Darázs-lyuka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Darázs-lyuka
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz8 m
Mélység8 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés8 m
Tengerszint feletti magasság522 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-100
Elhelyezkedése
Darázs-lyuka (Magyarország)
Darázs-lyuka
Darázs-lyuka
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 34′ 00″, k. h. 20° 43′ 25″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 00″, k. h. 20° 43′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Darázs-lyuka témájú médiaállományokat.

A Darázs-lyuka az Aggteleki Nemzeti Park területén található barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, Bódvaszilas központjától északra, a XII.43.4. számú határkőtől délre, körülbelül 310 méterre, nem messze a XII.44. számú határkőtől, a Vecsembükki-zsombolytól nyugatra, 200 méterre, erdőben, fokozottan védett területen, egy nagy töbör északkeleti részén, egy kis mélyedés szélén, egy figyelemre méltó sziklás részen nyílik. A Vecsembükki-zsombolytól haladva a sárga sáv jelzésű turistaúton, az úttól délre, körülbelül 150 méterre található.

A töbör közvetlenül a Vecsembükki-zsomboly töbre mellett helyezkedik el és ebben van a Banán-zsomboly bejárata, valamint a töbör tetején a Karácsony-zsomboly bejárata is. A Vecsembükki-zsomboly és a Banán-zsomboly között húzott képzeletbeli vonalon, 522 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A bejárat természetes jellegű, függőleges tengelyirányú, szabálytalan alakú és egy jól látható hasadék mentén keletkezett.

Van három kürtője, amelyek közül az egyik visszacsatlakozik a fő aknához. A fenék felett van egy kis párkány apró függőcseppkövekkel. A zsomboly falai nagyon sárosak, ezért a barlang nagyon sötétnek látszik. A bejárásához engedély és kötéltechnikai eszközök alkalmazása szükséges.

Előfordul az irodalomban Darás-lyuka (Vlk 2016), Darás zsomboly (Vlk 2016) és Prepadlisko Osia (Vlk 2019) néven is. A Darázs-lyuka név 2019-ben bukkant fel az irodalomban.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait 1995-ben nyilvánították világörökségi helyszínné és ezért ez a barlang is a Világörökség része, bár később lett felfedezve. A bejáratot régen sziklatömbök és sár tette járhatatlanná. 2015-ben fedezte fel a Barrandien Barlangkutató Csoport a veszélyes sziklatömbök eltávolításával, a bejárat megtisztításával. Ebben az évben Daniel Balvín és Mikuláš Vlk mérték fel és a felmérés alapján ők rajzolták meg a hosszmetszet barlangtérképét két keresztmetszettel.

A 2019-ben kiadott, az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló könyvben le van írva röviden, fel vannak tüntetve a GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal és megjelentek a 2015-ös barlangtérképek, valamint publikálva lett egy fénykép, amelyen a barlangbejárat látható. A kiadványhoz mellékelt térképen jelölve van a helye. A könyvben az olvasható, hogy nyolc méter mély, nyolc méter hosszú és 522 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Luděk Vlk: Report from Alsó hégy exploration 2015. Kézirat. Prága, 2016. január 23. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Luděk Vlk et al: Atlas of Karst Phenomena at Dolný vrch / Alsó-hegy. Prága, 2019. 41. oldal és a mellékelt térképen jelölve a helye

További információk[szerkesztés]