Ágas tapló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ágas tapló
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Taplóalkatúak
Család: Meripilaceae
Nemzetség: Grifola
Tudományos név
Grifola frondosa
(Dicks.) Gray (1821)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ágas tapló témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ágas tapló témájú médiaállományokat és Ágas tapló témájú kategóriát.

Az ágas tapló vagy bokrosgomba (Grifola frondosa) a Meripilaceae családba tartozó, lombos fák tövén élő, ehető taplógombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az ágas tapló egyéves, 20–50 cm átmérőjű, 10–30 cm magas telepeket növeszt, mindig tömegesen, bokrosan jelenik meg, számos nyelv vagy legyező alakú, 3–14 cm-es, féloldalas „kalappal". Felületük sugarasan szálas, bőrszerű, ráncos-barázdás, szélük hullámos. Színe halványabb vagy sötétebb szürkésbarna. Húsa fehér, puha, rostos. Fiatalon szaga és íze kellemes, az idős gombáé fanyar.

Termőrétege a kalapok alján és a tönkön található fehéres vagy krémszínű, csöves szerkezetű, kb. 5 mm vastag réteg. Spórapora fehér. Spórái szférikus-ellipszoidok, sima felületűek, méretük 5-7 x 3,5-5μm.

A termőtest egyetlen vastag, rövid, sűrűn elágazó tönkből ágazik szét.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A tüskegombával (Polyporus umbellatus) téveszthető össze, amelynek kalapkái nem féloldalasak és látszólag a talajon terem.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Magyarországon ritka. Lombos erdőkben, főleg tölgy és szelídgesztenye tövében vagy tuskóján található meg. Évelő, a termőtest több éven át ugyanazon a helyen nő. Júliustól októberig terem.

Ehető, de Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Japánban - ahol maitakének hívják - igen nagyra értékelik és átmérője elérheti az egy métert, súlya a 20 kg-t. Az ágas tapló az immunfunkciókat erősítő, bizonyos fokú rákellenes hatásokkal is rendelkező poliszacharidokat (béta-glukánokat) tartalmaz. Ritka esetekben allergiás reakciót válthat ki.

Az ágas tapló
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
ehető
Életmód
Tráma
Spórapor

parazita

csöves

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

excentrikus

lefutók

nincs

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]