Törökszentmiklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törökszentmiklós
Törökszentmiklós római katolikus temploma
Törökszentmiklós római katolikus temploma
Törökszentmiklós címere
Törökszentmiklós címere
Törökszentmiklós zászlaja
Törökszentmiklós zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Alföld
VármegyeJász-Nagykun-Szolnok
JárásTörökszentmiklósi
Jogállás város
Polgármester Markót Imre (Otthonunk Szentmiklós Egyesület)[1]
Irányítószám 5200
Körzethívószám 56
Népesség
Teljes népesség19 380 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség109,76 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület185,16 km²
Földrajzi nagytájAlföld[3]
Földrajzi középtájKözép-Tisza-vidék[3]
Földrajzi kistájSzolnok–Túri-sík[3]
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 11′, k. h. 20° 25′Koordináták: é. sz. 47° 11′, k. h. 20° 25′
Törökszentmiklós (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye)
Törökszentmiklós
Törökszentmiklós
Pozíció Jász-Nagykun-Szolnok vármegye térképén
Törökszentmiklós weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Törökszentmiklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Törökszentmiklós Jász-Nagykun-Szolnok vármegye harmadik legnagyobb települése, a Törökszentmiklósi járás székhelye.

Fekvése[szerkesztés]

Törökszentmiklós Szolnoktól 20 kilométerre keletre fekszik, a Nagykunság szélén. Történelmileg egyébként nem tartozik a Nagykun területhez, a régmúltban mindig Külső-Szolnok vármegye része volt.

Északról természetes határként a Tisza, valamint annak fegyverneki holtága határolja, szomszédos továbbá Fegyvernek, Örményes, Kuncsorba, Kétpó, Tiszatenyő, Szajol, Tiszapüspöki településekkel is.

Fontosabb (belterületi) külső településrészei: Óballa, Surjány és Szakállas.

Megközelítése[szerkesztés]

Közúton[szerkesztés]

A város területén kelet-nyugati irányban végighalad a 4-es főút, az ország távolabbi részei felől ez a legkézenfekvőbb megközelítési útvonala. A főút jelenlegi nyomvonala elkerüli a belterületeket, régebben még azokon keresztül húzódott; azóta a régi 4-es nyomvonal a nyugati határszéltől a központig a 46-os főút része, a mezőtúri elágazásig, onnan pedig a keleti határszélig a 42 103-as számozást viseli. Értelemszerűen Mezőtúr és térsége felől a 46-os főút a város leginkább kézenfekvő elérési útvonala.

A környező települések közül Tiszatenyővel és Martfűvel a 4629-es út köti össze; területén több más, állami közútnak minősülő útvonal is húzódik, de azok már jobbára csak a központ és külső városrészek összekötését biztosítják. Ilyen a 11,5 kilométer hosszú 32 126-os út, amely Óballát és a jóval rövidebb 32 124-es, amely Szakállast szolgálja ki, valamint a 42 101-es út, amely a már Örményeshez tartozó Pusztaszakállasra vezet. Déli határszélét érinti még a Kuncsorba-Fegyvernek közti 4204-es út is.

Vasúton[szerkesztés]

Vasúton a város a MÁV 100-as számú Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony-vasútvonalán érhető el. Törökszentmiklós vasútállomás a városközpont déli részén található, Szajol vasútállomás és Fegyvernek-Örményes vasútállomás között, közúti elérését a 46 344-es számú mellékút (Almásy út) biztosítja. Elérhető vonattal Budapest-Nyugatiból, Záhonyból, Miskolcról stb. A vasútállomást 2014-ben felújították.[4]

Története[szerkesztés]

Területét ősidők óta változatos népcsoportok lakták, akiknek megtelepedésében meghatározó szerepet játszottak a Tisza és mellékágai, a mocsaras ártéri részek. A város és környékének több pontjáról gyűjtöttek az újkőkori alföldi vonaldíszes kultúrára jellemző cseréptöredékeket. A rézkorban itt élő népcsoportok látványos emlékeket hagytak maguk után, a kunhalmokat, amelyeknek ma már csak két példánya található Törökszentmiklós környékén, a többi a mezőgazdasági művelésnek esett áldozatul. A bronzkorból egy település maradványait, a vaskorból egy temetőt sikerült feltárni. A kelták is itt hagyták nyomaikat.

