Dióízű galambgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dióízű galambgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Galambgomba-alkatúak (Russulales)
Család: Galambgombafélék (Russulaceae)
Nemzetség: Galambgombák (Russula)
Faj: R. heterophylla
Tudományos név
Russula heterophylla
(Fr.) Fr.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dióízű galambgomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dióízű galambgomba témájú médiaállományokat és Dióízű galambgomba témájú kategóriát.

A dióízű galambgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
ízletes
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

lemezes

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

domború

vagy lapos

tönkhöz nőttek

csupasz

A dióízű galambgomba (Russula heterophylla) az Agaricomycetes osztályának galambgomba-alkatúak (Russulales) rendjébe, ezen belül a galambgombafélék (Russulaceae) családjába tartozó, az északi féltekén elterjedt, lomberdőkben élő, ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A dióízű galambgomba kalapja 6–12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, idős korban pedig kiterülően lapos lesz. Közepe mindig gödrösen vagy tölcséresen bemélyedő. A széle behajlik, az idős gomba esetében ráncolt. Felszíne fiatalon kissé ragadós, később száraz. Színe a zöld különböző árnyalatai (olívazöld, sárgászöld, barnászöld vagy szürkészöld) vagy húsvörös. A közepe lehet sötétebb, de világosabb árnyalatú is. A kalap bőre a feléig lehúzható. A vékony bőr (különösen a húsvörös változatnál) a széleken esetenként nem fedi teljesen a kalapot. Húsa kemény, pattanva törő és fehér színű; idősen puhább. Íze és szaga kellemesen diószerű. Megvágva sárgán foltosodhat.

Sűrűn álló lemezei fehérek vagy krémszínűek, tönkhöz nőttek, a féllemez ritka. Merevek és könnyen törnek, morzsálódnak. Öregen sárgásan foltos lehet. Spórapora fehér. Spórái 5-7x4-6 mikrométeresek, gömb vagy ovális alakúak, szemölcsös felszínűek.

Tönkje 3–11 cm hosszú, 1,5–5 cm vastag, fehér színű, idősen sárgán vagy barnásan foltos. Alakja hengeres vagy lefelé keskenyedő.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A vörös példányok a csípős ízű galambgombákkal, a halványzöldek felületesen nézve a gyilkos galócával téveszthetők össze. Hasonlíthat hozzá a sárgásbarna galambgomba (Russula mustelina) is.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Az egész északi féltekén elterjedt: Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában. Európában Spanyolországtól Skandináviáig megtalálható. Magyarországon gyakori.

Lomberdőkben található meg, fák alatt nő, sokszor tömegesen. A savanyú, agyagos talajt kedveli. Júliustól októberig lehet találkozni vele.

Jóízű, ehető gomba. Árusítható.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dióízű galambgomba - Russula heterophylla - Fortissima Fungus (hu-HU nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 23.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]