Játék-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Játék-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz4 m
Mélység1 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés1 m
Tengerszint feletti magasság505 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Barlangkataszteri szám 5452-18
Elhelyezkedése
Játék-barlang (Magyarország)
Játék-barlang
Játék-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 33′ 46″, k. h. 20° 41′ 52″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 46″, k. h. 20° 41′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Játék-barlang témájú médiaállományokat.

A Játék-barlang az Aggteleki Nemzeti Park területén található egyik barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, Bódvaszilas központjától északra, a Szabó-pallagi vadászháztól keletre, 320 méterre, a dózerút északi oldalán, fokozottan védett területen, 505 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A Szabó-pallagi-zsombolytól északra lévő első töbör délnyugati oldalában található. A zsombolytól 105 méterre helyezkedik el. Kis méretű, vízszintes átjáróbarlang felszínre törő felharapódzással. A lezáratlan barlang bejárásához engedély szükséges. Barlangjáró alapfelszereléssel járható.

A töbör északkeleti oldalában van egy nagyméretű, három–négy méteres szálkőfallal rendelkező zsombolyroncs, amely szenilis, pusztuló formakincsű. De az nem barlang, csak sziklaudvar.

Előfordul irodalmában S/3 (Vlk 2019) jelzettel is. 1997-ben volt először Játék-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Felfedezésének ideje ismeretlen. Az 1992-ben kiadott Alsó-hegyi zsombolyatlasz című könyvben az Alsó-hegy fennsíkjának magyarországi oldalát bemutató egyik térképen jelölve van helye. 1995 óta az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a világörökség része. Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában meg van említve neve az Alsó-hegy magyarországi részének egyéb barlangtorzói, beszakadásai és karsztobjektumai között.

A KvVM Barlang- és Földtani Osztályon van egy térképlap, amelyen a barlang alaprajza, keresztmetszete és kiterített hosszmetszete vannak ábrázolva. A térképek készítési ideje és készítője ismeretlen. Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló 2019-ben kiadott könyvben le van írva röviden, fel vannak tüntetve GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal és megjelent az ismeretlen időpontban készült térképlap. A kiadványhoz mellékelt helyszínrajzon jelölve van helye. A könyvben az olvasható, hogy 4 méter hosszú, 1 méter mély és 505 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kósa Attila: Alsó-hegyi zsombolyatlasz. Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, 1992. 22. old.
  • Nyerges Attila: Az Alsó-hegy zsombolyainak felszín alatti morfológiája. Kézirat (szakdolgozat), 1997. április. 45. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Luděk Vlk et al: Atlas of Karst Phenomena at Dolný vrch / Alsó-hegy. Prága, 2019. 279. oldal és a mellékelt térképen jelölve a helye
  • –: Játék-barlang leírás. Kézirat. (Szerzőnév és dátum nélkül.) (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]