Álombogyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Álombogyó
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Burgonyavirágúak (Solanales)
Család: Burgonyafélék (Solanaceae)
Nemzetség: Withania
Faj: W. somnifera
Tudományos név
Withania somnifera
(L.) Dunal
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Álombogyó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Álombogyó témájú médiaállományokat és Álombogyó témájú kategóriát.

Withania somnifera

Az álombogyó (Withania somnifera) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó faj.

Jellemzése[szerkesztés]

A trópusi Indiában őshonos álombogyó-bokor az 1,20 méter magasságot is elérheti. Ágait szürkés szőr borítja, a levelei megnyúlt tojásdad alakúak. Forrt szirmú, kissé lekerekített cimpájú, zöldessárga virágai négyes-hatos csoportot alkotnak. Apró termése vörös, fényes bogyó.

További megnevezései: ashwagandha, indiai ginzeng, téli cseresznye és álombogyó.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A witaszominnak étvágy-és anyagcsere-fokozó, valamint nyugtató hatása van.[forrás?] Nagyobb adagban altatószer.[forrás?] A szteroid-glikozidoknak köszönhetően stresszoldó tulajdonságú;[forrás?] növeli a szervezet ellenálló-képességét és jótékony hatással van az immunrendszerre.[forrás?] A witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is bebizonyosodott.[forrás?]

Felhasználása[szerkesztés]

Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén - például lábadozáskor - erősítőszerként ajánlják. A növény nyugtató hatása miatt álmatlanság, szorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginzenggel és szibériai ginzenggel együtt alkalmazzák.[forrás?]

A növény nem ajánlott terhes és szoptatós nőknek. Az álombogyó alapú kezelés során kerülendő az altatók és a szorongásoldó szerek szedése, mivel ezek hatása a gyógynövénnyel együtt felerősödik.[forrás?]

Hatásait vizsgáló kutatások[szerkesztés]

1. Javítja a pajzsmirigy működését[szerkesztés]

Az adaptogén gyógynövények egyik leghihetetlenebb aspektusa az, hogy segítenek pajzsmirigy problémákkal küzdő embereknek. Bebizonyosodott, hogy támogatja a pajzsmirigy működését azoknál az embereknél, akiknél Hashimoto-kórt, vagy pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak.

A pajzsmirigy problémákkal küzdő emberek milliói számára - akik közül sokan még csak nem is tudják - megoldásként szolgálhat. Ezzel együtt segítheti a fogyást is, mivel a pajzsmirigy problémák súlyingadozásokhoz vezethetnek.

A 2017. évi, Journal of Alternative and Complementary Medicine által közzétett tanulmány az indiai ginzeng előnyeit vizsgálta a hypothyreosisban (pajzsmirigy alulműködés) szenvedő betegeknél. Az 50 résztvevőnél pajzsmirigy rendellenességet diagnosztizáltak, de a pajzsmirigy hormonok hiányának nyilvánvaló tüneteit nem mutatták. A nyolc hetes időszak alatt a kezelendő csoport napi 600 mg ashwagandha gyökér kivonatot kapott, míg a kontroll csoport keményítőt placebóként. A kutatók azt találták, hogy az extraktum szignifikánsan javította a szérum pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) és a tiroxin (T4) szintjét a placebohoz képest. [1]

Egy másik, a Journal of Ayurveda and Integrative Medicine által közzétett tanulmány is megállapította, hogy az ashwagandha pajzsmirigy fokozó tulajdonságokkal rendelkezik. A vizsgálatban a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél nyolc hetes időszakban a gyógynövényt használták a kognitív funkciók javítására. A laboratóriumi tesztek során megállapítást nyert, hogy ezek közül a betegek közül néhánynál a T4 emelkedése volt tapasztalható. A kutatások azt sugallják, hogy mivel az ashwagandha kapszula fokozza a pajzsmirigy működését, valószínűleg nem megfelelő a pajzsmirigy túlműködésben (például Graves-kór) szenvedő emberek számára. [2]

2. Csökkenti a mellékvesék fáradtságát[szerkesztés]

A kutatások azt mutatják, hogy szedése hasznos lehet a mellékvese funkciójának támogatására és a mellékvese fáradtságának leküzdésére. A mellékvesék endokrin mirigyek, amelyek felelősek a hormonok, különösen a kortizol és az adrenalin felszabadításáért a stressz hatására.

