Aromaterápia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

[1]

Az aromaterápia már ősidők óta ismert alternatív, holisztikus gyógymód, mely önállóan vagy más gyógymóddal együtt is alkalmazható. Az aromaterápiás kezelés során illóolajat, növényi olajat és aromvizet használunk terápiás vagy kozmetikai célokra. Az illó- és növényi olajok alkalmasak az egészség megőrzésére, a szervezet egyensúlyának fenntartására, helyreállítására, a jó közérzet biztosítására, betegségek megelőzésére, és testi, lelkibetegségek gyógyítására.

Az illóolaj aromás növények virágából, leveléből, héjából, gyümölcséből, kérgéből, gyökeréből, magjából vagy gyantájából kinyert aromatikus anyag.

Kiegészítő gyógymódként, vagy alternatív gyógymódként alkalmazzák.

[2]

A növények természetes kivonatai, az illóolajok gyógyító célú használatát hívjuk aromaterápiának. E gyógymód a test, a lélek és az érzelmek egészségének helyreállítására, valamint a jó közérzet fenntartására szolgáll.

A növényekből kivont illóolajok képesek visszaadni atest és az élet egyensúlyát.

Az aromaterápia irányzatati[szerkesztés]

[3]

Az angol irányzat kevés illóolajat és sok növényi olajat használ, külsőleg. Elsősorban masszázst alkalmaz a test harmóniájának, egyensúlyának megőrzése céljából.

A francia aromaterápia terápiás céllal az illóolajat és a növényi olajat külsőleg és belsőleg is használja. A terépiás alkalmazás miatt fontos az illóolajok minősége és kémiai bevizsgálása.

A jó minőségű illóolaj kritériuma a termőföld, éghajlat, napsütéses órák száma, csapadék mennyisége, tengerszint feletti magasság, mikroklíma, illetve a szüret, begyűjtés ideje.

A morfológiailag azonos fajoknál (pl.: rosmarinus officinalis/rozmaring) különböző kémiai típusokat különböztetünk meg, amit kemotípusnak nevezünk és Ct- vel jelölünk. Pierre Franchom aromatológus beszélt először kémiai típusokról.

Az illóolajoknak többféle alkalmazási módja van. Elsősorban bőrön át, többnyire növényi olajjal keverve illetve belélegezve használjuk. Mivel az illóolaj szerkezetéből adódóan könnyedény átjut a bőr hámrétegén, az érhálózaton keresztül felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, majd a vér- és nyirokerek útján a teljes keringési rendszerbe kerül. Az illóolaj belégzéskor egyrészt az oxigénnel összekapcsolódva bekerül a tüdőbe, ahonnan továbbjut a véráramba és ezáltal a teljes szervezetre kifejti hatását, másrészt a szaglás bonyolult folyamatában, az illóolaj-molekulák közvetlenül a limbikus rendszerbe, a kognitív és logikus gondolkodás folyamatai helyett egyenesen az érzelmi és emlékező képességekre hatnak.

Öt érzékszervünk közül a legősibb kommumikációs képességünk a szaglás az, amelyet nem tudunk irányítani. Bizonyított tény, hogy a szaglóreceptorok által felfogott ingerekre jobban emlékezünk, mint bármilyen más ingerre, mivel a szaglólebenyig közvetlen pálya vezet. Bár a szaglólebeny az embernél jelentősen csökkent, megőrizte közvetlen kapcsolatát a limbikus kéreggel – s így az endokrin rendszerrel – az éhségérzettel, a szexuális vonzalommal, az érzelmekkel és emlékekkel.

Az aromaterápia módszerei[szerkesztés]