Törökszentmiklós város neve székely-magyar rovással.

A honfoglalás korának leghíresebb környékbeli lelete a kétpói ezüstcsésze. Az itt megtelepedett törzsek neve még helynévi adatként sem maradt fent. A megyeszervezés során Törökszentmiklós területe Szolnok megyéhez került, amely 1437-től Külső-Szolnok néven önállósult. Az egyházi szervezet kialakítása során a váci egyházmegye része lett. A tatárjárás után az elnéptelenedett területekre kunok települtek. A törökszentmiklósi határ településnevei Luxemburgi Zsigmond idejében kezdenek feltűnni az oklevelekben, Törökszentmiklóst 1399-ben említik először Zenthmyclos alakban. Az első azonosítható birtokosa a Bala család volt, erről a családról kapta a nevét, sokáig Balaszentmiklós néven emlegették. A család ingatlanjai fokozatosan idegen kézre jutottak, így Balaszentmiklós is több tulajdonos kezébe került, gazdái között volt többek között a híres-hírhedt Móré László és Zay Ferenc, a neves diplomata és író is, aki több ízben volt konstantinápolyi követ.

A felégetett Balaszentmiklós látképe, színezett metszet (1617 )

1552-ben Balaszentmiklós népes és lakott hely, hiszen 32 portát írtak össze. A török ebben az évben foglalta el a települést és a hozzá tartozó palánkvárat, amely 1566-ig, Gyula elfoglalásáig az egyetlen tiszántúli török erősség volt. A török zsoldos őrség létszáma a vár fennállása folyamán 200-250 körül mozgott. A várkatonák nem egy esetben vettek részt portyázásokon, csetepatékban, de a korabeli levelek tanúsága szerint a kállói, szendrői, ónodi magyar katonák is eljutottak a vár alá. 1570-ben Karácsony György, a „Fekete Ember” hadai megostromolták a várat, de nagyobb kárt nem tettek benne, a falut azonban felprédálták. A vár pusztulása 1685-ben következett be, a visszafoglaló harcok során. Szentmiklós a török korban a viszonylag magas jövedelmű helységek közé tartozott, köszönhetően többek között a rajta átmenő, Budáról Debrecenbe és Erdélybe vezető kereskedelmi útnak.

1685 és 1720 között a terület jobbára lakatlan puszta volt. 1720-tól gyors ütemben betelepült, főleg Szabolcs és Békés vármegyéből jöttek letelepülők. Ekkor már a földesúr Almásy II. János volt, aki szerződésben vállalta, hogy a telepesek öt évig semmiféle úrbéri szolgáltatást nem fizetnek. Ez abban a korban a legnagyobb engedmények közé tartozott. Az ide költözők nem robotoló, hanem taxás jobbágyok lettek, azaz pénzzel válthatták meg a földhasználatot. Ma Törökszentmiklóson jó néhány család él, akinek családneve olvasható az akkori „népességnyilvántartási” jegyzékeken. Az első hullámban reformátusok, később katolikusok érkeztek. Hogy elkerüljék a vallási villongásokat, elkülönítve telepítették le őket. 1738-ban földesúri támogatással Török Szent Miklós néven mezővárosi rangot kapott.

1771-ben, az urbárium (Mária Terézia 1767-ben kelt, jobbágy és földesúr viszonyát szabályozó rendelete) bevezetése után a lakosok kérték az úrbéri földek elkülönítését, de erre 1845-ig várni kellett. 1847-ben a város örökváltságot ajánlott fel az Almásy családnak. 1848-ban rendezett tanácsú várossá alakulhatott. Az 1848-as szabadságharc bukását követő önkényuralom idején Törökszentmiklós városi rangját megtarthatta, sőt, átmenetileg járási székhellyé is vált.

