Jasódhará

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jasodará szócikkből átirányítva)

Jasódhará (páli: Jaszódhará, szanszkrit: Jasódhará, japán: 耶輸陀羅 "Yashodara") Gautama Sziddhártha, a buddhizmus alapítója, a történelmi Buddha felesége volt. Később ő is beállt buddhista apácának és elérte az arhat tudatszintet.

Élete[szerkesztés]

Buddha Jasódharával és Ráhulával (bal alsó sarok), Adzsanta.

Jasódhará Szuppabuddha király[1][2] és Pamitá királyné lánya volt. Anyja a Buddha apjának, Suddhódana királynak a lánytestvére volt. Az indiai holdnaptár vaisaka hónapjának ugyanazon napján született, mint Sziddhártha herceg. Apja a kólija klánhoz,[3] anyja a sakja klánhoz tartozott. A sakja és a kolja klánok az Ádiccsa, vagy Issváku klánhoz tartoztak a Szurjavansa nemzetségen belül. A birodalomban semmilyen más család nem volt rangjukhoz mérhető, ezért a két királyi család tagjai egymás között házasodtak.[4] Unokatestvéréhez, Sziddhártha herceghez adták feleségül 16 éves korában. 29 éves volt, amikor fiú gyermeket szült, aki a Ráhula nevet kapta. A csecsemő születésének napján a herceg elhagyta a palotát. Jasódharát elöntötte a kétségbeesés és a szomorúság. Miután megtudta, hogy férje szent életet folytat, ő is levetette ékszereit és egyszerű sárga leplet öltött és csak napi egyszer étkezett.[5] Annak ellenére, hogy rokonai üzenetekben biztosították őt, hogy gondoskodnának róla, nem fogadta el ezeket az ajánlatokat. Több herceg is szerette volna megkérni újból a kezét, ám ezeket mind visszautasította. Férjének hat évig tartó távolléte alatt Jasódhará hercegnő figyelemmel kísérte férje cselekedeteit. Megvilágosodása után, amikor a Buddha ellátogatott Kapilavasztuba, Jasódhará nem ment el találkozni egykori férjével, csupán fiát Ráhulát küldte az apjához. Azt gondolta, hogy ha bármi erényt is szerzett, akkor a Buddha el fog jönni hozzá meglátogatni. A Buddha később el is jött hozzá, hogy kifejezze csodálatát Jasódhará áldozataiért és türelméért – nem csak ebben, hanem az előző életében is.

Azután később, hogy Ráhula szerzetesnek állt, Jasódhará is csatlakozott a buddhista apácákhoz és rövid időn belül elérte az arhatságot. Ő is tehát a Mahá Padzsápatí Gótamí által megalapított Bhikkhuni rend tagjává vált. 78 éves korában hunyt el,[6] Buddha parinirvánája előtt két évvel.

Legendák[szerkesztés]

Több legendában is[7] Buddha felesége egy korábbi életében legelőször találkozik Sziddhárthával. Buddha egy fiatal brahmin volt (Szumedha), aki Paduma városban szeretett volna áldozatot bemutatni egy megvilágosodott Buddhának (Dipankara), ám a király már felvásárolta az összes virágot a városban. Megpillantott viszont egy lányt, akit Szumiddhának (vagy Bhadrának) hívtak. A lány kezében nyolc lótusz volt, amikor az ifjú bhrámin hozzá lépett. A lány azonnal felismerte benne egy jövőbeli buddha képét és öt lótuszt felajánlott neki. Cserébe azt kérte, hogy legyenek férj és feleség az összes azutáni létezésükkor.

A mahájána Lótusz-szútra 13. fejezetében,[8] Jasódharának jósol Sakjamuni Buddha és Mahá Padzsápatí is.

Nevei[szerkesztés]

A Jasódhará név szanszkrit jelentése a glória viselőjejaszasz "glória, ragyogás" és dhara "visel". További elnevezései: Jasódhará Theri, Bimbadevi, Bhaddakaccsáná és Rahulamata (Ráhula anyja).[9] A páli kánonban a Jasódhará név nem szerepel – kétszer említik a Bhaddakaccsáná nevet.[10]

Teozófikus értelmezése[szerkesztés]

Subba Row teozófus állítása szerint a név a három misztikus erő kifejezését jelenti.[11]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IX:12 King Suppabuddha blocks the Lord Buddha's path. Members.tripod.com, 2000. augusztus 13. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  2. Dhammapada Verse 128 Suppabuddhasakya Vatthu. Tipitaka.net. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  3. Koliyā. Palikanon.com. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  4. Why was the Sakyan Republic Destroyed? by S. N. Goenka (Egy hindi cikk fordítása angolra - S. N. Goenka - kiadó: Vipassana Research Institute in December 2003)
  5. The Compassionate Buddha. Geocities.com. [2009. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  6. The Lord Buddha and His Teachings. [2012. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 3.)
  7. Fu-pen-hing-tsi-king Miscellaneous Notices respecting the Birth and History of Buddha angolra fordította: Djinakûta, Gandhára szülötte a Szui dinasztia (581-617 A.D.) idején
  8. A Lótusz szútra angolul
  9. French text: Yashodhara (glorieuse) est la cousine et l’épouse principale de Gautama, mère de son fils Rahula. Connue par les Jatakas (légendes de la vie du Bouddha), elle serait devenue du vivant de Gautama une ascète, une nonne prééminente et l’un des quatre arahants de son entourage possédant l’intuition absolue 1. Les détails de sa légende sont de nos jours surtout populaires dans le bouddhisme theravada. Elle est également nommée Yashodhara Theri (doyenne Yashodhara), Bimbadevi, Bhaddakaccana ou Rahulamata (mère de Rahula). Archiválva 2011. július 16-i dátummal a Wayback Machine-ben
  10. AN 1. 14. 5. 11: "Etadaggam bhikkhave mama sāvikānaṃ bhikkhunīnaṃ mahābhiññappattānaṃ yadidaṃ bhaddakaccānā" (SLTP) Archiválva 2011. július 23-i dátummal a Wayback Machine-ben. Bv, PTS p. 65, v. 15: "Cattārīsa sahassāni nāriyo samalaṅkatā / Bhaddakaccānā2 nāma nārī rāhulo nāma atrajo" (SLTP) Archiválva 2012. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  11. see Rakefet Dictionary. Babylon.com. [2011. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]