Lendvahegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lendvahegy (Lendavske Gorice)
A Szentháromság-templom.
A Szentháromság-templom.
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióPomurska
KözségLendva
Rangfalu
PolgármesterJanez Magyar
Irányítószám9220
Rendszám területkódMS
Népesség
Teljes népesség663 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság280 m
Terület2,85 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 34′ 00″, k. h. 16° 27′ 34″Koordináták: é. sz. 46° 34′ 00″, k. h. 16° 27′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lendvahegy témájú médiaállományokat.

Lendvahegy (szlovénül: Lendavske Gorice IPA: [ˈleːndau̯skɛ ɡɔˈɾiːt͡sɛ]) magyarok lakta falu Szlovéniában a Muravidéken. Közigazgatásilag Lendva községhez tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Lendvától 1 km-re délkeletre fekszik. Lendva városának szőlőhegye, mely 265–328 m magasságú dombokból áll. Legmagasabb pontja 334 m. Területét az árnyékos helyeken akác és bükkerdők, valamint rétek, a napos lejtőkön szőlőültetvények borítják. Magát ezt a dombvidéket is Lendva-hegynek nevezik, hasonlóan a rajta kialakult településhez. A homokos-márgás talaj, a kedvező mikroklíma a minőségi fehér borok termelésének kedvez.

Története[szerkesztés]

A lendvahegyi szőlészetnek és borászatnak gazdag hagyománya van, a szőlőgazdálkodás gyökerei a római időkbe nyúlnak vissza. Területét 1379-ben az alsólendvai Bánffy család kapta I. Lajos magyar királytól adományként. 1644-ig a család kihalásáig volt a Bánffyak birtoka. Ezután a Nádasdy család birtoka lett. 1690- ben Eszterházy nádor több más valaha Bánffy-birtokkal együtt megvásárolta. Ezután végig a család birtoka maradt.

Közigazgatásilag Zala vármegye Alsólendvai járásának része volt. 1919-ben a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz csatolták, ami tíz évvel később vette fel a Jugoszlávia nevet. 1941-ben a Muramentét a magyar hadsereg visszafoglalta és 1945-ig ismét Magyarország része volt, majd a második világháború befejezése után végleg jugoszláv kézbe került. 1991 óta a független Szlovén Köztársaság része. 2002-ben 586 lakosa volt.

A Szent Anna-oszlop a szőlőhegyen
Lendvahegy télen

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A Szentháromság-kápolna a szőlők által körülvett területen emelkedik, 1727-1728-ban épült. A kápolnában a hagyomány szerint Hadik Mihály múmiája tekinthető meg, aki 1603-ban a török elleni harcban esett el. Valójában egy más, ismeretlen személy holtteste látható itt.
  • A szőlőhegyen álló Szent Anna-oszlop a 19. században készült barokk stílusban.
  • Védett borospincék
  • Vinarium torony

Híres emberek[szerkesztés]

Itt élt Murkovics János író.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)