21-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(M21-es autóút (Magyarország) szócikkből átirányítva)

A 21-es számú főút Hatvan és Somoskőújfalu között halad a Zagyva völgyében. Hossza 65 km. Hatvan városát a szlovák országhatárral köti össze Nógrád vármegye székhelye, Salgótarján érintésével. Nagyjából végig párhuzamosan halad a Hatvan–Somoskőújfalu-vasútvonallal.

21-es főút
21-es főút Zagyvaszántó közelében
21-es főút Zagyvaszántó közelében
ÚttípusElsőrendű főút
Hossza
elkészült65 km
épül0 km
tervezett0 km
OrszágMagyarország
TartományokNógrád vármegye Heves vármegye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejeHatvan
Az út végeSomoskőújfalu
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 21-es főút témájú médiaállományokat.

Korábban a gyorsút kategória bevezetésekor, a 21-es főút is az új kategória tagja lett volna, ám kikerült a gyorsutak közül, a 2x2 sáv kiépítése után is megmarad főútnak.[1] 2019 szeptemberében befejeződött a 21-es számú főút négysávosítási programja Salgótarján és Hatvan között. Az utolsó két szakasz ünnepélyes átadója Bátonyterenyén volt 2019. szeptember 25-én. A teljes szakaszon Hatvan és Salgótarján között 2 x 2 sávon lehet közlekedni.[2] Így Budapest és Salgótarján között lényegesen csökkent a menetidő.

Fekvése[szerkesztés]

A 3-as főútból ágazik ki, egy körforgalmú csomópontban Hatvan újhatvani részén. A város közepéről észak felé indul, és mindvégig tartja ezt az irányt, kivéve Mátraszőlőstől Kisterenyéig, ahol a fő iránya a keleti-északkeleti. Hatvan határában átmegy az M3-as autópálya felüljárója alatt, majd elhalad Lőrinci, Selyp, Zagyvaszántó és Apc mellett, azután átér Hevesből Nógrád vármegyébe. A megye első települését, Jobbágyit elhagyva Pásztót érinti, majd keletnek fordulva Mátraszőlős, Tar és Mátraverebély érintésével ér el Bátonyterenyéig, ahol újból északnak fordul. Itt, Kisterenyén ágazik el kelet felé a 23-as út, amely Tarnaleleszre vezet. A Kisterenyétől Vizslás-Újlakon át Salgótarjánig húzódó szakasza mellett a keleti oldalon szervizút húzódik, amely a salgótarjáni ipari parkig tart és ott csatlakozik vissza a főútba. Zagyvapálfalvára érve csatlakozik nyugat felől (Balassagyarmat-Rétság irányából) a 22-es út. Somoskőújfalun keresztül ér el a szlovák határhoz, amit átlépve Füleket érintve Losoncra vezet. Hossza a szlovákiai folytatásával, a 71-es főúttal együtt 92 km.

Története[szerkesztés]

A 21-es főút Kisterenye határában

A 21-es főút a Zagyva völgyében halad. A régi, eredeti nyomvonal Hatvan óhatvani részéről indulva keresztülhaladt Hatvan-Nagygomboson Lőrincin, Zagyvaszántón, Jobbágyin, Szurdokpüspökin, Pásztón, Taron, Mátraverebélyen és Kisterenyén majd Salgótarjánon áthaladva Somoskőújfalunál érte el az országhatárt.[3] A főút ma is ismert nyomvonala az 1950-es évek végén, 1960-as évek elején készült el.[4] Az új nyomvonal elkerüli a Zagyva völgyében lévő településeket, ugyanúgy Hatvanból indul, érintőlegesen halad el Lőrinci, Zagyvaszántó, Jobbágyi települések mellett, elkerüli Szurdokpüspökit, Pásztót és Tart. Tar és Kisterenye között párhuzamosan halad a régi nyomvonal mellett, a Nagybátony szomszédságában lévő hegyet pedig átvágták (a régi nyomvonal korábban a hegyen át vezetett). Az új nyomvonal Kisterenye déli határánál csatlakozik a régi nyomvonalhoz, az ózdi főút (ma 23-as főút) elágazásánál.

