Rőt-kúti Dreher-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rőt-kúti Dreher-zsomboly
A zsomboly bejárata
A zsomboly bejárata
Hossz25 m
Mélység23 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés23 m
Tengerszint feletti magasság480 m
Ország Magyarország
Település Komjáti
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-64
Elhelyezkedése
Rőt-kúti Dreher-zsomboly (Magyarország)
Rőt-kúti Dreher-zsomboly
Rőt-kúti Dreher-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 34′ 17″, k. h. 20° 45′ 25″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 17″, k. h. 20° 45′ 25″

A Rőt-kúti Dreher-zsomboly az Aggteleki Nemzeti Park területén található barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Komjátitól északra, az Alsó-hegy fennsíkján, a Vecsem-bükktől keletre, a turistatérkép által is jelzett XII.49-es sorszámú határkőtől délkeletre, a 49/2-es sorszámú határkőtől délre, attól körülbelül 30 méterre, a turistatérkép által is jelzett Rőt-kúti-töbörben, a töbör felső részének a határhoz közelebbi, északi oldalában található a háromszög alakú, szűk és függőleges tengelyirányú bejárata. A Tornanádaskáról induló, sárga sávval jelzett turistaút van a legközelebb a nyílásához a jelzett turistautak közül. A határkövek biztosabb támpontot adnak a megtalálásához.

A turistatérkép által, zsombolybejárat jellel jelölt bejárat és a zsomboly két hasadék kereszteződésében keletkezett. Középső triász, wettersteini mészkőben jött létre. A szűk bejárat után a szűk akna majdnem öt méter mélységben tágul ki. Körülbelül 15 méter mélységben egy agyagos, omlékony párkány van. Gyakorlatilag egyetlen aknából áll. A vízszintes kiterjedése a barlangnak hat méter. Az alján cseppkövek figyelhetők meg. Nincs lezárva, de a bejárásához engedély, 30 méter kötél és kötéltechnikai eszközök alkalmazása szükséges.

Előfordul az irodalmában „49/2-s” zsomboly (Krekács 1989), 49-s zsomboly (Krekács 1989) és ’’49-s’’-zsomboly (Krekács 1989) néven is. Ezeket a neveket a közelében lévő határkőről kapta. A Rőt-kúti Dreher-zsomboly nevet a MAFC Barlangkutató Csoport tagjai adták a barlangnak.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1986 őszén Krekács Károly fedezte fel a bejáratát és 1987 végén Krekács Károlyék vizsgálták át a barlangot. Az átvizsgálása után Szenthe István szerint ez egy korábban már nyilvántartásba vett barlang volt. Emiatt Krekács Károly nem jelentette be az addig ismeretlen zsomboly felfedezését. Azonban a zsomboly még nem volt nyilvántartva. 1988-ban Petren Imre mérte fel és a felmérés alapján Krekács Károly szerkesztett egy alaprajzi barlangtérkép-vázlatot és két függőleges, hosszmetszeti barlangtérkép-vázlatot a barlangtérkép-vázlatok szerint körülbelül 25 méter mély zsombolyról.

Az 1989-es, Krekács Károly által írt kézirat szerint a bejáratának megtalálásakor a bejárat kettős nyílású volt, az aknája 25 méteres, amely 15 méter mélységben tágul ki és a közepén két kis kürtő ágazik ki belőle. A MAFC Barlangkutató Csoport 1990. évről szóló jelentésében körülbelül 20 méter mélynek van leírva. 1995 óta az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a Világörökség része. Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének a barlangjairól, amelyen a Rőt-kúti Dreher-zsomboly a 25. legmélyebb a 23 méteres mélységével. A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványában 23 méter mély barlangként szerepel. Nem volt a verseny helyszínei között.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]