Töbör-alji-hasadék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Töbör-alji-hasadék
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz24 m
Mélység8 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés8 m
Tengerszint feletti magasság497 m
Ország Magyarország
Település Bódvaszilas
Földrajzi táj Aggteleki-karszt
Típus zsomboly
Barlangkataszteri szám 5452-67
Elhelyezkedése
Töbör-alji-hasadék (Magyarország)
Töbör-alji-hasadék
Töbör-alji-hasadék
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 33′ 48″, k. h. 20° 43′ 22″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 48″, k. h. 20° 43′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Töbör-alji-hasadék témájú médiaállományokat.

A Töbör-alji-hasadék az Aggteleki Nemzeti Park területén található barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része. A legnagyobb bejáratú alsó-hegyi barlang.

Leírás[szerkesztés]

Az Alsó-hegy fennsíkján, a Vecsem-bükk csúcsától körülbelül fél kilométerre, egy fokozottan védett területen nyílik. A Jóbarát-zsomboly felől megközelítve, a piros T jelzésű turistaösvénytől, másnéven zsombolyos tanösvénytől balra lévő töbör aljának az út felőli, délkeleti részén van a nagy, könnyen észrevehető bejárata. A Jóbarát-zsombolytól északnyugatra található. Ebben a töbörben nyílik a Cickány-zsomboly és a Gőte-zsomboly is. A XII.43.4. számú határkőtől délre, 700 méterre helyezkedik el. A bejáratának függőleges a tengelyiránya. A legnagyobb bejáratú alsó-hegyi barlang.

A töbörfenék oldalához közelebb eső részen található hasadékban kényelmesen le lehet sétálni a zsomboly aljára, ahol teljesen világos van a nagy méretek miatt. Az aljzat csaknem vízszintes a kisebb-nagyobb sziklatömböktől eltekintve. A moha vastagon borítja a falakat. A zsombolytorzó jellege alapján csak szakadékdolinának minősíthető. A vízszintes kiterjedése 25 méter.

Előfordul az irodalomban Névtelen-zsomboly (Nyerges 1997), Névtelen zsomboly (Vlk 2016), Töböralji-hasadék (Kordos 1984), Töbörfenéki-zsomboly (Kósa 1992) és V/20 (MAFC 2008) néven és jelzettel is. Névtelen-zsombolynak hívják a Nászút-barlang melletti barlangot is. A Töbör-alji-hasadék név 2016-ban bukkant fel az irodalomban.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1977-ben a Promontor SE Barlangkutató Csoport kutatott egy Névtelen-zsomboly nevű barlangot a Nászút-barlang mellett, de a kutatott barlang nem a Töbör-alji-hasadék. Az 1984-ben kiadott, „Magyarország barlangjai” című könyvnek az országos barlanglistájában szerepel egy névváltozata és térképen van a helye feltüntetve. Az 1992-ben kiadott, „Alsó-hegyi zsombolyatlasz” című könyvben az Alsó-hegy fennsíkjának a magyar oldalát bemutató, egyik térképen meg van jelölve a helye beszakadásként és a 20. oldalon meg van említve.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része. Nyerges Attilának az 1997-es szakdolgozatában van egy mélység szerinti lista az Alsó-hegy magyarországi részének a barlangjairól, amelyen a Névtelen-zsomboly az 50. legmélyebb a nyolc méteres mélységével. Az 1999. évi Lakatos Kupa egyik helyszíne volt. A 2008. szeptember 27-én megrendezett XV. Lakatos Kupa kiadványában nyolc méter mély barlangként szerepel és a füzetben megjelent egy ismeretlen készítési idejű, valamint készítőjű barlangtérkép, amelyen a barlang alaprajza és a függőleges hosszmetszete van ábrázolva. A verseny egyik lehetséges, felszíni érintőpontja volt.

2012-ben Luděk Vlk mérte fel és rajzolta meg az alaprajzi barlangtérképét és a hosszmetszet barlangtérképét. 2015-ben a Barrandien Barlangkutató Csoport megállapította, hogy a Névtelen zsomboly és a Töbör-alji-hasadék ugyanaz a barlang. A 2019-ben kiadott, az Alsó-hegy karsztjelenségeiről szóló könyvben le van írva röviden Névtelen-zsomboly néven, fel vannak tüntetve a GPS-koordinátái (tengerszint feletti magassággal) és megjelentek a 2012-es barlangtérképek. A kiadványhoz mellékelt térképen jelölve van a helye. A könyvben az olvasható, hogy 12 méter mély és 497 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]