein (Madeira stb.) gyakorlatilag felhagytak termesztésével; az egykori ültetvények elvadultak.

A legtöbb faj nem igényel előkezelést, de az alábbi (főleg hidegtűrő) fajokat:

  • E. coccifera,
  • hegyi gumifa (E. dalrympleana),
  • E. elata,
  • E. glaucescens,
  • hegyi szürke gumifa (E. goniocalyx),
  • E. niphophila,
  • E. perriniana,
  • E. regnans,
  • E. stellulata

célszerű 4–6 hetes hidegkezelés (hűtőszekrényben) után vetni. Csíráztató közegnek jó a homok (önmagában vagy kertészeti perlitettel 1:3 arányban keverve). Elsődleges szempont a jó vízáteresztő képesség, de ügyelni kell arra is, hogy maradjon nedves, mert a csírázó magok elpusztulhatnak, ha teljesen kiszáradnak. A csírázás ideje rendesen 2-3 hét.

A 4–5 cm-es magoncokat egyesével ültessük őket külön cserepekbe, laza szerkezetű, homokos talajba. Tartsuk a földjüket nedvesen!

Tavasszal a gyümölcsfákéhoz hasonló módon próbálhatjuk őket kiültetni. A nagyon kötött talajok szerkezetét legalább az ültetőgödörben javítsuk, hogy a gyökerek a kezdeti időszakban zavartalanul fejlődhessenek.

Az első télen lehetőleg takarjuk a növényeket. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, kellemes eukaliptusz illat lengi be kertünket.

Eukaliptuszt a lakásban is tarthatunk: ott nem nő faóriássá, de a legyeket és a szúnyogokat elkergeti.