A 23-as út elágazásától Somoskőújfaluig az eredeti nyomvonalon halad az út, kivéve Salgótarjánban, a Zagyvapálfalvi csomóponttól a Beszterce-lakótelep körforgalmáig tartó szakaszt, ugyanis a HU-GO útdíjrendszer bevezetésekor az 1976–2008 között több részletben átadott salgótarjáni tehermentesítő út lett a 21-es út része, a régi, városon átvezető szakasz pedig részben a 211-es számot kapta, részben 2307-es számmal mellékút lett.

A régi nyomvonal ma több szakaszra bontva, nagyrészt négy- vagy öt számjegyű mellékutakként számozódik. Kezdő, Óhatvan és Selyp közötti szakasza a 2401-es, a Selyptől Apc-Zagyvaszántó vasútállomásig tartó szakasz a 2403-as út; az állomás térségétől Apcig vezető szakasz a 2404-es, folytatása Jobbágyi központjáig a 2405-ös út része.

Jobbágyiban az egykori nyomvonal egy szakasza a később létesült lőszergyár zárt magánútjává vált, a gyártelepig tartó, illetve az északi kijáratától továbbvezető szakaszai a 24 103-as és 24 104-es útszámozást kapták. A Szurdokpüspökin átvezető szakasz egy része ma a 2406-os, más része (Pásztó központjáig) a 2407-es úthoz tartozik. A folytatás a 2408-as út Tar határáig, majd onnan a 24 105-ös út Tar belterületének északi feléig. Egy rövid szakasza a 24 149-es útszámozást viseli, ezen a számon halad át a Zagyva felett, majd a hidat elhagyva véget is ér; a 21-es főút itteni szakaszának négysávossá való kiépítése után zsákutcává vált.

Tar és Mátraverebély határától a régi nyomvonalon a 21 167-es út húzódik (a főúttal itt az sem érintkezik, de egy kilométerrel nyugatabbra csatlakozik annak tari csomópontjához. Ez azóta van így, mióta négysávos lett a főút.). E számozás Mátraverebély belterületének északkeleti részéig tart, ahol 21 143-asra változik, ez az útszám Bátonyterenye határáig tart. [Közben Kányáspuszta előtt kiágazik belőle a mai számozással 21 168-as számú mellékút, mely egykor Nagybátony elérését szolgálta a főút felől, ám mára szintén zsákutcává lett.] A régi nyomvonal utolsó szakasza Kisterenye központjáig a 21 166-os útszámozást viseli.

Egy dátum nélküli, feltehetőleg 1950 körül készült térkép azonos útszámozással tünteti fel, a régi, az útjába eső településeken még jobbára áthaladó nyomvonalon.[5]

Négysávosítás[szerkesztés]

A 21-es főút négysávosítását már az 1990-es években tervbe vették az M3-as autópálya és Salgótarján széle között. A négysávosítási program 1999-ben indult, az első szakasz építése 2001-ben kezdődött. 2015. szeptember 10-én átadták a 10 km hosszan 2x2 sávossá bővített a 21. sz. főutat Heves megyében Lőrinci, Apc, Zagyvaszántó, Nógrád megyében Jobbágyi és Szurdokpüspöki települések között.

A Heves megyei szakaszon Lőrinci és Apc közötti szakaszán a 2x1 forgalmi sávos, 5,3 km hosszú utat 2x2 forgalmi sávra bővítették. Lőrinci végében gyalogos aluljárót, a Vörösmajori úton és Zagyvaszántón turbó (kétsávos) körforgalmat, a Szuha-patak felett vadátjáróként is működő felüljárót, Szarvasgede-Apc, Baromfitelepnél külön szintű csomópontot építettek ki. A Nógrád megyei szakaszon Jobbágyi és Szurdokpüspöki települések között a 4,5 km hosszú utat 2x2 forgalmi sávra szélesítették, a szakasz ezt követően csatlakozik majd a már megépült 2x2 sávos úthoz. Jobbágyinál turbó körforgalmat, az Apponyi úton (amely a Szarvasgede-Galgaguta felől csatlakozó 2129. jelű mellékút) új gyalogos aluljárót, a Sport utca folytatásában közvilágítással ellátott gyalogos felüljárót alakítottak ki. Szurdokpüspökinél a 2406 j. bekötő út csatlakozásánál egy különszintű rombusz-típusú csomópontot létesítettek. A beruházás 13,6 milliárdba került.[6]

