Ízletes kucsmagomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ízletes kucsmagomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Osztály: Pezizomycetes
Rend: Csészegombák (Pezizales)
Család: Kucsmagombafélék (Morchellaceae)
Nemzetség: Morchella
Faj: M. esculenta
Tudományos név
Morchella esculenta
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ízletes kucsmagomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ízletes kucsmagomba témájú médiaállományokat és Ízletes kucsmagomba témájú kategóriát.

Az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) a tömlősgombák törzsébe tartozó csészegombák (Pezizales) rendjén belül a kucsmagombafélék (Morchellaceae) családjába sorolt gombafaj. Népies neve: illatos kucsmagomba.

Jellemzése[szerkesztés]

Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges (együregű). Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, fűszeres illatú gomba.

Előfordulása[szerkesztés]

Egész Európában elterjedt faj, Magyarországon az erdőkben, erdőszéleken, füves területeken, de kertekben és főleg trágyadombokon, ill. újabban a hipermarketek parkolóiba telepített sövények alatti mulcson is nő. A kucsmagombafélék jellemzően tavasszal teremnek, amikor kevés más gombafaj szedhető.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják. Nyesrsen azonban nem ehető, gyomorrontást okoz, forró vízben előfőzni, blansírozni vagy a fentiek szerint hőkezelni kell fogyasztás előtt.

Fontos! Túlérzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhat!

A mérgező redős papsapkagomba

Vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező redős, vörösbarna, ill. óriás papsapkagombával (Gyromitra esculenta, Gyromitra fastigiata, Gyromitra gigas), amely hasonló színű, méretű és megjelenésű, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben (bár főleg savanyú talajú fenyvesekben) terem, de belül általában többüregű süvegét agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, nem pedig méhsejt-szerűen válaszfalakkal elválasztott bemélyedések.

Galéria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]