A kortizolt stresszhormonnak nevezik, mivel a mellékvesék szabadítják fel a stresszre reagálva, valamint a túl alacsony vércukorszintre reagálva. Sajnos bizonyos esetekben a kortizolszint krónikusan emelkedhet, ami magas vércukorszinthez és fokozott zsírlerakódáshoz vezethet a hasi tájékon. Tanulmányok kimutatták, hogy az álombogyó kapszula segíthet csökkenteni a kortizolszintet, akár 30%-kal.

Ha a mellékvese túlterhelt az érzelmi, fizikai vagy mentális stressz túlzott mértéke miatt, az mellékvese-fáradtságnak nevezett állapothoz vezethet. Ha a mellékvesék kimerülnek, az más hormonokra is káros hatással lehet, köztük a progeszteron, amely meddőséget okozhat, és alacsonyabb szintű DHEA-t eredményezhet (egy olyan hormon, amely a hosszú élettartamhoz kötődik, és fenntartja az erős testet).

3. Harcol a stressz és a szorongás ellen[szerkesztés]

Az ashwagandha tabletta egyik legismertebb előnye és képessége, hogy a szorongás természetes gyógymódjaként működik. A 2009. évi, PLOS One-ban közzétett tanulmányban az ashwagandha hatása összehasonlítható volt az olyan közismert gyógyszerekkel, mint a lorazepam vagy a imipramin, mindezt mellékhatások nélkül.

Egy 12 hetes kontrollált vizsgálatban 75 szorongásos résztvevőt két csoportra osztottak: az egyik naturopathiás ellátást kapott, a másik pedig a standardizált pszichoterápiás intervenciót kapott. A naturopátiás csoport étkezési tanácsadást, mély légzés-relaxációs technikákat, standard multivitamint és 300 milligramm álombogyót kapott napi kétszer.

A pszichoterápiás csoport pszichoterápiát, mély légzés-relaxációs technikákat és placebo tablettákat kapott napi kétszer.

Amikor a szorongás mértékét a 12 hetes időszak után mérték, az téli cseresznyét kapott csoport szorongási pontszáma 55 százalékkal, a pszichoterápiás csoport pontszáma pedig 30 százalékkal csökkent.

A két csoport között szignifikáns különbségeket találtak a mentális egészség, a koncentráció, a szociális funkciók, az életerő, a fáradtság és az általános életminőség szempontjából is, az ashwagandha csoport javára.

Ezen pozitív eredmények mellett a kutatók jelezték, hogy egyik csoportban sem jelentkeztek súlyos mellékhatások. Az ashwagandha szedésének jelentős előnye, hogy nincs vagy csak minimális mellékhatás jelentkezik.

Ezzel szemben az antidepresszánsok és szorongásgátló gyógyszerek egyéb mellékhatások mellett álmosságot, álmatlanságot, szexuális vágy elvesztését és fokozott étvágyat okozhatnak. [3][4]

4. Csökkenti a depressziót[szerkesztés]

Szedése nemcsak a szorongással és krónikus stresszel küzdő emberek számára hasznos, hanem azok számára is, akik depresszió jeleit tapasztalják. A gyógynövény fokozza a stressz elleni ellenállást, és a tanulmányok azt mutatják, hogy javítja az emberek önértékelését.

Egy 2000-es évi, patkányokkal végzett vizsgálatban az ashwagandha hatékonyságát hasonlították össze az antidepresszáns imipramin gyógyszerrel. A kutatók azt találták, hogy hatása hasonló volt az imipraminhoz.

5. Kiegyensúlyozza a vércukorszintet[szerkesztés]

Az álombogyó antidiabetikus hatásait vizsgálták, ami azért lehetséges mert a fenolos vegyületeket - köztük a flavonoidokat - tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok hipoglikémiás aktivitással rendelkeznek, és egy rágcsálókkal foglalkozó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha gyökér és a levél kivonatok elősegítették a diabéteszes patkányok normál vércukorszintjét. [5]

A Reports of Biochemistry and Molecular Biology által közzétett állatkísérletek azt mutatták, hogy amikor fruktózzal táplált patkányoknak indiai ginzenget adtak, az gátolta a fruktóz által kiváltott glükóz emelkedését, inzulinrezisztencia és gyulladások növekedését. [6]

6. Segít a rák elleni küzdelemben[szerkesztés]

A kutatások azt sugallják, hogy ígéretes daganatellenes hatású, hozzájárulhat a tumorsejtek növekedésének csökkentéséhez, és megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését. [7]

A kivonatról kimutatták, hogy elősegíti a rákos sejtek - különösen az emlő-, tüdő-, gyomor- és vastagbélrákos sejtek - burjánzásának gátlását, amelyek a világ egyik legfontosabb rák típusai. Úgy gondolják, hogy az álombogyó elsősorban immunerősítő és antioxidáns képességei révén akadályozza meg a rákos sejtek növekedését.

