Karácsony-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karácsony-zsomboly
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz15 m
Mélység10 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés10 m
Tengerszint feletti magasság519 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-43
Elhelyezkedése
Karácsony-zsomboly (Magyarország)
Karácsony-zsomboly
Karácsony-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 34′ 00″, k. h. 20° 43′ 18″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 00″, k. h. 20° 43′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Karácsony-zsomboly témájú médiaállományokat.

A Karácsony-zsomboly az Aggteleki Nemzeti Park területén található barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, Bódvaszilas központjától északra, a Vecsem-bükki kilátótól északnyugatra, 560 méterre, a XII/43.2-es sorszámú határkőtől 300 méterre, 168°-ra, a Vecsembükki-zsombolytól nyugatra, 330 méterre, fokozottan védett területen, nagy töbör északnyugati részének tetején nyílik. A töbör közvetlenül a Vecsembükki-zsomboly töbre mellett helyezkedik el és ebben van a Banán-zsomboly bejárata, valamint a Darázs-lyuka bejárata is. A Vecsembükki-zsombolytól haladva a sárga sáv jelzésű turistaúton, az úttól délre, 20 méterre található. A bejárat függőleges tengelyirányú, természetes jellegű és szabálytalan alakú.

Középső triász wettersteini mészkőben jött létre. Legnagyobb vízszintes kiterjedése négy méter. Szük hasadék a bejárati akna, amelyen lecsúszva egy földes aljú kis járatba lehet jutni, amely egy kis tereplépcső után a zsomboly aljára vezet. Bejárásához engedély és kötéltechnikai eszközök alkalmazása szükséges.

Előfordul irodalmában V-17 (Kósa 1992) jelzéssel is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1984-ben megjelent Magyarország barlangjai című könyvben nincs említve a barlang neve, az országos barlanglistában sem. 1988-ban Csöndör Gyula, Kósa Attila és Molnár András mérték fel, amelynek alapján készült alaprajz térkép és két hosszmetszet térkép. A felmérés szerint 6,5 méter mély.

Az 1992. évi Karszt és Barlangban publikált és az Alsó-hegy magyarországi részének töbreit, zsombolyait és beszakadásait bemutató ábrán látható elhelyezkedése. Az 1992-ben kiadott Alsó-hegyi zsombolyatlasz című könyvben az Alsó-hegy fennsíkjának magyarországi oldalát bemutató egyik térképen meg van jelölve helye és a kiadványban megjelentek az 1988-ban készült térképek.

1995 óta az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a Világörökség része. Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének a barlangjairól, amelyen a 6 méter mély Karácsony-zsomboly az 56. legmélyebb. 2001-ben a BEAC Barlangkutató Csoport radondetektort helyezett el benne. 2002. szeptember 21-én a Lakatos Kupa egyik helyszíne volt. A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványában hat méter mély és kilenc méter hosszú barlangként szerepel. A verseny egyik lehetséges érintőpontja volt.

Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló 2019-ben kiadott könyvben le van írva röviden, fel vannak tüntetve GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal és megjelent az 1988-as térkép. A térkép adatainál az olvasható, hogy Szenthe István mérte fel ismeretlen időpontban. A felmérés alapján 1988-ban Csöndör Gyula, Kósa Attila és Molnár András rajzolták meg a három térképet. A kiadványhoz mellékelt helyszínrajzon jelölve van helye. A könyvben az olvasható, hogy ismeretlen hosszú, 6,5 méter mély és 519 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]