Az 19081909-ben épült villanytelep épülete, jelenleg a téglagyár présháza, előtérben kisvasúti polcos kocsikkal
A református templom

Ebben a korszakban következett be az iparosodás terén is jelentősebb előrelépés. A városban a modern gyáripar kezdetei a 19. század közepére nyúlnak vissza, amikor is 1848-ban Lábassy János megnyitotta ekéket, ekekapákat, boronákat, gyűrűshengereket gyártó műhelyét. E műhelyből épült ki az 1950-es években a mezőgépgyár és öntödéje. Az 1850-es években megkezdődött a település határának ármentesítése. 1857-ben megnyitották a várost érintő Szolnok-Debrecen vasútvonalat, amely elősegítette a mezőgazdaság árutermelővé válását, felgyorsította az ipar és kereskedelem fejlődését. Az 1870-1880-as években több üzem is létesült. Megkezdte működését az Első Törökszentmiklósi Gőzmalom. A gazdasági fejlődés ellenére 1872. július 27-én visszaminősítették nagyközséggé. 1890-ben megkezdte működését a Hoffmann rendszerű téglagyár. Az épületegyüttes első részét az első kéménnyel lebontották, a kelet felőli rész a másik kéménnyel azonban ma is üzemel.

A két világháború után, amely a település felett sem múlt el nyomtalanul, sor került a földosztásra. 1950-re azonban államosították a földeket és az ipari üzemeket. A korábban szépszámú kisiparos fokozatosan megszüntette tevékenységét. 1948 decemberében a koalíciós párt]ok együttesen kérték a település várossá nyilvánítását. A kérelemnek 1952-ben tettek eleget.

A városban két mezőgazdasági szövetkezet működött, de a kárpótlásokkal és a lehetetlen feltételek következtében a termelőszövetkezeti tulajdon átalakult egyéni és vállalkozói földtulajdonná. A földeken búzát, árpát, kukoricát, cukorrépát, zöldséget, napraforgót, repcét termesztenek. A közigazgatási területen működő két állami gazdaság 1970-ben egyesült és jelenleg is működik . Az állattenyésztésben a sertés, a szarvasmarha és a baromfi a meghatározó. Az Alföldi Gabona Rt. korábban az ország egyik legjelentősebb malom- és takarmányüzeme volt. Jelenleg tevékenységi körét beszűkítette, termelése visszaesett, ma csak malom, borsó és rizshántoló üzemet működtet.

Az ipar 1960-ban történő idetelepülése után az 1990-es évek után indult látványos fejlődésnek több idetelepült cég közreműködésével. A cégek 1999-ben konzorciumot hoztak létre, és Ipari Parkká alakították az ipari övezetet.

2011. június 4-én felavatták a település rovásos helynévtábláját.[5]

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

  • 1990–1994: Szegő János (nem ismert)[6]
  • 1994–1998: Szegő János (FKgP-MDF-Fidesz-KDNP)[7]
  • 1998–2002: Bakk Zoltán (független)[8]
  • 2002–2006: Bakk Zoltán (független)[9]
  • 2006–2010: Dr. Juhász Enikő (Fidesz-KDNP-MDF-Kisgazda Polgári Egyesület)[10]
  • 2010–2014: Dr. Juhász Enikő (Fidesz)[11]
  • 2014–2019: Markót Imre (Jobbik)[12]
  • 2019-től: Markót Imre (Otthonunk Szentmiklós Egyesület)[1]

Részletes választási eredmények[szerkesztés]

2014[szerkesztés]

  • A polgármester-választás eredménye[12]
Polgármester-jelölt Párt Kapott szavazat Elért eredmény (%)
Markót Imre Jobbik 3 761 47,72%
Dr. Juhász Enikő Éva Fidesz-KDNP 2 884 36,59%
Kucsera György WAPKE-MSZP-Szolidaritás-Érdekvédők 1 236 15,68%
  • A megválasztott képviselők megoszlása jelölő szervezetek szerint[12]
    Lista Képviselők száma Képviselők megoszlása
  Jobbik 7              
  Fidesz-KDNP 3              
  WAPKE-MSZP-Szolidaritás-Érdekvédők 1              

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A népesség alakulása 2013 és 2023 között
Lakosok száma
21 098
20 827
19 890
19 400
19 344
19 380
201320142018202120222023
Adatok: Wikidata

2001-ben a város lakosságának 98%-a magyar, 2%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[13]

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 87,2%-a magyarnak, 2,8% cigánynak, 0,4% németnek mondta magát (12,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 25,9%, református 12,4%, evangélikus 0,2%, görögkatolikus 0,3%, felekezeten kívüli 35% (25,3% nem nyilatkozott).[14]

