Cseh kucsmagomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Cseh kucsmagomba
Verpa bohemica 2015.JPG
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Tömlősgombák
Rend: Csészegombák
Család: Kucsmagombafélék
Nemzetség: Verpa
Tudományos név
Verpa bohemica
(Krombh.)J.Schröt. (1893)
Szinonimák

Ptychoverpa bohemica

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cseh kucsmagomba témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cseh kucsmagomba témájú kategóriát.

A cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) a kucsmagombafélék családjába tartozó, lombos ligeterdőkben, bozótosokban élő ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A cseh kucsmagomba süvege 2–4 cm magas és 1–5 cm átmérőjű. Harang formájú, mozgatható is a tönkön, a teteje lekerekített. Szétbontva látszik, hogy a süveg csak a tetején kapcsolódik a tönkhöz. Színe fiatalon világosabb sárgás, sárgásbarnás, majd idővel sötétedik, vörösbarnább lesz. Felületén erős hosszanti redőzöttség, bordázottság figyelhető meg, nyújtott, méhsejtszerű üregekkel a bordák között. A fiatal gomba süvegének széle még érintheti a tönköt, idős korában pereme felhajló lehet. Húsa fehéres, törékeny, nedvdús. Szaga és íze kellemes.

A spórák a süveg redős, külső részén teremnek. Spórapora sárga. Spórája igen nagy, 60-80 mikrométer hosszú és 15-18 mikrométer széles, megnyúlt, elliptikus.

Törékeny tönkje 5–15 cm hosszú, 1–3 cm vastag. Színe fehéres vagy sárgás, alakja hengeres vagy lefelé vastagodó. Felülete lehet sima vagy apró sárgás szemcsék lehetnek rajta. Belül üres, a fiatal kucsmagomba tönkjét belül vattaszerű anyag tölti ki.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A többi kucsmagombafélétől a süveg tönkhöz való magas kapcsolódása alapján jól elkülöníthető. Hasonló faj a mérgező redős papsapkagomba és az ehető fattyú kucsmagomba.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

A cseh kucsmagomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
ízletes
nyersen mérgező
Tox Choice icon.svg Tox Caution affix.svg
Életmód
Tráma
Spórapor
Saprotrophic ecology icon.png
szaprotróf
Smooth icon.png
sima
vagy ráncos
Yellow spore print icon.png
sárga
Kalap
Lemezek
Tönk
Convex cap icon.svg
domború
No gills icon.svg
nincsenek
Bare stipe icon.svg
csupasz

Eurázsia mérsékelt égövi területein honos: Európában és Észak-Amerikában általánosan elterjedt, de leírták Törökországból és a Himalája indiai előhegyeiről is.

Lombos ligeterdőkben, erdőszéleken vagy bokrosokban, bozótosokban fordul elő. A nedves talajt preferálja. Március-májusban terem, Magyarországon a legkorábban megjelenő kucsmagomba.

Ehető gomba, de nyersen könnyen allergiát okozhat és gyorsan megromlik, ezért fogyasztása csak frissen és forrázás után ajánlott.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]