A több tanulmány állítása szerint hozzájárulhat továbbá a rák elleni szerek azon mellékhatásainak csökkentéséhez, amelyek gyengíthetik az immunrendszert és az életminőséget.

Az African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines folyóiratában közzétett áttekintés szerint az ashwagandha immunerősítőként működik, amely növeli az olyan rákos betegek élettartamát, akiket különösen veszélyeztet az immunitás csökkenése. [8]

A Journal of Ethnopharmacology által közzétett állatkísérletek azt mutatták, hogy az ashwagandha szedése összefüggésben van a fehérvérsejtek számának növekedésével a testben. Ez azt jelzi, hogy az immunrendszer jobban képes megvédeni a testet a betegségektől és a káros betolakodóktól, ha ezt a gyógynövényt használja. [9]

A kemoterápia utáni csökkent fehérvérsejtszám komoly aggodalomra ad okot, és a rákos betegeket sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki az egészségügyi problémák, fertőzések esetén.

7. Csökkenti az agysejtek degenerációját és javítja a memóriát[szerkesztés]

Az érzelmi, fizikai és kémiai stressz káros hatással lehet az agyra és az idegrendszerre. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy több, mint egyszerű stresszoldó - megvédi az agyat a sejtek degenerációjától is, amely olyan neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Hatékonyságának egyik oka, az erős antioxidáns profilja, amely elpusztítja az öregedést okozó szabad gyököket.

A Withaferin A és a withanolide D az ashwagandha két fő witanolidja, amelyeket a kognitív funkciókra hatnak. A witanolidek a természetben előforduló szteroidok, amelyek általában megtalálhatók az éjszakai zöldségekben (nightshade).

Amikor ezeket a szteroidokat rágcsálókba injektálták a kognitív képességeik fejlesztésére, a kutatók azt találták, hogy elősegítették a sejtek növekedését, a viselkedési problémák visszafordítását, valamint csökkentették a béta amiloid terhelést, amely döntő jelentőségű az Alzheimer-kór kialakulásában. [10]

A 2017. évi kísérleti tanulmány, melyet a Dietary Supplements Journal-ben publikáltak, megállapította, hogy az ashwagandha hatékonyan javította mind a rövidtávú, mind az általános memóriát az enyhe kognitív károsodásban szenvedő embereknél.

A gyógynövény képes volt fokozni a figyelmet, az információfeldolgozási sebességet és a mentális képességeket is. A vizsgálatban 50 felnőtt vett részt, akik 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonatot vagy placebót kaptak a nyolc hetes időszakban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az indiai ginzeng kezelés javíthatja az emlékezetet és más kognitív képességeket. [11]

8. Fokozza az immunrendszer működését[szerkesztés]

Mivel az ashwagandha adaptogénként működik, amely csökkenti a test stresszhormonjait, hozzájárulhat az immunrendszer fellendítéséhez és a test belső gyulladásainak csökkentéséhez. Állatkísérletek és laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy az immunoglobulintermelés fokozásával javíthatja az immunrendszert. [12]

Ezenkívül elősegíti a gyulladásgátló környezet meglétét, azáltal, hogy elnyomja a gyulladást elősegítő citokineket.

9. Növeli az állóképességet[szerkesztés]

A tanulmányok azt mutatják, hogy az álombogyó fokozhatja a kitartást a testmozgások során azáltal, hogy fokozza az agy működését és csökkenti a testi fájdalmakat. Mivel az agyra pozitív, nyugtató hatást gyakorol és képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét, elősegíti a koncentráció, a motiváció és az állóképesség javítását.

Egy Indiában elvégzett, 2015-ös kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos tanulmány 50 egészséges felnőtt sportolónál értékelte az ashwagandha kivonatok hatékonyságát a kardio-légzés kitartásának javításában.

