Töbör-alji-hasadék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Töbör-alji-hasadék
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz24 m
Mélység8 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés8 m
Tengerszint feletti magasság497 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-67
Elhelyezkedése
Töbör-alji-hasadék (Magyarország)
Töbör-alji-hasadék
Töbör-alji-hasadék
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 33′ 48″, k. h. 20° 43′ 22″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 48″, k. h. 20° 43′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Töbör-alji-hasadék témájú médiaállományokat.

A Töbör-alji-hasadék az Aggteleki Nemzeti Park területén található barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része. A legnagyobb bejáratú alsó-hegyi barlang.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, a Vecsem-bükk csúcsától körülbelül fél kilométerre, fokozottan védett területen nyílik. A Jóbarát-zsomboly felől megközelítve, a piros T jelzésű turistaösvénytől, másnéven zsombolyos tanösvénytől balra lévő töbör aljának út felőli, délkeleti részén van könnyen észrevehető nagy bejárata. A Jóbarát-zsombolytól északnyugatra található. Ebben a töbörben nyílik a Cickány-zsomboly és a Gőte-zsomboly is. A XII.43.4. számú határkőtől délre 700 méterre helyezkedik el. Bejáratának függőleges tengelyiránya. A legnagyobb bejáratú alsó-hegyi barlang.

A töbörfenék oldalához közelebb eső részen található hasadékban kényelmesen le lehet sétálni a zsomboly aljára, ahol teljesen világos van a nagy méretek miatt. Az aljzat csaknem vízszintes a kisebb-nagyobb sziklatömböktől eltekintve. A moha vastagon borítja a falakat. A zsombolytorzó jellege alapján csak szakadékdolinának minősíthető. Vízszintes kiterjedése 25 méter.

Előfordul az irodalomban Névtelen-zsomboly (Nyerges 1997), Névtelen zsomboly (Vlk 2016), Töböralji-hasadék (Kordos 1984), Töbörfenéki-zsomboly (Kósa 1992) és V/20 (MAFC 2008) neveken és jelzettel is. Névtelen-zsombolynak hívják a Nászút-barlang melletti barlangot is. 2016-ban volt először Töbör-alji-hasadéknak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1977-ben a Promontor SE Barlangkutató Csoport kutatott egy Névtelen-zsomboly nevű barlangot a Nászút-barlang mellett, de a kutatott barlang nem a Töbör-alji-hasadék. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a barlang Töböralji-hasadék néven és térképen van helye feltüntetve. Az 1992-ben kiadott Alsó-hegyi zsombolyatlasz című könyvben az Alsó-hegy fennsíkjának magyarországi oldalát bemutató egyik térképen meg van jelölve helye beszakadásként és a 20. oldalon meg van említve.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része. Nyerges Attila 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének barlangjairól, amelyen a 8 méter mély Névtelen-zsomboly az 50. legmélyebb. Az 1999. évi Lakatos Kupa egyik helyszíne volt.

A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványában 8 méter mély barlangként szerepel és a füzetben megjelent egy ismeretlen készítési idejű, valamint készítőjű barlangtérkép, amelyen a barlang alaprajza és függőleges hosszmetszete vannak ábrázolva. A verseny egyik lehetséges felszíni érintőpontja volt.

2012-ben Luděk Vlk mérte fel és a felmérés alapján rajzolta meg alaprajz térképét és hosszmetszet térképét. 2015-ben a Barrandien Barlangkutató Csoport megállapította, hogy a Névtelen zsomboly és a Töbör-alji-hasadék ugyanaz a barlang.

Az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló 2019-ben kiadott könyvben le van írva röviden, fel vannak tüntetve GPS-koordinátái tengerszint feletti magassággal és megjelent a 2012-ben készült alaprajz térkép és 2012-ben készült hosszmetszet térkép. A könyvben az olvasható, hogy ismeretlen hosszú, 12 méter mély és 497 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A kiadványhoz mellékelt helyszínrajzon jelölve van helye.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]