Iker-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Iker-zsomboly
Hossz15 m
Mélység7,5 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés7,5 m
Tengerszint feletti magasság501 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-26
Elhelyezkedése
Iker-zsomboly (Magyarország)
Iker-zsomboly
Iker-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 33′ 33″, k. h. 20° 42′ 43″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 33″, k. h. 20° 42′ 43″

Az Iker-zsomboly két, egymástól független zsombolyroncsból álló barlang. Az Aggteleki Nemzeti Parkban található. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, Bódvaszilas központjától északra, a Vecsem-bükk csúcstól délnyugatra, 1350 méterre, a Nagy-Kopasz-galy északi tövében, egy fokozottan védett területen, a Soltész-zsombolytól délnyugatra található töbör alján vannak a lezáratlan, függőleges tengelyirányú bejáratai. A zsombolytól északnyugatra lévő kis töbör túloldalán nyílik a Bújócska-barlang. A zsombolytól 164 méterre van a Bújócska-barlang egyik bejárata.

Két, egymástól független, kicsi, nagyon feltöltődött, fosszilis zsombolyroncsból áll. Középső triász, wettersteini mészkőben keletkeztek. A vízszintes kiterjedése 13 méter. A két zsombolynyílás együtt, a környék egyik legnagyobb, fosszilis zsombolyroncsa. A mélyebb zsombolyroncs 7,5 méter mély. Ebbe, első ránézésre lehetetlennek tűnik kötél nélkül lejutni, mert haranghoz hasonlóan, lefelé szélesedik. De a két zsombolynyílást elválasztó peremen átsétálva, az akna északi oldalánál, azzal párhuzamosan egy kis, csőszerű járat vezet lefelé, amelyen keresztül könnyen a lyuk aljára lehet jutni.

Itt látható, hogy a fő akna valóban túl tág a traverzáláshoz. Lent kis cseppkövek és egy omladékos talpú, lejtő, hamar véget érő járat található. A másik zsombolyroncs öt méter mély. A bejáraton szabadon lemászva egy száraz, jellegzetesen ferde mennyezetű, 7×2 méteres hasadékterembe lehet jutni, ahol egy felszínközeli, agyagos talpú járatmaradványon kívül, kis cseppkő bekérgezést és oldott falfelületeket lehet látni. Érdekes a vastag, bejáratot borító mohatakaró, amely behatol a terem belső részeibe is, mert a zsomboly teljesen világos a felszíni fény miatt.

Előfordul irodalmában S-18 (Kósa 1992) jelzéssel is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1988-ban Csöndör Gyula, Kósa Attila és Molnár András mérték fel és a felmérés alapján rajzolva lett alaprajz térkép, függőleges hosszmetszet térkép, valamint négy keresztmetszet. Az 1992. évi Karszt és Barlangban publikált és az Alsó-hegy magyarországi részének töbreit, zsombolyait és beszakadásait bemutató ábrán látható elhelyezkedése. Az 1992-ben kiadott Alsó-hegyi zsombolyatlasz című könyvben az Alsó-hegy fennsíkjának magyarországi oldalát bemutató egyik térképen meg van jelölve helye és a kiadványban megjelentek az 1988-ban készült barlangtérképek. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része.

Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének a barlangjairól, amelyen a 6 méter mély Iker-zsomboly az 54. legmélyebb. A szakdolgozat szerint egyik jellegzetes példája a beszakadásoknak, a zsombolykezdeményeknek. Az 1999. évi Lakatos Kupa egyik helyszíne volt. A térképen nem jó helyen bejelölt zsombolyt csak két csapat, az első helyezett és az utolsó helyezett kereste meg. Nyerges Attila ismeretlen időpontban rajzolt alaprajz térképet négy keresztmetszettel és hosszmetszet térképet. A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványa szerint 16 méter hosszú és az egyik oldalon hat, egy másik oldalon hét méter mély. A füzetben megjelentek a Nyerges Attila által rajzolt térképek. A verseny egyik lehetséges felszíni érintőpontja volt.

Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló 2019-ben kiadott könyvben le van írva röviden, fel vannak tüntetve GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal és megjelent Nyerges Attila ismeretlen időpontban készült alaprajz térképe négy keresztmetszettel és hosszmetszet térképe. A kiadványhoz mellékelt helyszínrajzon jelölve van helye. A könyvben az olvasható, hogy 15 méter hosszú, 7 méter mély és 501 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]