 • Pátologtatás
 • Illóolaj párologtatásával fertőtleníthetjük helységeink levegőjét, erősíthetjük immunrendszerünket, ill. meghitt hangulatot teremthetünk. Használhatunk kerámia aromalámpást vagy elektromos aroma diffúzort. Az egész nap működtethető ultrahangos aromadiffúzorok (Lásd. pl. https://www.aromaforyou.hu/termekkategoria/diffuzor-parologtato/) egyszerű és biztonságos megoldás az illóolajok párologtatására. A készülék tartályába vizet és illóolajat kell tenni, a helyiséget a bekapcsolás után már néháhy másodperccel kellemes illat tölti be.
 • Inhalálás Felnőtteknek légúti megbetegedés esetén ajánlott.3-5 csepp illóolajat tegyünk 1 liter forró vízbe, majd hajoljunk a gőz fölé! Az első tünetek jelentkezésekor elkezdhetjük napi háromszor alkalmazni, így a légutakba bekerült kórokozókat hatástalaníthatjuk.
 • Illóolaj szaglóüvegcsében Szorongás, stressz, félelmek, álmatlanság esetén tartsunk magunknál egy kis üvegben illóolajat vagy illóolaj keveréket, melyet szükség esetén bármikor elővehetünk. Súlyosabb ill. tartós probléma esetén ajánlott kúraszerűen használni. Naponta legalább három alkalommal mélyen lélegezzük be hétszer az illatot!
 • Fürdő Immunerősítő, lázcsillapító, kényeztető fürdőt készíthetünk. Felnőtteknek 10 csepp, gyerekeknek 3 éves kortól 4 csepp illóolajat tegyünk 1 evőkanál tejszínbe, mézbe vagy tengeri sóra, betegség esetén almaecetbe. Öntsük a fürdővízbe és keverjük el, rögtön azelőtt, hogy a fürdőt vennénk! Csecsemőknek, kisgyermekeknek 3 éves korig illóolajos fürdő helyett aromavizes fürdőt készítsünk!
 • Lábfürdő Immunerősítés, kényeztetés, vagy lábápolás céljából készíthetünk illóolajos lábfürdőt. Cseppentsünk 7-10 csepp illóolajat -akár több félét – egy evőkanál tengeri sóra és keverjük bele a vízbe!
 • Bedörzsölés A fájó terület nagyságától függően, általában az aromaterapeuta által meghatározott mennyiséget (kb. 3-8 csepp), bedörzsöljük a gyógyítani kívánandó területre.
 • Masszázs Masszázs esetén az illóolajat növényi olajjal elkeverve alkalmazhatjuk. Felnőtteknek 7-10 csepp, gyerekeknek 3 csepp illóolajat tegyünk kb. 5 ml növényi olajba (pl. sárgabarackmag, kókusz, szezám). Az illóolajos masszázst használhatjuk izomlazításra, immunerősítésre, kényeztetésre, stresszoldásra, vágykeltésre.
 • Borogatás Illóolajos borogatást láz, fájdalom, izomhúzódás, zúzódás (meleg borogatás!) esetén alkalmazhatunk. 2-3 csepp illóolajat tegyünk kávéskanálnyi növényi olajba, ezt a keveréket kenjük a kívánt területre, majd borogassuk be. Láz esetén a csuklók, és a bokák belső felére tegyük az olajat, és hideg vizes ruhával borogassuk be. Az átmelegedett kendőt (lehetőleg kék legyen) hűtsük le minél többször!
 • Párologtatás: pszichés-lelki hatás, légtér fertőtlenítés
 • Inhaláció: légúti betegségek, nyákoldás
 • Bedörzsölés: Az alkalmazott illóolajok függvényében lehet enyhe érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatású, előidézhet helyi vérbőséget, valamint a mellkasra vagy a hátra kenve köhögéscsillapító és köptető hatású lehet. Megfelelő receptúra alapján az adott problémára pl.: reumás panaszok, ficamok, rándulások, zúzódások és légúti megbetegedések esetén előnyös alkalmazásmód, ha a kezelés helye érintésre, nyomásra nem érzékeny.
 • Lemosás, borogatás: elsősorban bőrelváltozások, sebek kezelésére hatékony külső módszer.
 • Terápiát kiegészítő módszer az illóolajos fürdő, amelyben teljes relaxációs élményben lehet részünk. A fürdővízbe csepegtetett illóolajokat azonban csak valamilyen vivőanyagban (méz, bázisolaj, tej) szabad alkalmazni!
 • Illóolajos masszázs: frissítő hatású, izomgörcsoldó hatású. Az illóolaj a bőrön keresztül masszázs segítségével jut be a szervezetbe.
 • Belső alkalmazás: konkrét betegség gyógyítására, de fűszerként is alkalmazható. Nagyon fontos ebben az esetben az illóolaj tisztasága és a helyes, pontos, szakszerű dózis használata, maximálisan figyelembe véve a kontraindikációkat.
 • Amikor szájon át jut be a vérkeringésbe. Az orális hatásmechanizmust azonban ritkán alkalmazzák, mert veszélyeket rejt magában (csak fitoterapeuta vagy természetgyógyász alkalmazhatja).

Az illóolajok minősége és biztonágos használata[szerkesztés]

[4]

Ahhoz, hogy a kívánt hatásokat elérjük, jó minőségű, terápiás célra alkalmas illóolajat  érdemes használnunk!

Az illóolajok minőségét a termőföld, az  éghajlat, a napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége, a tengerszint feletti magasság, a mikroklíma, illetve a szüret, begyűjtés ideje is befolyásolja. Fontos, hogy az előállítás során a lepárlás ideje és a hossza is megfelelő legyen annak érdekében, hogy az adott illóolaj tartalmazza azt a vegyületet, amellyel a terápiás hatását kifejti.

Rendkívül fontos, hogy megbízható forrásból származó, terápiás célra alkalmas, 100%- os tisztaságú és természetes, ellenőrzött kemotípusú, bevizsgált illóolajat használjunk.  

Főbb felhasználási területei[szerkesztés]

Az aromaterápiás anyagok túladagolhatók és mérgezést is okozhatnak.

Ellenjavallat[szerkesztés]

Nem ajánlott az illóolajok alkalmazása terhes nőknél és csecsemőknél. Általánosságban elmondható, hogy az illóolaj párologtatása (nem feltétlenül mécses felett, hanem spontán módon, szobahőmérsékleten) a felhasználás legbiztonságosabb módja, feltéve, hogy nem adagoljuk túl (napi kb. 10 csepp elegendő). Az illóolajokat hígítás nélkül tilos szájon át alkalmazni, vagy a bőrre kenni. (Az egyetlen hígítás nélkül is alkalmazható illóolaj a levendulaolaj, de annál sem szabad napi kb. 10 cseppnél többet használni, és ezt is fel kell osztani több részletre, egész napra.) A hígítás szokásos mértéke 0,5%–3%. Állatok számára az illóolajok alkalmazása nem ajánlott, emberek számára pedig homeopátiás kezelés esetén ugyancsak ellenjavallt az aromaterápia.[5]

Források[szerkesztés]

 1. Aromaterápia - Aroma for You”, Aroma for You (Hozzáférés ideje: 2018. április 13.) (hu-HU nyelvű) 
 2. Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak - www.aromaforyou.hu
 3. Aromaterápia - Aroma for You”, Aroma for You (Hozzáférés ideje: 2018. április 13.) (hu-HU nyelvű) 
 4. Illóolajok minősége - Aroma for You”, Aroma for You (Hozzáférés ideje: 2018. április 13.) (hu-HU nyelvű) 
 5. Frank-Kürti, 16. o.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]