Fajai

  • E. abdita,
  • E. absita,
  • E. acaciiformis,
  • E. accedens,
  • E. acies,
  • E. acmenoides,
  • E. acroleuca,
  • E. aenea,
  • E. aequioperta,
  • E. agglomerata,
  • E. aggregata,
  • fehér eukaliptusz (Eucalyptus alba),
  • E. albens,
  • E. albida,
  • E. albopurpurea,
  • E. alligatrix,
  • E. ammophila,
  • E. amplifolia,
  • E. amygdalina,
  • E. ancophila,
  • E. andrewsii,
  • E. angophoroides,
  • E. angularis,
  • E. angulosa,
  • E. angustissima,
  • E. annulata,
  • E. annuliformis,
  • E. apiculata,
  • E. apodophylla,
  • E. apothalassica,
  • E. approximans,
  • E. aquatica,
  • E. aquilina,
  • E. arachnaea,
  • E. arborella,
  • E. archeri,
  • E. arenacea,
  • E. argillacea,
  • E. argophloia,
  • E. argutifolia,
  • E. argyphea,
  • E. aromaphloia,
  • E. articulata,
  • E. aspersa,
  • E. aspratilis,
  • E. astringens,
  • E. atrata,
  • E. atrovirens,
  • E. aureola,
  • E. australis,
  • E. badjensis,
  • E. baeuerlenii,
  • E. baileyana,
  • E. bakeri,
  • E. balanites,
  • E. balanopelex,
  • E. balladoniensis,
  • E. bancroftii,
  • E. banksii,
  • E. barberi,
  • E. baudiniana,
  • E. baueriana,
  • E. baxteri,
  • E. beaniana,
  • E. beardiana,
  • E. beasleyi,
  • E. behriana,
  • E. bensonii,
  • E. benthamii,
  • E. beyeri,
  • E. bigalerita,
  • E. biturbinata,
  • E. blakelyi,
  • E. blaxellii,
  • E. blaxlandii,
  • E. bleeseri,
  • E. boliviana,
  • E. bosistoana,
  • déli mahagóni (Eucalyptus botryoides),
  • E. brachyandra,
  • E. brachycalyx,
  • E. brachycarpa,
  • E. brachycorys,
  • E. brachyphylla,
  • E. brassiana,
  • E. brevifolia,
  • E. brevipes,
  • E. brevistylis,
  • E. bridgesiana,
  • E. brockwayi,
  • E. brookeriana,
  • E. broviniensis,
  • E. brownii,
  • E. buprestium,
  • E. burdettiana,
  • E. burgessiana,
  • E. burracoppinensis,
  • E. cadens,
  • E. caesia,
  • E. calcareana,
  • E. calcicola,
  • E. caleyi,
  • E. caliginosa,
  • E. calophylla,
  • E. calycogona,
  • E. calyerup,
  • vörös gumifa (Eucalyptus camaldulensis),
  • E. cambageana,
  • E. cameronii,
  • E. camfieldii,
  • E. campaspe,
  • E. camphora,
  • E. canaliculata,
  • E. candida,
  • E. cannonii,
  • E. canobolensis,
  • E. capillosa,
  • E. capitellata,
  • E. capricornia,
  • E. captiosa,
  • E. carnabyi,
  • E. carnea,
  • E. carnei,
  • E. castrensis,
  • E. celastroides,
  • E. centralis,
  • E. cephalocarpa,
  • E. ceracea,
  • E. cerasiformis,
  • E. ceratocorys,
  • E. cernua,
  • E. chapmaniana,
  • E. chartaboma,
  • E. chloroclada,
  • E. chlorophylla,
  • E. chrysantha,
  • ezüst eukaliptusz (Eucalyptus cinerea),
  • citromillatú eukaliptusz (Eucalyptus citriodosa) (Eucalyptus citriodora?),
  • cukor-gumifa (Eucalyptus cladocalyx),
  • E. clarksoniana,
  • E. clelandii,
  • E. clivicola,
  • E. cloeziana,
  • E. cneorifolia,
  • E. coccifera,
  • E. communalis,
  • E. concinna,
  • E. conferruminata,
  • E. confluens,
  • E. conglobata,
  • E. conglomerata,
  • E. conica,
  • E. coniophloia,
  • E. conjuncta,
  • E. connerensis,
  • E. consideniana,
  • E. conspicua,
  • E. conveniens,
  • E. coolabah,
  • E. cooperiana,
  • E. copulans,
  • E. cordata,
  • E. cornuta,
  • E. coronata,
  • E. corrugata,
  • E. corticosa,
  • E. corynodes,
  • E. cosmophylla,
  • E. costata,
  • E. costuligera,
  • E. crebra,
  • E. crenulata,
  • E. creta,
  • E. cretata,
  • E. crispata,
  • E. croajingolensis,
  • E. crucis,
  • E. cullenii,
  • E. cunninghamii,
  • E. cuprea,
  • E. cupularis,
  • E. curtisii,
  • E. cyanoclada,
  • E. cyanophylla,
  • E. cyclostoma,
  • E. cylindriflora,
  • E. cylindrocarpa,