Egy 20 perces teszt során meghatározták az egyes résztvevők maximális fizikai terhelésének oxigénfogyasztását. A résztvevőknek kérdőívet is ki kellett tölteniük a fizikai és pszichológiai egészségi állapotukról, társadalmi kapcsolatukról és környezeti tényezőikről az életminőség változásainak értékelésének érdekében.

A kutatók azt találták, hogy az ashwagandha kivonat javította a szív- és légzőszervek működését a kezelés 8. hete után, és jelentősen javította résztvevők életminőségi mutatóit. [13]

10. Segít az izomerő növelésében[szerkesztés]

Talán egy meglepő előny, hogy indiai ginzeng képes növelni az izomtömeget és az izomerőt. Ezért egy hasznos étrend-kiegészítő lehet azoknak az embereknek, akik súlyzós-edzéssel és egyéb testmozgással foglalkoznak.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratában közzétett 2015. évi tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha kapszula az izomtömeg és az erő jelentős növekedésével járt. A nyolchetes vizsgálatban 57, 18 és 50 év közötti férfi vett részt, akik kevés tapasztalattal rendelkeztek az ellenállás edzésében. A kezelt csoportban a férfiak napi kétszer 300 milligramm álombogyó gyökérkivonatot fogyasztottak, míg a kontroll csoport keményítő-placebót kapott.

A kutatók azt találták, hogy az aswagandha csoport szignifikánsan nagyobb növekedést mutatott az izomerőben és szignifikánsan nagyobb növekedést értek el a karok és a mellkas izomméreteiben. Továbbá jelentősen csökkent a testmozgás által kiváltott izomkárosodás, növekedett a tesztoszteronszint és nagyobb mértékben csökkent a testzsír százalék. [14]

11. Javítja a szexuális funkciókat és a termékenységet[szerkesztés]

Az ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát természetes afrodiziákumként használják, amely segíthet a szexuális rendellenességek leküzdésében. Arra is használják, hogy növeljék a tesztoszteron szintet és javítsák a férfiak termékenységét.

A BioMed Research International által közzétett kísérleti tanulmány célja az volt, hogy meghatározza a 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonat hatékonyságát és biztonságosságát a szexuális funkció javítása érdekében. A tesztben 50 egészséges nő vett részt, akik  naponta kétszer kaptak kiegészítőt, nyolc héten keresztül. A kutatók azt találták, hogy a kezelt csoport szignifikánsan nagyobb javulást mutatott a placebó csoporthoz képest a szexuális funkcióik tekintetében, különösen a nemi vágy, a síkosság és az orgazmus területén. [15]

Egy másik tanulmányt végeztek az ashwagandha spermatogén aktivitásának elemzésére, alacsony spermiumkoncentrációval és esetleges férfi meddőségben szenvedő férfiak esetén. Negyvenhat férfi vett részt a vizsgálatban, és 675 milligramm álombogyót (vagy placebót) kaptak napi három adagra osztva, 90 napos időszakban.

A kezelési időszak végén megvizsgálták a sperma paramétereit és a szérumhormonszintet. A kutatók azt találták, hogy az ashwagandhával kezelt betegek között a spermaszám 167%-kal, a spermamennyiség 53%-kal növekedett és 57%-kal nőtt a spermák mozgékonysága. A placebo csoportban a javulás minimális volt. [16]

Ezenkívül egy, a Fertility and Sterility című 2010-es tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha szedése növelte a tesztoszteronszintet 75 olyan férfinál, akiknél épp meddőségi szűrésen esett át.

12. Csökkenti az ízületi gyulladást[szerkesztés]

Az ashwagandhát fájdalomcsillapítónak tekintik, amely az idegrendszerre hat és megakadályozza a fájdalom-jelek továbbítását. Úgy gondolják, hogy van néhány gyulladásgátló tulajdonsága is. Ezért néhány kutatás bebizonyította, hogy ez hatékony az ízületi gyulladás formáinak kezelésében is.

