Erdei szömörcsög

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdei szömörcsög
Spórás példány
Spórás példány
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes)
Rend: Szömörcsögalkatúak (Phallales)
Család: Szömörcsögfélék (Phallaceae)
Nemzetség: Phallus
L., 1753
Faj: P. impudicus
Tudományos név
Phallus impudicus
L., 1753
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei szömörcsög témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei szömörcsög témájú médiaállományokat és Erdei szömörcsög témájú kategóriát.

Az erdei szömörcsög (Phallus impudicus) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának szömörcsögalkatúak (Phallales) rendjébe, ezen belül a szömörcsögfélék (Phallaceae) családjába tartozó faj.

Elnevezései[szerkesztés]

Fallosz alakja miatt ezt a gombát különböző elnevezésekkel illették, például szemérmetlen szömörcsög, szemtelen szömörcsög, Ithyphallus impudicus.

Megjelenése[szerkesztés]

„Boszorkánytojás”

Részben a föld alatt elhelyezkedő fiatal termőteste tojás alakú, és zárt burokban van. A burok középső rétege vastag, zöldes színű, szivacsos-kocsonyás állományú. A gomba ilyenkor még szagtalan. Ebből az úgynevezett boszorkánytojásból néhány óra alatt kifejlődik a teljes gombatest. A többé-kevésbé hegyes, harang alakú, csupán 3-4, néha 5 centiméter széles kalap a ízletes kucsmagombákra (Morchella esculenta) emlékeztet, de külső felülete, a spórákat tartalmazó termőréteg feketés-zöld színű, és hamar elnyálkásodva erős dögszagot áraszt. Fehér hengeres tönkje 30 centiméter hosszúra is megnyúlik.

Életmódja[szerkesztés]

Az erdei szömörcsög Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt övi területeinek északabbi részein elterjedt, és a humuszban gazdag talajú lomb- vagy tűlevelű erdőket kedveli. Gyakran már kora nyáron, de főleg augusztustól novemberig terem. Könnyen felfedezhetjük, mert átható szaga már 15-20 méter távolságról elárulja.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Az erdei szömörcsög kellemetlen szaga miatt eltántorítja az embereket a fogyasztásától, pedig forrázás után ezt a szagot elveszíti. A gomba tetején található "süveg" felhasználhatatlan, a tönköt egyes vidékeken nyersen eszik, máshol ecetes savanyúságként használják fel, íze a retekre emlékeztet. A fiatal, burokba zárt példányok, az ún. "boszorkánytojások" többféleképpen felhasználhatók, salátának, vagy különböző mártásokkal fogyasztják.

Erdei szömörcsög
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
ehető
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

gaszterális

olajzöld
Kalap
Lemezek
Tönk

kúpos

nincsenek

csupasz

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gerhardt, E. (1984): Pilze I., BLV Verlagsgesellschaft, München, 320 p.
  • Nagy Európai Természetkalauz, Szlovákia, OFFICINA NOVA, 1993–, ISBN 963-8185-40-6
  • Zeitlmayr, Linus (1976). Wild Mushrooms: An Illustrated Handbook. Hertfordshire: Garden City Press. ISBN 0-584-10324-7