Tajgagyökér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tajgagyökér
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Aráliafélék (Araliaceae)
Nemzetség: Eleutherococcus
Faj: E. senticosus
Tudományos név
Eleutherococcus senticosus
(Rupr. & Maxim.) Maxim.
Szinonimák
  • Acanthopanax senticosus (Rupr. & Maxim.) Harms
  • Hedera senticosa Rupr. & Maxim.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tajgagyökér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tajgagyökér témájú médiaállományokat és Tajgagyökér témájú kategóriát.

A tajgagyökér (Eleutherococcus senticosus) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe és az aráliafélék (Araliaceae) családjába tartozó növényfaj.

Északkelet-Ázsiában honos gyógynövény. A kínai orvoslás 刺五加|刺五加 (cì wǔ jiā) néven ismeri. Szibériai ginszeng néven is ismert, de hasonló gyógyhatásán kívül nincsen köze a ginszenghez, az USA-ban szibériai ginszengként való reklámozását meg is tiltották.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

2–3 m magas, tüskés cserje. Szürke kéreggel borított törzsén és ágain összetett, tenyér alakú leveleket találunk. Apró virágai álernyőt képeznek. Hímnős virágai sárgás színűek, rovarbeporzásúak.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Az Eleutherococcus senticosus levelei

Kimutatták, hogy a tajgagyökér gyökere serkentőleg hat a központi idegrendszerre, valamint a mellékvesekéregre és az ondóanyagra. Segíti a szervezet alkalmazkodását a fizikai és lelki stresszel járó állapotokhoz, a hideghez, a sugárzáshoz stb. immunrendszer-erősítő, és különösen a nyiroksejtekre valamint az alacsony vércukorszintre van kedvező hatással.

Egy kísérlet során, a Scutellaria baicalensis (bajkáli csukóka) és az Eleutherococcus senticosus (tajgagyökér) keverékéből készített orrpermet sokkal jobban enyhítette az orrdugulás tüneteit, mint a placebo készítmény, mellékhatások nélkül. Ajánlott tehát rhinitisszel küzdő betegeknek is.[2]

Felhasználása[szerkesztés]

Orosz orvosok, akik elsőként hívták fel a figyelmet a növény gyógyító tulajdonságaira, stressz elleni és a szervezet alkalmazkodását segítő hatásáért alkalmazták. Nyugat-Európában is hasonló okokból javasolják, továbbá az alacsony vérnyomással kísért aszténia (erőtlenség) kezelésére. Az immunrendszert serkentő tulajdonsága miatt a vírusfertőzések megelőzésében is szerepet kap.

Figyelmeztetés[szerkesztés]

Napjainkban sem heveny, sem idült mérgező hatása nem ismeretes. Orvosi javallat nélkül is alkalmazható, de mivel számos ellenjavallata van, érdemes az orvos véleményét kikérni. Használata például terhes vagy fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nem ajánlott. A serdülőkor előtt fogyasztása tilos! Magas vérnyomás, elhízás, erős szívdobogás, mastopathia (emlőbántalom) esetén, valamint ideges vagy álmatlanságban szenvedő egyének számára alkalmazása nem tanácsos.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Winston, David & Maimes, Steven. “Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief,” Healing Arts Press, 2007.
  2. A herbal composition of Scutellaria baicalensis and Eleutherococcus senticosus shows vasocontrictive effects in an ex-vivo mucosal tissue model and in allergic rhinitis patients

Források[szerkesztés]