Az Indian Journal of Medical Research egyik kutatása szerint erőteljes potenciállal bír a reumatoid artritisz kezelésében. [17]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sharma, Ashok Kumar, Siddarth (2018. március 1.). „Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial”. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.) 24 (3), 243–248. o. DOI:10.1089/acm.2017.0183. ISSN 1557-7708. PMID 28829155.  
 2. Gannon, Jessica M., K. N. (2014. január 29.). „Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder”. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine 5 (4), 241–245. o. DOI:10.4103/0975-9476.146566. ISSN 0975-9476. PMID 25624699.  
 3. Cooley, Kieran, Dan (2009. augusztus 31.). „Naturopathic Care for Anxiety: A Randomized Controlled Trial ISRCTN78958974” (angol nyelven). PLOS ONE 4 (8), e6628. o. DOI:10.1371/journal.pone.0006628. ISSN 1932-6203. PMID 19718255.  
 4. Bhattacharya, S. K., K. (2000. december 1.). „Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study”. Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology 7 (6), 463–469. o. DOI:10.1016/S0944-7113(00)80030-6. ISSN 0944-7113. PMID 11194174.  
 5. Udayakumar, Rajangam, Thankaraj Salammal (2009. május 20.). „Hypoglycaemic and Hypolipidaemic Effects of Withania somnifera Root and Leaf Extracts on Alloxan-Induced Diabetic Rats”. International Journal of Molecular Sciences 10 (5), 2367–2382. o. DOI:10.3390/ijms10052367. ISSN 1422-0067. PMID 19564954.  
 6. Samadi Noshahr, Zahra, Hassan (2015. április 1.). „Protective effects of Withania somnifera root on inflammatory markers and insulin resistance in fructose-fed rats”. Reports of Biochemistry & Molecular Biology 3 (2), 62–67. o. ISSN 2322-3480. PMID 26989739.  
 7. Palliyaguru, Dushani L., Thomas W. (2016. június 1.). „Withania somnifera: from prevention to treatment of cancer”. Molecular nutrition & food research 60 (6), 1342–1353. o. DOI:10.1002/mnfr.201500756. ISSN 1613-4125. PMID 26718910.  
 8. Singh, Narendra, Prashanti (2011. július 3.). „An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda”. African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines 8 (5 Suppl), 208–213. o. DOI:10.4314/ajtcam.v8i5S.9. ISSN 0189-6016. PMID 22754076.  
 9. Agarwal, R., P. (1999. október 1.). „Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation”. Journal of Ethnopharmacology 67 (1), 27–35. o. DOI:10.1016/s0378-8741(99)00065-3. ISSN 0378-8741. PMID 10616957.  
 10. Sehgal, Neha, Rupanagudi Khader (2012. február 28.). „Withania somnifera reverses Alzheimer's disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver”. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 109 (9), 3510–3515. o. DOI:10.1073/pnas.1112209109. ISSN 0027-8424. PMID 22308347.  
 11. Choudhary, Dnyanraj, Sekhar (2017. november 2.). „Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions”. Journal of Dietary Supplements 14 (6), 599–612. o. DOI:10.1080/19390211.2017.1284970. ISSN 1939-022X. PMID 28471731.  
 12. Yamada, Koji, Tae Kyu (2011. szeptember 1.). „A comparison of the immunostimulatory effects of the medicinal herbs Echinacea, Ashwagandha and Brahmi”. Journal of Ethnopharmacology 137 (1), 231–235. o. DOI:10.1016/j.jep.2011.05.017. ISSN 1872-7573. PMID 21619924.  
 13. Choudhary, Bakhtiar, Deepak G. (2015. január 1.). „Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L. Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults]”. Ayu 36 (1), 63–68. o. DOI:10.4103/0974-8520.169002. ISSN 0974-8520. PMID 26730141.  
 14. Wankhede, Sachin, Kedar (2015. november 25.). „Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial”. Journal of the International Society of Sports Nutrition 12. DOI:10.1186/s12970-015-0104-9. ISSN 1550-2783. PMID 26609282.  
 15. Dongre, Swati, Sauvik (2015. január 29.). „Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study”. BioMed Research International 2015. DOI:10.1155/2015/284154. ISSN 2314-6133. PMID 26504795.  
 16. Ambiye, Vijay R., Swati (2013. január 29.). „[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/ Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study]”. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM 2013. DOI:10.1155/2013/571420. ISSN 1741-427X. PMID 24371462.  
 17. Kumar, Gajendra, Surinder Kumar (2015. január 1.). „Efficacy & safety evaluation of Ayurvedic treatment (Ashwagandha powder & Sidh Makardhwaj) in rheumatoid arthritis patients: a pilot prospective study”. The Indian Journal of Medical Research 141 (1), 100–106. o. DOI:10.4103/0971-5916.154510. ISSN 0971-5916. PMID 25857501.  

Források[szerkesztés]