„Körösnagyharsány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Apró módosítás
34. sor: 34. sor:


== Története ==
== Története ==
[[Fájl:Memory board in Aranyosgerend 1.jpg|thumb|150px|left|A körösnagyharsányi önkormányzat által állított emléktábla [[Aranyosgerend]]en]]
[[Fájl:Memory board in Aranyosgerend 1.jpg|bélyegkép|balra|150px|A körösnagyharsányi önkormányzat által állított emléktábla [[Aranyosgerend]]en]]


Nevét a [[honfoglalás]] korára vezetik vissza, amikor a honfoglaló [[magyarok]]hoz csatlakozott három [[kabarok|kabar]] törzs, egyik neve ''Harsány'' néven maradt fenn.
Nevét a [[honfoglalás]] korára vezetik vissza, amikor a honfoglaló [[magyarok]]hoz csatlakozott három [[kabarok|kabar]] törzs, egyik neve ''Harsány'' néven maradt fenn.
50. sor: 50. sor:
A települést később ''Nagy- és Kisharsány'' néven, mint a váradi székeskáptalan birtokát említették, aki még a [[19. század]] első felében is birtokosa volt, majd a [[20. század]] elején Elek Gusztávnénak volt itt nagyobb birtoka.
A települést később ''Nagy- és Kisharsány'' néven, mint a váradi székeskáptalan birtokát említették, aki még a [[19. század]] első felében is birtokosa volt, majd a [[20. század]] elején Elek Gusztávnénak volt itt nagyobb birtoka.


[[1910]]-ben 1411 lakosából 1336 magyar és 73 román volt. Vallási megoszlásuk: 1288 református, 73 görögkeleti ortodox és 19 izraelita.
[[1910]]-ben 1411 lakosából 1336 magyar és 73 román volt. Vallási megoszlásuk: 1288 [[református]], 73 [[Román Ortodox Egyház|görögkeleti ortodox]] és 19 [[izraelita]].


A [[trianoni békeszerződés]] előtt [[Bihar vármegye]] Cséffai járásához tartozott.
A [[trianoni békeszerződés]] előtt [[Bihar vármegye]] Cséffai járásához tartozott.

A lap 2013. szeptember 29., 15:52-kori változata

Körösnagyharsány
Körösnagyharsány megállóhely 1996-ban
Körösnagyharsány megállóhely 1996-ban
Körösnagyharsány címere
Körösnagyharsány címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
VármegyeBékés
KistérségSarkadi
Jogállásközség
PolgármesterMáté Pál (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám5539
Körzethívószám66
Népesség
Teljes népesség435 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség27,57 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület19,91 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 00′, k. h. 21° 39′Koordináták: é. sz. 47° 00′, k. h. 21° 39′
Körösnagyharsány (Békés vármegye)
Körösnagyharsány
Körösnagyharsány
Pozíció Békés vármegye térképén
Körösnagyharsány weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Körösnagyharsány témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Körösnagyharsány község Békés megye Sarkadi kistérségében.

Fekvése

Békés megye északkeleti sarkában, a magyar-román határtól 1,5 km-re, Nagyváradtól 23 km-re, a Sebes-Körös bal partján helyezkedik el.

Megközelíthető

Története

A körösnagyharsányi önkormányzat által állított emléktábla Aranyosgerenden

Nevét a honfoglalás korára vezetik vissza, amikor a honfoglaló magyarokhoz csatlakozott három kabar törzs, egyik neve Harsány néven maradt fenn.

Körösnagyharsány nevét az 1300-as évek elején a Váradi Regestrum említette először egy oklevélben, amelyben a község egyik lakosát istenítéletre idézték.

1234-ben II. Endre király az Aba nemzetségbeli Demeter mesternek adományozta. A település neve az oklevélben Egyházasharsán néven volt feljegyezve.

1241/1242-ben a tatárjárás idején elpusztult, de később újjáépítették.

Körösharsány hűséges szolgálataiért Bocskai Istvántól hajdúvárosi rangot kapott.

1660-ban a törökök ismét teljesen elpusztították, ezután a Sebes-Körös bal partján építették újjá a jelenlegi települést.

A települést később Nagy- és Kisharsány néven, mint a váradi székeskáptalan birtokát említették, aki még a 19. század első felében is birtokosa volt, majd a 20. század elején Elek Gusztávnénak volt itt nagyobb birtoka.

1910-ben 1411 lakosából 1336 magyar és 73 román volt. Vallási megoszlásuk: 1288 református, 73 görögkeleti ortodox és 19 izraelita.

A trianoni békeszerződés előtt Bihar vármegye Cséffai járásához tartozott.

A körösnagyharsányi zsidók története

A településre az első zsidók Nagyváradról érkeztek, az 1700-as évek végén. A harsányi Váradi úti kis zsidó temető legkorábbi síremléke 1855-ből származik. A település első állandó zsidó lakosai az Áron, Klein és Roseth családok voltak. A község központjában, a mai Kossuth téren és környékén telepedtek le, építették meg kereskedésüket, házukat. A harsányi közösség 1880-ban 43, 1890-ben 44 jómódú, vallásos családból állt, az 1900-as évek elején azonban gyors csökkenés kezdődött, több család beköltözött Nagyváradra.

A két világháború között Harsányban élt Grosz Jónás és Krepsz Jenő szatócs és családja, Breyer Ignácné kocsmáros és Steiner Mórné. 1944 áprilisában a Grosz család tagjait sárga csillag viselésére kötelezték, majd a nagyváradi gettóba szállították őket. Az 1945-ben munkaszolgálatból hazatért Grosz Márton is rövidesen elköltözött Körösnagyharsányból, de halála után a faluban temették el.

Népcsoportok

2001-ben a település lakosságának 92%-a magyar, 7%-a cigány, 1%-a román nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességei

  • Legismertebb eseménye a minden év augusztusában megrendezett falunap.
  • Magyarország egyetlen olyan normál nyomközű vasútvonala, amely táblás megállóhellyel (Körösnagyharsány) ér véget, ahol mindössze egy vágány, egy peron és egy ütközőbak van.
  • A településen halad át a szarmaták által 324 és 337 között épített, az Alföldet körbekerülő Csörsz-árok vagy más néven Ördögárok nyomvonala.

Zsidó emlékek

  • A Kossuth téren található a Grosz család nagy méretű háza.
  • A Váradi úti kisebb zsidó temető a mai vágóhíd mellett található.
  • A nagy zsidó temető. A település határában található, nem messze a ma is használt köztemetőtől. A máig megmaradt síremlékek az 1850-60 és az 1940-es évek között készültek.

Testvértelepülése

Jegyzetek

  1. Körösnagyharsány települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 23.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora

Források

  • Bihar vármegye és Nagyvárad. In Magyarország vármegyéi és városai: Magyarország monografiája. A magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának encziklopédiája. Szerk. Borovszky Samu. Budapest: Országos Monografia Társaság. 1901.  

Külső hivatkozások

Commons:Category:Körösnagyharsány
A Wikimédia Commons tartalmaz Körösnagyharsány témájú médiaállományokat.