  • E. cypellocarpa,
  • hegyi gumifa (Eucalyptus dalrympleana),
  • E. darwinensis,
  • E. dawsonii,
  • E. dealbata,
  • kereklevelű gumifa (Eucalyptus deanei),
  • E. decipiens,
  • E. decolor,
  • E. decorticans,
  • E. decurva,
  • E. deflexa,
  • indonéz gumifa (Eucalyptus deglupta),
  • E. delegatensis,
  • E. delicata,
  • E. dendromorpha,
  • E. densa,
  • E. denticulata,
  • E. depauperata,
  • E. derbyensis,
  • E. desmondensis,
  • E. deuaensis,
  • E. dielsii,
  • E. diminuta,
  • E. diptera,
  • E. discreta,
  • E. dissimulata,
  • E. distans,
  • tarka levelű eukaliptusz (Eucalyptus diversicolor),
  • E. diversifolia,
  • E. dives,
  • E. dolichocera,
  • E. dolichorhyncha,
  • E. dolorosa,
  • E. dongarraensis,
  • E. doratoxylon,
  • E. dorrigoensis,
  • E. drummondii,
  • E. drysdalensis,
  • E. dumosa,
  • E. dundasii,
  • E. dunnii,
  • E. dura,
  • E. dwyeri,
  • E. ebbanoensis,
  • E. educta,
  • E. effusa,
  • E. elaeophloia,
  • E. elata,
  • E. ellipsoidea,
  • E. elliptica,
  • E. erectifolia,
  • E. eremaea,
  • E. eremicola,
  • E. eremophila,
  • E. erythrandra,
  • E. erythrocorys,
  • E. erythronema,
  • E. erythrophloia,
  • E. eudesmioides,
  • E. eugenioides,
  • E. ewartiana,
  • E. exigua,
  • E. exilipes,
  • E. exilis,
  • E. exserta,
  • E. extensa,
  • E. extrica,
  • E. falcata,
  • E. famelica,
  • E. fasciculosa,
  • E. fastigata,
  • E. fergusonii,
  • E. ferriticola,
  • E. ferruginea,
  • E. fibrosa,
  • pirosvirágú gumifa (Eucalyptus ficifolia),
  • E. filiformis,
  • E. fitzgeraldii,
  • E. flavida,
  • E. flindersii,
  • E. flocktoniae,
  • E. foecunda,
  • E. foelscheana,
  • E. foliosa,
  • E. fordeana,
  • E. formanii,
  • E. forrestiana,
  • E. fracta,
  • E. fraseri,
  • E. fraxinoides,
  • E. froggattii,
  • E. fruticosa,
  • E. fulgens,
  • E. fusiformis,
  • E. gamophylla,
  • E. gardneri,
  • E. georgei,
  • E. gigantangion,
  • E. gilbertensis,
  • E. gillenii,
  • E. gillii,
  • E. gittinsii,
  • E. glaucescens,
  • E. glaucina,
  • E. globoidea,
  • golyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus),
  • E. glomericassis,
  • E. glomerosa,
  • E. gomphocephala,
  • E. gongylocarpa,
  • E. goniantha,
  • hegyi szürke gumifa (Eucalyptus goniocalyx),
  • E. goniocarpa,
  • E. gracilis,
  • E. grandifolia,
  • óriás eukaliptusz (Eucalyptus grandis),
  • E. granitica,
  • E. grasbyi,
  • E. greeniana,
  • E. gregoriensis,
  • E. gregsoniana,
  • E. griffithsii,
  • E. grisea,
  • E. grossa,
  • E. guilfoylei,
  • vörös vérfa (Eucalyptus gummifera),
  • tasmániai havasi eukaliptusz (Eucalyptus gunnii),
  • E. gypsophila,
  • E. haemastoma,
  • E. haematoxylon,
  • E. hallii,
  • E. halophila,
  • E. hamersleyana,
  • E. hawkeri,
  • E. hebetifolia,
  • E. helidonica,
  • E. herbertiana,
  • E. histophylla,
  • E. horistes,
  • E. houseana,
  • E. howittiana,
  • E. hypochlamydea,
  • E. hypostomatica,
  • E. ignorabilis,
  • E. imitans,
  • E. imlayensis,
  • E. impensa,
  • E. incerata,
  • E. incrassata,
  • E. indurata,
  • E. infera,
  • E. insularis,
  • E. intermedia,
  • E. interstans,
  • E. intertexta,
  • E. intrasilvatica,
  • E. jacksonii,
  • E. jensenii,
  • E. jimberlanica,
  • E. johnsoniana,
  • E. johnstonii,
  • E. jucunda,
  • E. jutsonii,
  • E. kabiana,
  • E. kakadu,
  • E. kartzoffiana,
  • E. kenneallyi,
  • E. kessellii,
  • E. kingsmillii,
  • E. kitsoniana,
  • E. kochii,
  • E. kondininensis,
  • E. koolpinensis,
  • E. kruseana,
  • E. kumarlensis,
  • E. kybeanensis,
  • E. lacrimans,
  • E. laeliae,
  • E. laevis,
  • E. laevopinea,
  • E. lamprocalyx,
