Golyós eukaliptusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Golyós eukaliptusz
Golyós eukaliptuszok Horvátországban, a Lokrum-szigeti botanikus kertben
Golyós eukaliptuszok Horvátországban,
a Lokrum-szigeti botanikus kertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)
Alcsalád: Myrtoideae
Nemzetség-
csoport
:
Eucalypteae
Nemzetség: Eukaliptusz (Eucalyptus)
L'Hér.
Faj: E. globulus
Tudományos név
Eucalyptus globulus
Labill. 1800
Szinonimák
  • Eucalyptus maidenii subsp. globulus (Labill.) J.B.Kirkp.
Alfajok
  • E. g. subsp. bicostata
  • E. g. subsp. globulus
  • E. g. subsp. maidenii
  • E. g. subsp. pseudoglobulus
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Golyós eukaliptusz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Golyós eukaliptusz témájú médiaállományokat és Golyós eukaliptusz témájú kategóriát.

A golyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus) az egyik leggyorsabban és legmagasabbra növő, de mindenképpen a legismertebb és legtöbbfelé ültetett, örökzöld eukaliptuszfaj.

Ismertségének egyik érdekes következménye, hogy nincs egyértelműen elfogadott magyar neve: nevezik még tasmániai eukaliptusznak, kékmézgafának, ausztrál lázfának, tasmán kék gumifának, tasmániai szürke gumifának és valószínűleg további neveken is – egyedül a Magyar nagylexikon ban három neve szerepel.

Egyéves korában már három méteres, ötévesen 10–15 méter magas, átmérője pedig eléri a 20 cm-t. A harmincéves eukaliptusz akkora, mint a kétszáz éves tölgy. Egy hektár eukaliptuszerdő húsz év alatt 800 köbméter faanyagot is adhat – más fák ezt a mennyiséget 100–120 esztendő alatt állítják elő. A gyors növekedéshez rengeteg vizet párologtat, ezért kimondottan a mocsarak kiszárítására is ültetik – ezt a tulajdonságát a malária elleni küzdelemben is felhasználják. Hatalmas gyökérrendszerével egy hektárnyi eukaliptuszerdő 12 ezer tonna vizet is fölvesz a talajból egy év alatt.

Fája tömör, súlyos keményfa, még a tölgyénél és a dióénál is erősebb. A farontó bogarak nem károsítják és alig korhad, ezért előszeretettel használják cölöpnek, telefon- és villanypóznának, építenek belőle hajókat. Erőteljes növekedése miatt a papíripar számára is termesztik.

Illóolajának 80%-a (1,8-cineol), más néven eukaliptol. Ez a legismertebb, enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású eukaliptuszolaj, ami a levél szövetében lévő kis hólyagokban gyűlik össze, és mennyisége elérheti a levél össztömegének 5%-át. Az olaj antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban szájöblítésre használják. A levelek kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]