2022-ben a lakosság 87,6%-a vallotta magát magyarnak, 1,7% cigánynak, 0,2% németnek, 0,1-0,1% ukránnak és románnak, 2,1% egyéb, nem hazai nemzetiségűnek (12,2% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). Vallásuk szerint 16,7% volt római katolikus, 9,3% református, 0,4% görög katolikus, 0,2% evangélikus, 0,8% egyéb keresztény, 0,9% egyéb katolikus, 28,6% felekezeten kívüli (43% nem válaszolt).[15]

Gazdasága[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

A 19. század közepéig a város életében a mezőgazdaság volt a meghatározó gazdasági ágazat. Törökszentmiklóson két mezőgazdasági termelőszövetkezet is működött, de a földek ma már egyéni, illetve vállalkozói tulajdonban vannak. Jelenleg a földeken elsősorban búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, repcét, cukorrépát és zöldségféléket termesztenek. A szolnoki cukorgyár bezárását követően számos más térségbeli településhez hasonlóan itt is jelentősen visszaesett a cukorrépa termesztés, azonban az 1959-ben épült, 2012-re gyakorlatilag teljesen újjáépített szenttamási vetőmagüzem új lehetőséget kínált a környékbeli termelőknek. A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonában álló üzem a világ legkorszerűbbjei közé tartozik, megléte révén egyre hangsúlyosabbá válik Törökszentmiklóson és környékén a hibridkukorica termelés. A vetőmagüzem termékeit a világ számos országába exportálják.

Ipar[szerkesztés]

A mezőgazdaságra élelmiszer -és feldolgozóipar (elsősorban malomipar és baromfifeldolgozó ipar) épült. Sajnos mára a baromfi-feldolgozást beszünették, de más üzemek, mint például a kalászoskukorica- és aprómag-vetőmagüzem, még működnek.

A városban a gyáripar története a 19. század közepéig nyúlik vissza. Ekkor, 1848-ban, Lábassy János megnyitotta az ekéket és boronákat gyártó műhelyét. Ebből a műhelyből az 1950-es években a mezőgépgyár és öntöde lett. 1960-ban finommechanika és vegytechnika települt a városba. 1997 után az ipar további látványos fejlődésen ment keresztül.

Vallás[szerkesztés]

A 2001-es népszámlálás adatai alapján a lakosság 39,9%-a római katolikus, 20,9%-a református, 0,3%-a görögkatolikus, 0,2%-a pedig evangélikus vallású. A lakosság 0,5%-a más egyházhoz, vagy felekezethez tartozik. 29,4% nem tartozik egyetlen egyházhoz, vagy felekezethez sem. 8,8% ismeretlen, vagy nem válaszolt.[16]

Nevezetességei[szerkesztés]

Almásy-kastély
  • Szentháromság Római katolikus templom (épült 1898-1900 között, neoromán-neogótikus stílusban. Cím: Ipolyi Arnold tér 1.)
  • Református templom (műemlék jellegű épület, épült 1787-89 között. Cím: Kossuth u. 114)
  • Almásy-kastély (eklektikus stílusban épült 1860-1890-ben. A park 14 hektáros, 1980 óta természetvédelmi terület)[17]
  • Angol telivér ménes (Szenttamás-puszta, nem látogatható)
  • Strandfürdő, kemping és horgásztó
  • Helytörténeti Gyűjtemény (az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központban. Cím: Almássy u. 20.)

Ismert emberek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. a b c Magyarország kistájainak katasztere. Szerkesztette Dövényi Zoltán. Második, átdolgozott és bővített kiadás. Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet. 2010. ISBN 978-963-9545-29-8  
  4. Diószegi József: Az enyhe tél kedvezett az építkezéseknek. Napi Gazdaság, XXIV. évf. 43. sz. (2014. március 3.) 4. o.
  5. Trianon - táblaavatás összefoglaló. Rovás Info.. [2014. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 8.)
  6. Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
  7. Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
  8. Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
  9. Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
  10. Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
  11. Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2012. január 21.)
  12. a b c Törökszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
  13. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
  14. Törökszentmiklós Helységnévtár
  15. Törökszentmiklós Helységnévtár
  16. http://portal.ksh.hu/pls/portal/!CP.hnt2.telep?nn=27313[halott link]
  17. Almásy-kastély. [2006. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. november 29.)
  18. Archivált másolat. [2016. november 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 21.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]