  • E. lane-poolei,
  • E. langleyi,
  • E. lansdowneana,
  • E. largeana,
  • E. largiflorens,
  • E. latens,
  • E. lateritica,
  • E. latisinensis,
  • E. lehmannii,
  • E. leprophloia,
  • E. leptocalyx,
  • E. leptophleba,
  • E. leptophylla,
  • E. leptopoda,
  • E. lesouefii,
  • E. leucophloia,
  • E. leucophylla,
  • E. leucoxylon,
  • E. ligulata,
  • E. ligustrina,
  • E. limitaris,
  • E. lirata,
  • E. litoralis,
  • E. litorea,
  • E. livida,
  • E. lockyeri,
  • E. longicornis,
  • E. longifolia,
  • E. longirostrata,
  • E. loxophleba,
  • E. lucasii,
  • E. lucens,
  • E. luculenta,
  • E. luehmanniana,
  • E. luteola,
  • E. macarthurii,
  • E. mackintii,
  • E. macquoidii,
  • E. macrandra,
  • E. macrocarpa,
  • E. macrorhyncha,
  • pöttyös gumifa (Eucalyptus maculata),
  • E. magnificata,
  • E. major,
  • E. malacoxylon,
  • E. mannensis,
  • E. mannifera,
  • E. marginata,
  • E. mckieana,
  • E. medialis,
  • E. mediocris,
  • E. megacarpa,
  • E. megacornuta,
  • E. melanoleuca,
  • E. melanophitra,
  • E. melanophloia,
  • E. melanoxylon,
  • E. melliodora,
  • E. mensalis,
  • E. merrickiae,
  • E. michaeliana,
  • E. micranthera,
  • E. microcarpa,
  • ausztrál faggyúfa (Eucalyptus microcorys),
  • E. microneura,
  • E. microschema,
  • E. microtheca,
  • E. mimica,
  • E. miniata,
  • E. misella,
  • E. mitchelliana,
  • E. moluccana,
  • E. mooreana,
  • E. moorei,
  • E. morrisbyi,
  • E. morrisii,
  • E. muelleriana,
  • E. multicaulis,
  • E. myriadena,
  • E. nandewarica,
  • E. neglecta,
  • E. nelsonii,
  • E. neutra,
  • E. newbeyi,
  • E. nicholii,
  • E. nigrifunda,
  • ausztrál havasi eukaliptusz (Eucalyptus niphophila),
  • E. nitens,
  • E. nitida,
  • E. nobilis,
  • E. normantonensis,
  • E. nortonii,
  • E. notabilis,
  • E. nova-anglica,
  • E. novoguinensis,
  • E. nutans,
  • E. obconica,
  • E. obesa,
  • E. obliqua,
  • E. obtusiflora,
  • E. occidentalis,
  • E. ochrophloia,
  • E. odontocarpa,
  • E. odorata,
  • E. oldfieldii,
  • E. oleosa,
  • E. olida,
  • E. oligantha,
  • E. olivina,
  • E. ollaris,
  • E. olsenii,
  • E. opaca,
  • E. ophitica,
  • E. optima,
  • E. oraria,
  • E. orbifolia,
  • E. ordiana,
  • E. oreades,
  • E. orgadophila,
  • E. orientalis,
  • E. ornata,
  • E. ovata,
  • E. ovularis,
  • E. oxymitra,
  • E. pachycalyx,
  • E. pachyloma,
  • E. pachyphylla,
  • E. paedoglauca,
  • E. paliformis,
  • E. paludicola,
  • E. panda,
  • E. paniculata,
  • E. pantoleuca,
  • E. paralimnetica,
  • E. parramattensis,
  • E. parvula,
  • E. patellaris,
  • E. patens,
  • E. pauciflora,
  • E. pauciseta,
  • E. peeneri,
  • E. pellita,
  • E. pendens,
  • E. peninsularis,
  • E. perangusta,
  • E. percostata,
  • forgó gumifa (Eucalyptus perriniana),
  • E. persistens,
  • E. petiolaris,
  • E. petraea,
  • E. petrensis,
  • E. phaenophylla,
  • E. phenax,
  • E. phoenicea,
  • E. phylacis,
  • E. pilbarensis,
  • E. pileata,
  • E. pilligaensis,
  • E. pilularis,
  • E. pimpiniana,
  • E. piperita,
  • E. placita,
  • E. planchoniana,
  • E. planipes,
  • E. platycorys,
  • E. platyphylla,
  • E. platypus,
  • E. plenissima,
  • E. pleurocarpa,
  • E. pleurocorys,
  • E. pluricaulis,
  • E. polita,
  • E. polyanthemos,
  • E. polybractea,
  • E. pontis,
  • E. populnea,
  • E. porosa,
  • E. portuensis,
  • E. praecox,
  • E. praetermissa,
  • E. prava,
  • E. preissiana,
  • E. prolixa,
  • E. prominens,
  • E. propinqua,
  • E. protensa,
  • E. provecta,
  • E. pruiniramis,
  • E. pruinosa,
  • E. psammitica,
  • E. pseudoglobulus,
  • E. pterocarpa,
  • E. pulchella,
