Kucsmagombafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kucsmagombafélék
Hegyes kucsmagomba (Morchella conica)
Hegyes kucsmagomba (Morchella conica)
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Osztály: Pezizomycetes
Rend: Csészegombák (Pezizales)
Család: Kucsmagombafélék (Morchellaceae)
Rchb., 1834
Típusnemzetség
Morchella
Nemzetségek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kucsmagombafélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kucsmagombafélék témájú kategóriát.

A kucsmagombafélék (Morchellaceae) a tömlősgombák (Ascomycota) törzsébe, azon belül a csészegombák (Pezizales) rendjébe tartozó gombacsalád.

Ide tartoznak a kucsmagomba (Morchella) nemzetség ízletes kucsmagombái (Morchella esculenta), a Verpa nemzetség és a Disciotis tárcsa- vagy koronggombái.

A csészegombák rendjébe tartozó számos gombafaj riboszomális DNS-ének vizsgálata mutatta meg, hogy a három nemzetség – Verpa , Morchella és Disciotis – szorosan összetartozik. Így kerültek közös családba, a Morchellaceae-be.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. O'Donnell K, Cigelnik E, Weber NS, Trappe JM (1997). „Phylogenetic relationships among ascomycetous truffles and the true and false morels inferred from 18S and 28S ribosomal DNA sequence analysis”. Mycologia 89 (1), 48–65. o. DOI:10.2307/3761172.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Morchellaceae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.