Bújócska-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bújócska-barlang
Hossz12 m
Mélység0 m
Magasság3 m
Függőleges kiterjedés3 m
Tengerszint feletti magasság478 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Barlangkataszteri szám 5452-25
Elhelyezkedése
Bújócska-barlang (Magyarország)
Bújócska-barlang
Bújócska-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 33′ 36″, k. h. 20° 42′ 37″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 36″, k. h. 20° 42′ 37″

A Bújócska-barlang az Aggteleki Nemzeti Park területén található egyik barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, Bódvaszilas központjától északnyugatra, 2700 méterre, a Vecsem-bükk csúcsától 65°-ra, 1400 méterre, fokozottan védett területen, 478 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. Az Iker-zsombolytól északnyugatra lévő kis töbör túloldalán, két töbör között van. A zsombolytól 164 méterre van egyik bejárata. A Hana-lyuktól 87°-ra, 145 méterre található.

Két természetes bejárata van. 12 méter hosszú, átjárható hasadék. Jellegzetes, pusztuló karsztobjektum, amelynek fejlődéstörténete nem ismert. Középső triász wettersteini mészkőben jött létre. A barlangban nincs képződmény. A lezáratlan barlang bejárásához engedély szükséges. Barlangjáró alapfelszereléssel járható.

Előfordul irodalmában Bújocska (Nyerges 1997), Bújócska (Kósa 1992) és Hótároló-alagút (Kósa 1992) neveken is. 1991-ben volt először Bújócska-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Felfedezésének ideje ismeretlen. 1991-ben a BEAC Barlangkutató Csoport mérte fel és készített alaprajz térképet két keresztmetszettel és hosszmetszet térképet. Az 1992-ben kiadott Alsó-hegyi zsombolyatlasz című könyvben le van írva röviden és az Alsó-hegy fennsíkjának magyarországi oldalát bemutató egyik térképen meg van jelölve helye. 1995 óta az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a világörökség része.

Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában meg van említve neve az Alsó-hegy magyarországi részének egyéb barlangtorzói, beszakadásai és karsztobjektumai között. Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló 2019-ben kiadott könyvben le van írva röviden és fel vannak tüntetve GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal. Megjelent az 1991-es alaprajz térkép két keresztmetszettel és hosszmetszet térkép. A kiadványhoz mellékelt helyszínrajzon jelölve van helye. A könyvben az olvasható, hogy 9 méter hosszú, 6 méter mély és 488 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kósa Attila: Alsó-hegyi zsombolyatlasz. Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, 1992. 20., 22. old.
  • Nyerges Attila: Térképezés. In: A BEAC Barlangkutató Csoport 1991. évi jelentése. Kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Nyerges Attila: Az Alsó-hegy zsombolyainak felszín alatti morfológiája. Kézirat (szakdolgozat), 1997. április. 45. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Luděk Vlk et al: Atlas of Karst Phenomena at Dolný vrch / Alsó-hegy. Prága, 2019. 34. oldal és a mellékelt térképen jelölve van helye
  • –: Bújócska-barlang leírás. Kézirat. (Szerzőnév és dátum nélkül.) (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]