Pezizomycetes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pezizomycetes
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Altörzs: Pezizomycotina
Osztály: Pezizomycetes
O.E. Erikss. & Winka, 1997
Rendek

Csészegombák (Pezizales)

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pezizomycetes témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pezizomycetes témájú kategóriát.

A Pezizomycetes a gombák a tömlősgombák (Ascomycota) törzsének Pezizomycotina altörzsébe tartozó, korán divergáló osztálya. Egyetlen rend, a csészegombák (Pezizales) tartozik ide.

A Pezizomycetes gombáinak termőteste apotécium (apothecium), azaz felül nyitott, a szabadon álló termőréteg (hymenium) nagy mennyiségű spórát tud egyszerre kibocsátani.

A termőréteget alkotó aszkuszok viszonylag nagy felületen keletkeznek. A himénium élénk színét a steril hifavégek (paraphysis) pigmenttartalma adja. A tömlők fala unitunikátus, felnyílása operkulátus. Az aszkospórák aktívan szóródnak ki a tömlőkből.

Valamennyi csészegombafaj szaprotróf.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pezizomycetes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • C.J. Alexopolous, Charles W. Mims, M. Blackwell, Introductory Mycology, 4th ed. (John Wiley and Sons, Hoboken NJ, 2004) ISBN 0-471-52229-5