2016. június 8-án letették az alapkövét a még hiányzó 2x2 sávos szakaszok kialakításának. Ennek keretében Hatvan és Lőrinci között 6,55 kilométer valósul meg a négynyomúsítás. A kivitelezést a Swietelsky Magyarország Kft. és a HE-DO Kft. konzorciuma nettó 8 497 978 613 forintért végzi el. Szurdokpüspöki és Pásztó között, 4,5 kilométeren épül ki a 2×2 sávos út. A kivitelezést a Colas Út Zrt., az EuroAszfalt Kft. és a Colas Hungária Zrt. által alkotott konzorcium végzi 8 037 354 089 forintért. Az építkezés során a meglévő Sertéstelep megközelítésére a korábbi csomópont területén csökkentett paraméterű különszintű csomópontot alakítottak ki, ahol a 21. sz. főút felett vezetik át a sertéstelepi utat. A 2122 j. hollókőszécsényi út csatlakozásánál kialakítást nyert a Pásztó déli rombusz típusú csomópont. Ide kötötték be a 2408 j., Pásztó-Galyatető felé, valamint a 2127 j., Csécse felé vezető utak korrekcióját, ezzel együtt a mellékutak korábbi 21. sz. főúti csatlakozását megszüntették. Az Agro-Produkt Kft. szurdokpüspöki Sertéstelepe megközelítésére különszintű csomópontot alakítottak ki. A Sertéstelep után vadátjáró is épült. Pásztó és Mátraszőlős-Tar között a főutat mintegy 3,7 kilométer hosszban bővítették ki 2x2 sávosra. A kivitelezést a HE-DO Kft. végezte 6 349 998 876 forintért. A átépítés során a Pásztó nyugati, korábban szintbeni csomópont megszűnt és tőle délebbre új különszintű csomópontot építettek, ahol a pásztói Irinyi utcát a 21-es út fölött vezették át. Mátraszőlős 21. sz. főúti csatlakozásánál (21 144. sz. út) turbó típusú kétsávos körforgalmi csomópontot építettek, amelynél a gyalogosok közlekedése aluljáróval van biztosítva a 21. sz. főút alatt.[7]

A 21. sz. főút négynyomúsítása során további Nógrád megyei szakaszokat építettek meg. A Tar-Mátraverebély és Mátraverebély-Bátonyterenye között épülő 2×2 sávos út kivitelezésére vonatkozó közbeszerzés 2018-ban jelent meg.[7] Ezen a szakaszon új különszintű csomópont épült SámsonházaNagybárkány és Tar felé, ide kötötték be a 24 105. jelű tari bekötőutat valamint a 21 167-es számú, Mátraverebély régi központja felé vezető utat, ezzel itt is megszüntették az utak eredeti főúti csatlakozását. Mátraverebélyen belül, turbó típusú kétsávos körforgalmi csomópont került kialakításra a Szentkúti Kegyhely és az állomás felé vezető úton. A négysávos szakaszt keresztülvezetik Bátonyterenye Kisterenye városrészén, mivel a domborzati viszonyok miatt jelentős földmunkával és költséggel lehetne csak elkerülő utat építeni. A 23-as főút, a Jászai Mari út, Gyermekek útja és a Köztársaság út kereszteződésében turbó körforgalom épült. A nagybátony-maconkai elágazó, és a kisterenyei MOL-kút és Lidl-áruház elágazója maradt a klasszikus "T" kialakítású, a bátonyterenyei ipari park elágazójába pedig szintén turbó körforgalom épült, ide kötötték be a Szúpatak felé vezető utat[8]

2018. február 12-én, hónapokkal a határidő előtt átadták az út újabb két négysávosított részét: a Szurdokpüspöki és Pásztó közötti 4,5, valamint a Pásztó és Mátraszőlős közötti 3,73 kilométeres szakaszát.[9] 2019. szeptember 25-én átadták a Tar és Kisterenye közötti, négysávossá átépített szakaszt is, ami által végig teljesen négysávossá vált a főút az M3-as és Bátonyterenye között, és néhány rövid, belterületek közt haladó szakaszt leszámítva szinte egészen Salgótarjánig.

