Névári buddhizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiállított Dípankara Buddha (Bahi-djah) a nepáli holdnaptár tizedik hónapjában.
Vadzsrajána pap

A névári buddhizmus a vadzsrajána buddhizmus egyik formája, amelyet a néváriak gyakorolnak a Nepálban található Katmandu-völgyben.[1][2] Egyedülálló társadalmi-vallási elemeket vett fel, amelyek között szerepel egy nem egyházi buddhista társaság is, amely a névári kasztrendszerre épül és az agnációra. A vadzsracsarja (szertartást mások számára végrehajtó) és sakja (szertartást többnyire csak a saját családjuk számára végrehajtó) nőtlenséget nem vállaló, rituális papjai (gurudzsu) alkotják a szanghát és egy másik névári kasztból, mint például az uráj, kerülnek ki a patrónusok. Az urajok támogatják a tibeti a vadzsrajanin, a théraváda és a japán papokat egyaránt.[3]

Annak ellenére, hogy az első évezred során pezsgő regionális buddhizmus létezett a Katmandu-völgyben, a 15. század környékén sajátságos kulturális és nyelvi jelleget öltött a helyi buddhizmus, körülbelül egy időben azzal, amikor az indiai buddhizmus regionális formái, például Kasmírban vagy Indonéziában hanyatlásnak indultak. Ennek eredményeképpen a névári buddhizmus valamelyest megőrizte az indiai buddhizmus néhány jellegzetességét, amelyeket más buddhista iskolákban nem találni.

Művészi hagyomány[szerkesztés]

A navar buddhizmusban rengeteg a finom részletekig kidolgozott szertartás, jellemzőek rá a gazdagon díszített buddhista építmények, mint például a csaitja (sztúpa), baha és bahi egyházi udvarok, szobrok, a paubhá tekercsfestészet, a mandala homokfestészet, az ősi szanszkrit nyelvű buddhista szövegek, amelyek közül sok kizárólag Nepálban maradt fenn.[4] A csacsá (csarjá) szertartási dalok és táncok, valamint a gunlá bádzsan zene szintén a névári buddhizmus egyéb művészeti hagyományai közé tartoznak.[5]

Szabadtéri fesztiválok[szerkesztés]

Számos nagy utcai fesztivált tartanak a névári buddhizmusban, amelyek során a Katmandu-völgy három városában és az ország egyéb helyein felvonulásokat tartanak hatalmas Buddha képeket hordozva.

A legfőbb események közé tartozik a Szamjak (alamizsna adás és Buddha képek felvonulása), a Gunla (szent hónap hangszeres felvonulásokkal és Buddha képekkel), Dzsana báhá djah dzsátrá (szekeres felvonulás Katmanduban) és a Bunga Djah dzsátrá (szekeres felvonulás Lalitpurban.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Locke, John K.: Unique Features of Newar Buddhism. Nagarjuna Institute of Exact Methods, 2008. [2012. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  2. Novak, Charles M. (1992. január 19.). „A Portrait of Buddhism in Licchavi Nepal”. Buddhist Himalaya: A Journal of Nagarjuna Institute of Exact Methods 4 (1, 2), Kiadó: Nagarjuna Institute of Exact Methods. (Hozzáférés ideje: 2014. március 20.)  
  3. Yoshizaki, Kazumi: The Kathmandu Valley as a Water Pot: Abstracts of Research Papers on Newar Buddhism in Nepal. Kumamoto: Kurokami Library, 2006. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  4. Gutschow, Niels. Architecture of the Newars: A History of Building Typologies and Details in Nepal. Chicago: Serindia Publications, 707. o. (November 2011). ISBN 978-1-932476-54-5 
  5. Widdess, Richard. „Caryā and Cacā: Change and Continuity in Newar Buddhist Ritual Song”. Asian Music 35 (2), 7–41. o, Kiadó: University of Texas Press. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 25.)  

További információk[szerkesztés]