Ugrás a tartalomhoz

Vörös kínafa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös kínafa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Buzérfélék (Rubiaceae)
Alcsalád: Cinchonoideae
Nemzetség: Kínafa (Cinchona)
(L., 1742)
Faj: C. pubescens
Tudományos név
Cinchona pubescens
Vahl, 1790
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös kínafa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös kínafa témájú médiaállományokat és Vörös kínafa témájú kategóriát.

A vörös kínafa (Cinchona pubescens) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe és a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó faj.

Jellemzője[szerkesztés]

A több mint 20 m magas trópusi vörös kínafának egymással átellenes, ellipszis alakú levelei vannak, amelyek a fonákjukon enyhén vöröses színűek. Világos rózsaszínű virágainak csőszerű pártája van. Törzsének kérge kívülről szürke, szürkésbarna, világos foltokkal, míg a belső oldala vörösesbarna vagy sárga színű.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A vörös kínafa kérge gyomorkeserűként serkenti a gyomornedv-elválasztást és fokozza az étvágyat. A csersavnak köszönhetően fertőzésellenes és összehúzó hatású. A kinin és a kinidin (amelyek másfajta kínafák kivonatában is megtalálhatók) igen hatékonyak a mocsárláz és a szívritmuszavarok ellen.

Felhasználása[szerkesztés]

A vörös kínafát étvágytalanság, kóros lesoványodás (aszténia) és emésztési zavarok kezelésére használják. Lázcsillapító és fertőzésellenes szer az influenzás megbetegedések esetén. Külsőleg a kéreg összehúzó hatásánál fogva a felfekvéseket és a régi, nehezen kezelhető sebeket gyógyítják vele. A vörös kínafát gyakran használják egyéb lázcsillapító növénnyel, ilyen például a réti legyezőfű és a fehér fűzfa.

Figyelmeztetés[szerkesztés]

Kerülje használatát, ha egyidejűleg véralvadásgátló szereket szed, mivel felerősíti azok hatását. A vöröskínafa-készítmények nem javallottak a terhesség alatt, továbbá a kininre és a kinidinre érzékeny személyeknek.

Források[szerkesztés]