Kereszteződések, leágazások és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Körforgalom 0 Hatvan
Útkereszteződés illetve útelágazás 0,4 Heréd, Nagykökényes 2111
Körforgalom 1,2 Bibó István utca, Family Center, Tesco
Lakott terület vége 1,5 Hatvan
1,7 2x2 sávos szakasz kezdete
2 Nyíregyháza, Miskolc, Budapest  
3,2 Hatvan-Nagygombos 24 102
Útkereszteződés illetve útelágazás 6,6 Lőrinci-Mátravidéki Erőmű 24 101
7,5 Heréd, Lőrinci 2133
MOL
Körforgalom 10,7 Lőrinci-Selyp, Gyöngyöspata 2402
Útkereszteződés illetve útelágazás 11,5 Zagyvaszántó-Mikszáth út
Körforgalom 12 Nagykökényes, Zagyvaszántó 2132
14,2 Szarvasgede, Apc 2131 / 2404
Körforgalom 18,6 Szarvasgede, Galgaguta, Apc 2129 / 2405
21 Szurdokpüspöki, Gyöngyös 2406
23,8 Sertéstelep
26,7 Csécse, Szécsény, Hollókő, Pásztó-dél 2127 / 2122 / 2408
29,3 Pásztó Centrum 24 302
Körforgalom 32,2 Mátraszőlős, Pásztó-észak, Galyatető 21 144 / 24 303
35,9 Sámsonháza, Nagybárkány, Tar 21 135 / 24 105
Körforgalom 39,2 Szentkút / vasútállomás 21 142 / 24 304
Útkereszteződés illetve útelágazás 41,8 Bátonyterenye-Nagybátony, Pétervására 2409
Körforgalom 43,3 Bátonyterenye-Ipari park, Szentkút
Lakott terület kezdete Bátonyterenye-Kisterenye
Útkereszteződés illetve útelágazás 44,7 MOL, Lidl, Uszoda
44,7 MOL
Körforgalom 44,9 Pétervására, Eger, Kisterenye-nyugat / 21 166
Körforgalom 45,8 Jászai Mari út/Gyermekek útja
Körforgalom 46,6 Köztársaság út/Makarenkó út
Lakott terület vége 46,7 Bátonyterenye-Kisterenye
Útkereszteződés illetve útelágazás 48,5 Vizslás
Útkereszteződés illetve útelágazás 51,3 Nagykeresztúr, Lucfalva 21 135
Útkereszteződés illetve útelágazás Salgótarján-Ipari park
Útkereszteződés illetve útelágazás 52 Salgótarján-Nyék út
Lakott terület kezdete Salgótarján
2x2 sávos szakasz vége
MOL
Körforgalom 52,7 Kazár, Vizslás 2302
Körforgalom 52,9 Szécsény, Balassagyarmat, Rétság, Vác
53,2 Lukoil
Útkereszteződés illetve útelágazás Zagyvapálfalva-Hősök útja, Gorkij-lakótelep
Útkereszteződés illetve útelágazás 54 Centrum / Tesco felé 2307
Völgyhíd 55 Baglyasi híd
Útkereszteződés illetve útelágazás 56,2 Eperjes-telep
Shell
Útkereszteződés illetve útelágazás 57,4 Karancsalja, Litke 2206 /
58 Mátraszele, Nádújfalu, Cered, Zabar 2303
Útkereszteződés illetve útelágazás 58 Kossuth Lajos utca[10]
Folyóhíd 58,2 Salgó-patak
Útkereszteződés illetve útelágazás 58,5 Losonci út
Folyóhíd Tarján-patak
Völgyhíd
Útkereszteződés illetve útelágazás Vadaskert
Körforgalom 60,6
Útkereszteződés illetve útelágazás 61,3 Kemping út
Lakott terület vége Salgótarján
Lakott terület kezdete Somoskőújfalu
Útkereszteződés illetve útelágazás 65 Somoskő, Salgóbánya 23 103
Schengeni határ Somoskőújfalu-Sátorosbánya
Lakott terület vége 65,8 Magyarország
SzlovákiaSzlovákia

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]