  • ezüstlevelű hegyi gumifa (Eucalyptus pulverulenta),
  • E. pumila,
  • E. punctata,
  • E. pyrenea,
  • E. pyriformis,
  • E. pyrocarpa,
  • E. pyrophora,
  • E. quadrangulata,
  • E. quadrans,
  • E. quadricostata,
  • E. quaerenda,
  • E. quinniorum,
  • E. racemosa,
  • E. radiata,
  • E. rameliana,
  • E. rariflora,
  • E. raveretiana,
  • E. ravida,
  • E. recta,
  • E. recurva,
  • E. redacta,
  • E. redimiculifera,
  • E. reducta,
  • E. redunca,
  • királyeukaliptusz (Eucalyptus regnans),
  • E. relicta,
  • E. remota,
  • E. repullulans,
  • gyantás eukaliptusz (Eucalyptus resinifera),
  • E. retinens,
  • E. rhodantha,
  • E. rhombica,
  • E. rigens,
  • E. rigidula,
  • E. risdonii,
  • E. rivularis,
  • mocsári eukaliptusz (E. robusta, illetve E. robustus)
  • E. rodwayi,
  • E. rosacea,
  • E. roycei,
  • E. rubida,
  • E. rubiginosa,
  • E. rudderi,
  • E. rudis,
  • E. rugosa,
  • E. rummeryi,
  • E. rupestris,
  • E. salicola,
  • E. saligna,
  • E. salmonophloia,
  • E. salubris,
  • E. sargentii,
  • E. saxatilis,
  • E. scias,
  • E. scoparia,
  • E. scyphocalyx,
  • E. seeana,
  • E. selachiana,
  • E. semota,
  • E. sepulcralis,
  • E. serraensis,
  • E. sessilis,
  • E. sheathiana,
  • E. shirleyi,
  • E. sicilifolia,
  • E. siderophloia,
  • E. sideroxylon,
  • E. sieberi,
  • E. signata,
  • E. similis,
  • E. singularis,
  • E. smithii,
  • E. socialis,
  • E. sp. Howes Swamp Creek,
  • E. sp. Norseman,
  • E. sp. Wagerup,
  • E. sparsa,
  • E. sparsicoma,
  • E. sparsifolia,
  • E. spathulata,
  • E. sphaerocarpa,
  • E. splendens,
  • E. sporadica,
  • E. spreta,
  • E. squamosa,
  • E. staeri,
  • E. staigeriana,
  • E. steedmanii,
  • E. stellulata,
  • E. stenostoma,
  • E. stoatei,
  • E. stowardii,
  • E. striaticalyx,
  • E. stricklandii,
  • E. stricta,
  • E. strzeleckii,
  • E. sturgissiana,
  • E. subangusta,
  • E. subcrenulata,
  • E. suberea,
  • E. sublucida,
  • E. subtilis,
  • E. suffulgens,
  • E. suggrandis,
  • E. surgens,
  • E. symonii,
  • E. synandra,
  • E. talyuberlup,
  • E. tardecidens,
  • E. taurina,
  • E. tectifica,
  • E. tenella,
  • E. tenera,
  • E. tenuipes,
  • E. tenuiramis,
  • E. tenuis,
  • E. tephroclada,
  • E. tephrodes,
  • E. terebra,
  • erdei vörös gumifa (Eucalyptus tereticornis),
  • E. terminalis,
  • E. terrica,
  • E. tetragona,
  • E. tetrapleura,
  • E. tetraptera,
  • E. tetrodonta,
  • E. thamnoides,
  • E. tholiformis,
  • E. thozetiana,
  • E. tindaliae,
  • E. tinghaensis,
  • E. tintinnans,
  • E. todtiana,
  • E. tokwa,
  • korall gumifa (Eucalyptus torquata),
  • E. tortilis,
  • E. trachybasis,
  • E. transcontinentalis,
  • E. tricarpa,
  • E. triflora,
  • E. trivalvis,
  • E. tumida,
  • E. ultima,
  • E. umbra,
  • E. umbrawarrensis,
  • E. uncinata,
  • E. urna,
  • E. urnigera,
  • E. urnularis,
  • E. utilis,
  • E. uvida,
  • E. valens,
  • E. varia,
  • E. vegrandis,
  • E. vernicosa,
  • E. verrucata,
  • E. vesiculosa,
  • E. vicina,
  • E. victoriana,
  • E. victrix,
  • manna gumifa (Eucalyptus viminalis),
  • E. virens,
  • E. virginea,
  • E. viridis,
  • E. vokesensis,
  • E. volcanica,
  • E. walshii,
  • E. wandoo,
  • E. websteriana,
  • E. whitei,
  • E. wilcoxii,
  • E. williamsiana,
  • E. willisii,
  • E. woodwardii,
  • E. wubinensis,
  • E. wyolensis,
  • E. x bennettiae,
  • E. x missilis,
  • E. x stoataptera,
  • E. xanthoclada,
  • E. xanthonema,
  • E. xerothermica,
  • E. yalatensis,
  • E. yarraensis,
  • E. yilgarnensis,
  • E. youmanii,
  • E. youngiana,
  • E. yumbarrana,
  • E. zopherophloia.

Források

Sablon:Gyógynövények hatása