Töltényes-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Töltényes-zsomboly
Hossz28 m
Mélység6 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés6 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 474 m
Ország Magyarország
Település Komjáti
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-58
Elhelyezkedése
Töltényes-zsomboly (Magyarország)
Töltényes-zsomboly
Töltényes-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 33′ 45″, k. h. 20° 44′ 30″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 45″, k. h. 20° 44′ 30″

A Töltényes-zsomboly az Aggteleki Nemzeti Parkban található egyik barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, Komjáti külterületén, a település központjától északra, a Vecsem-bükk csúcsától 1100 méterre, 103 fokra, töbör alján, körülbelül 474 méter tengerszint feletti magasságban van függőleges tengelyirányú bejárata. A Lófüle-zsomboly 400 méterre északi irányban nyílik. Középső triász wettersteini mészkőben jött létre. Vízszintes kiterjedése 15 méter.

Könnyen le lehet mászni a tág bejárati aknát a hasadék irányából megközelítve. Itt bezuhant farönkök és nagy kövek között haladva a túlsó végen egy lyuk látható, amelyen keresztül egy agyagos aljú kis terembe lehet átmenni, amelyből egy fülke nyílik. A kis terem egyik fala ferde és egy cseppkőlefolyás figyelhető meg benne, amely régen szép volt. Ez természetesen száraz, mert közel van a felszínhez. Felette, a hasadékban még egy darabig el lehet látni. Két–három személynek kulturált bivakhelye lehet.

1976-ban volt először Töltényes-zsombolynak nevezve a barlang az irodalmában. Előfordul irodalmában 31 (Kósa 1992), Bezejmená (Kósa 1992), K-10 (Kósa 1992), Mészégető (Kósa 1992), Ürgelyuk (Kósa 1992) és V/3 (Kósa 1964) neveken és jelölésekkel is. A szlovák irodalomban keverik a szlovákiai Mészégető-zsombollyal és Ürgelyuk-zsombollyal.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1964. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztató 2–3. füzetében kiadott Kósa Attila tanulmányban az szerepel, hogy a V/3 Komjátin, a vecsembükki kilátótól 1095 méterre, 105° 10'-re nyílik. Kósa Attila 1964-es A zsombolyképződés kérdéseiről című tanulmányában térképen van helye jelölve. 1967. május 1-jén Domokos Péter, Frojimovics Péter és Hajdú László mérték fel és a felmérés alapján Kósa Attila szerkesztett alaprajz térképet és négy metszetet.

A Bertalan Károly által írt 1976-ban befejezett kézirat szerint az Alsó-hegyen, Komjátin, a vecsembükki kilátótól 1095 méterre, 105° 10'-re, a Lófüle-zsombolytól 400 méterre, déli irányban van bejárata. 7,2 méter mély. A kézirat barlangra vonatkozó része egy publikáció alapján íródott. Az 1977. január 31-én készült és 1975. novemberi bejáráson alapuló szpeleográfiai terepjelentésben az olvasható, hogy Komjátin, 470 méter tengerszint feletti magasságban található. Ez az utóbbi adat térkép alapján lett megállapítva. A Komjátiból induló szerpentinen kell menni a fennsíkig és itt az első baloldali földúton balra, északra, majd északnyugatra 800 métert haladva az úttól balra, a második töbör aljában van bejárata. Hat méter függőleges kiterjedésű, vadmacska lakik benne és függőleges jellegű, nedves.

Az 1977. évi Karszt és Barlangban megjelent tanulmányban van egy térkép, amelyen a biológiailag kutatott magyarországi barlangok földrajzi elhelyezkedése figyelhető meg. A térképen látható a biológiailag feldolgozás alatt álló Töltényes-zsomboly földrajzi elhelyezkedése. A folyóirat 1977. évi különszámába bekerült a tanulmány angol nyelvű változata. Ebben a tanulmányban is közölve lett a térkép, amelyen Töltényes Shaft a barlang neve. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a barlang Töltényes-zsomboly néven V/3 névváltozattal és térképen van helye feltüntetve. Ott van a biológiailag feldolgozás alatt álló magyarországi barlangok között.

Az 1992. évi Karszt és Barlangban publikált és az Alsó-hegy magyarországi részének töbreit, zsombolyait és beszakadásait bemutató ábrán látható elhelyezkedése. Az 1992-ben kiadott Alsó-hegyi zsombolyatlasz című könyvben megjelent az 1967-ben készült térkép metszetekkel és az Alsó-hegy fennsíkjának magyarországi oldalát bemutató egyik térképen meg van jelölve helye. Több adattal együtt fel van tüntetve 6 irodalmi mű, amelyek foglalkoznak a barlanggal. A publikált barlangtérkép szerint Kósa Attila a felmérők között volt.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része. Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének barlangjairól, amelyen az 5 méter mély Töltényes-zsomboly a 60. legmélyebb. A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványában 6 méter mély barlangként szerepel. A verseny egyik lehetséges érintőpontja volt. 2016-ban Luděk Vlk és Michal Varhola felmérték és a felmérés alapján Luděk Vlk rajzolt alaprajz térképet három metszettel.

Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló 2019-ben kiadott könyvben le van írva röviden, fel vannak tüntetve GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal és megjelent a 2016-ban készült alaprajz térkép három metszettel. A könyvben az olvasható, hogy 22 méter hosszú, 7 méter mély és 492 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A kiadványhoz mellékelt helyszínrajzon jelölve van helye. A KvVM Barlang- és Földtani Osztályon található egy szerzőnév nélküli és évszám nélküli alaprajz térkép, valamint hosszmetszet térkép az 1967-es térképen kívül.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

  • Havliček, David – Vojiř, V.: Speleologický Prúzkum Dolného Vrchu. Slovensky Kras, 1984. 22. köt. 213–244. old.
  • Kósa Attila: Közvetlen felszínalatti karsztos képződmények morfológiai és műszaki vonatkozású vizsgálata. Kézirat, 1969. Doktori disszertáció, Budapesti Műszaki Egyetem.
  • Vojiř, V.: Zpráva o stavu speleologického prúzkumu Dolného Vrchu v Jihoslovenskémkrasu, okres Rožnava, k srpnu 1966. Geobuch, 1966. Speleologicky Klub Praha.
  • Vojiř, V.: Dolný Vrch, I. etapová zpráva o speleologickém prúzkumu. 1973. Speleologicky Klub Praha.

További információk[szerkesztés]