Világháború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A világháború olyan katonai konfliktus, amely a világ több országát érinti, a hadműveletek egyidejűleg több kontinensre és óceánra kiterjednek. A világháborúk számos katonai és civil áldozattal járnak a részt vevő nemzetek számára.

Értelmezése[szerkesztés]

Az első világháborúban részt vett országok. Zöld az Antant, narancs a központi hatalmak, szürke a semleges országok
A második világháborúban részt vett országok. Zöld a Szövetséges; a világoszöld Szövetséges akik a Pearl Harbor-i támadást követően léptek be a háborúba; kék a tengelyhatalmak; szürke a semleges országok

A kifejezés általában az első világháborúra (19141918) és a második világháborúra (19391945) vonatkozik. Ezekben valamilyen formában majdnem az összes ország részt vett, különösen a gyarmatosító birodalmak (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán), valamint a két szuperhatalom, (Egyesült Államok és a Szovjetunió).

Egyesek a korábban lezajlott nagyobb konfliktusokat is világháborúknak tekintik, beleértve a hétéves háborút (17561763). Winston Churchill az „első világháború”-nak tekinti könyvében a francia forradalmat (17921802) és a napóleoni háborúkat (18031815).

Egyesek a világháború kifejezést más értelemben használják: A „harmadik világháború” kifejezés a feltételezett nukleáris háborúra utal a Szovjetunió és az Egyesült Államok között. Ugyancsak a „III. világháború” utalhat még a hidegháborúra (19451990) vagy a terrorizmus elleni háborúra is. Elliot Cohen professzor a terrorizmus elleni háborút IV. világháborúnak nevezi. A közös megegyezés mégis az, hogy csak két világháború volt ezidáig.

Az I. világháború befejezése után („a háború, amely megszüntet minden háborút”) megalakult a Népszövetség, hogy megakadályozza a hasonló konfliktusokat. A Népszövetség összeomlott a II. világháború kitörésekor, ami után 1945-ben megalakult az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Források[szerkesztés]

  • Officina egyetemes lexikon. Főszerk. Markó László. Budapest: Officina Nova. 1994. ISBN 963-8185-87-2
  • Lewkowicz, Nicolas: The German Question and the Origins of the Cold War, Milan, IPOC, 2008