Varashátú galambgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varashátú galambgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Galambgomba-alkatúak (Russulales)
Család: Galambgombafélék (Russulaceae)
Nemzetség: Galambgombák (Russula)
Faj: R. virescens
Tudományos név
Russula virescens
(Schaeff.) Fr. (1836)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Varashátú galambgomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Varashátú galambgomba témájú médiaállományokat és Varashátú galambgomba témájú kategóriát.

Varashátú galambgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
ízletes
Életmód
Tráma
Spórapor

mikorrhizás

lemezes

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

benyomott

vagy lapos

szabadon állók

csupasz

A varashátú galambgomba (Russula virescens) az Agaricomycetes osztályának galambgomba-alkatúak (Russulales) rendjébe, ezen belül a galambgombafélék (Russulaceae) családjába tartozó, ehető faj. Régóta ismert gomba, a magyarok között fogyasztásának nagy hagyománya volt, a Clusius-kódexben waras galambicza néven jelenik meg.

Megjelenése[szerkesztés]

Nagyra növő gomba, de hamar kukacosodik, ezért rendszerint csak a fiatal példányokat lehet megenni. Rendszerint egyesével terem, főként lomberdőkben, de fenyőerdőben is előbukkanhat. Kalapja a zöld különböző árnyalatait viselheti magán, gyakran rücskökkel borított, innen kapta a "varas" elnevezést. Kalapjának jellemző átmérője 4–12 cm.

Lemezei krémszínűek, tönkhöz nőttek, könnyen morzsolódnak. Tönkje fehér, oszlopszerű, pattanva törő, íze nyersen a dióra emlékeztet.

Spórája 7-9 x 5.5-7 µm méretű, szélesen elliptikus, vagy ovális alakú. A spórák felszínén 0.5µm méretű szemölcsöktalálhatók, amik között előfordulhatnak vékony vonalak.

Spórapora krémszínű.[1]

Élettani hatásai[szerkesztés]

Nem csak jó ízű, de antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal is bír. A hagyományos kínai gyógyászatban ősidők óta használják májbetegségek és szemproblémák kezelésére.

Fehérjében, foszforban és kalciumban gazdag.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

Nagyon figyelmetlen gombagyűjtő esetleg a halálosan mérgező gyilkos galócát (Amanita phalloides) szedheti le helyette, amely azonban karcsú megjelenésű, tönkjén gallér van, és bocskorban végződik. Emellett még összetéveszthető néhány hozzá hasonló, de szintén ehető galambgomba fajjal, mint például a fűzöld galambgomba (Russula aeruginea).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Varashátú galambgomba - Russula virescens (hu-HU nyelven), 2023. május 12. (Hozzáférés: 2023. augusztus 14.)

Források[szerkesztés]