Rőt-kúti Dreher-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rőt-kúti Dreher-zsomboly
A Rőt-kúti Dreher-zsomboly bejárata
A Rőt-kúti Dreher-zsomboly bejárata
Hossz25 m
Mélység23 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés23 m
Tengerszint feletti magasság480 m
Ország Magyarország
Település Komjáti
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-64
Elhelyezkedése
Rőt-kúti Dreher-zsomboly (Magyarország)
Rőt-kúti Dreher-zsomboly
Rőt-kúti Dreher-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 34′ 17″, k. h. 20° 45′ 25″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 17″, k. h. 20° 45′ 25″

A Rőt-kúti Dreher-zsomboly az Aggteleki Nemzeti Park területén található egyik barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Komjátitól északra, az Alsó-hegy fennsíkján, a Vecsem-bükktől keletre, a turistatérkép által is jelzett XII.49-es sorszámú határkőtől délkeletre, a 49/2-es sorszámú határkőtől délre, attól körülbelül 30 méterre, a turistatérkép által is jelzett Rőt-kúti-töbörben, a töbör felső részének határhoz közelebbi, északi oldalában található háromszög alakú, szűk és függőleges tengelyirányú bejárata. A Tornanádaskáról induló és sárga sávval jelzett turistaút van legközelebb nyílásához a jelzett turistautak közül. A határkövek biztosabb támpontot adnak megtalálásához.

A turistatérkép által zsombolybejárat jellel jelölt bejárat és a zsomboly két hasadék kereszteződésében keletkezett. Középső triász wettersteini mészkőben jött létre. A szűk bejárat után a szűk akna majdnem öt méter mélységben tágul ki. Körülbelül 15 méter mélységben agyagos és omlékony párkány van. Gyakorlatilag egyetlen aknából áll. Vízszintes kiterjedése a barlangnak hat méter. Alján cseppkövek figyelhetők meg. Nincs lezárva, de bejárásához engedély, 30 méter kötél és kötéltechnikai eszközök alkalmazása szükséges.

Előfordul a barlang az irodalmában „49/2-s” zsomboly (Krekács 1989), 49/2-es zsomboly (Vlk 2019), 49-s zsomboly (Krekács 1989), ’’49-s’’-zsomboly (Krekács 1989) és Negyvenkilenc 2-es zsomboly (Vlk 2019) neveken is. Ezeket a neveket a közelében lévő határkő miatt kapta. A Rőt-kúti Dreher-zsomboly nevet a MAFC Barlangkutató Csoport tagjai adták a barlangnak.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1986 őszén Krekács Károly fedezte fel a barlang bejáratát és 1987 végén Krekács Károlyék vizsgálták át a barlangot. Átvizsgálása után Szenthe István megállapította, hogy ez egy korábban nyilvántartásba vett barlang. Emiatt Krekács Károly nem jelentette be az addig ismeretlen zsomboly felfedezését. Azonban a zsomboly még nem volt nyilvántartva. 1988-ban Petren Imre mérte fel a barlangot és a felmérés alapján Krekács Károly szerkesztette meg a barlang alaprajz térképvázlatát és 2 függőleges hosszmetszet térképvázlatát. A térképvázlatok szerint a barlang kb. 25 m mély.

Az 1989-ben készült és Krekács Károly által írt kézirat szerint a barlang bejáratának megtalálásakor a bejárat kettős nyílású volt. Az aknája 25 m-es, amely 15 m mélységben tágul ki és a közepén két kis kürtő ágazik ki belőle. A MAFC Barlangkutató Csoport 1990. évről szóló jelentésében meg van említve, hogy a barlang kb. 20 m mély. 1995 óta az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a világörökség része. Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének barlangjairól, amelyen a 23 méter mély Rőt-kúti Dreher-zsomboly a 25. legmélyebb.

A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványában 23 m mély barlangként szerepel a Rőt-kúti Dreher-zsomboly, de nem volt a verseny helyszínei között. 2010-ben Ctirad Piskač és Martin Mandel mérték fel a barlangot, majd a felmérés alapján Ctirad Piskač rajzolta meg a barlang hosszmetszet térképét és 4 keresztmetszet térképét. A hosszmetszet térképen látható a 4 keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban.

Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló, 2019-ben kiadott könyvben az olvasható, hogy a Röt-kúti Dreher-zsomboly (49-s zsomboly, 49/2-es zsomboly, Negyvenkilenc 2-es zsomboly) ismeretlen hosszú és 21 m mély. A barlang azonosító számai: Szlovákiában 185, Magyarországon 5452/64. A könyvben publikálva lett a barlang 2010-ben készült hosszmetszet térképe és 2010-ben készült 4 keresztmetszet térképe. A barlangot 2010-ben Ctirad Piskač és Martin Mandel mérték fel, majd 2010-ben Ctirad Piskač a felmérés alapján megrajzolta a barlang térképeit. A térképeket 2015-ben Luděk Vlk digitalizálta. A kiadványban publikálva lett egy színes fénykép, amelyen a barlangban lévő képződmények figyelhetők meg. A kiadványhoz mellékelve lett az Alsó-hegy részletes térképe. A térképet Luděk Vlk, Mojmír Záviška, Ctirad Piskač, Jiřina Novotná, Miloš Novotný és Martin Mandel készítették. A térképen, amelyen fekete ponttal vannak jelölve a barlangok és a zsombolyok, látható a Rőt-kúti Dreher-zsomboly (5452/64, 185) földrajzi elhelyezkedése.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]