Ausztrál teafa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Melaleuca alternifolia szócikkből átirányítva)
Ausztrál teafa
Melaleuca alternifolia (Ausztrál teafa)
Melaleuca alternifolia (Ausztrál teafa)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)
Alcsalád: Myrtoideae
Nemzetség-
csoport
:
Melaleuceae
Nemzetség: Melaleuca
L.
Faj: M. alternifolia
Tudományos név
Melaleuca alternifolia
(Maiden & Betche) Cheel[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ausztrál teafa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztrál teafa témájú kategóriát.

Az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) észak-ausztráliai cserje, amely egy családba tartozik az olajos kajeputfával (M. leucadendra) és a széleslevelű teafával (M. viridiflora). Hat méterre is megnő. Keskeny, csupasz, váltakozó állású levelei szárban helyezkednek el. A teafát illóolajáért termesztik egyéb fajokhoz – például a Leptospermum scopariumhoz (fehér teamirtusz), a Kunzea ericoideshez vagy a Baecka crassifoliához – hasonlóan.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A teafa illóolaja baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen hatékony a Staphylococcus aureus baktérium, a gombák és a Trichomonas élősködő ellen. A kontinensen elsősorban fertőzésellenes, azon belül is a fül-orr-gége-, a légzőszervi, a bőr- és a húgyúti (colibacillosis) fertőzések elleni hatásáért alkalmazzák. A nőgyógyászatban is hatékony. Nagy-Britanniában számos fertőtlenítő-, sebtisztító szer alapanyaga. Az ausztrál törzsek a teafa áztatott levelével inhalálnak, így a meghűlés, a tüdőben kialakuló vérpangás, a nátha és az arcüreggyulladás gyógyítására használják.

Felhasználása[szerkesztés]

A teafa illóolaját influenza, orrnyálkahártya-, arcüreg- és torokgyulladás, valamint a külső női nemi szervek kezelésére javasolják. Hatásos mikózis (gombás bőrbetegség), elsősorban a láb gombásodása esetén. Fogkrémeknek is kedvelt összetevője.

Jóllehet a teafa illóolajának mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismeretes, belsőleg csak orvosi rendelvényre alkalmazható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Melaleuca alternifolia information from NPGS/GRIN. www.ars-grin.gov. [2011. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 16.)

Források[szerkesztés]