Porpác

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Porpác
Mária Szeplőtelen Szíve templom
Mária Szeplőtelen Szíve templom
Porpác címere
Porpác címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
MegyeVas
JárásSárvári
Jogállás község
Polgármester Joós Attila[1]
Irányítószám 9612
Körzethívószám 95
Népesség
Teljes népesség132 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség20,97 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület6,2 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Porpác (Magyarország)
Porpác
Porpác
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 14′ 31″, k. h. 16° 48′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 14′ 31″, k. h. 16° 48′ 08″
Porpác (Vas megye)
Porpác
Porpác
Pozíció Vas megye térképén
Porpác weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Porpác témájú médiaállományokat.

Porpác község Vas megyében, a Sárvári járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A Gyöngyös-sík keleti részén, Sárvártól 10 km-re nyugatra, Bögöttől 3 km-re nyugatra található.

Vonattal megközelíthető a Székesfehérvár–Szombathely- és a Hegyeshalom–Csorna–Szombathely-vasútvonalon is (bár a vasútállomás messze, mintegy 3 km-re van a településtől).

Története[szerkesztés]

A Savariából Arrabonába vezető római hadiút porpáci szakaszát már az 1870-es években említik. Ugyanekkortól fogva ismertek voltak a határban emelkedő sírhalmok, amelyekről a 20. század elején végzett feltárás alapján lehetett megállapítani, hogy a kora vaskorból származnak. Ezen kívül csak egy véletlenszerűen előkerült kőkoporsóról lehetett tudni. Porpác neve esetleg szláv származású. Először 1321-ben fordul elő Kápolnafölde határjárásában. 1329-ben a király pecöli Zarka Miklósnak adományozta. Az ekkor elvégzett határjárásban említik a római utat is (Vtteuim = öttevény néven). A középkorban sokáig a Zarka volt a fő birtokosa, velük nyilván rokonságban álló egyéb köznemesi családok is előfordulnak itt. 1548-ban Porpác Erdődy Péteré volt. Az ekkor feltűnő Nemesporpácon kisnemesek laktak. Utóbbi a 17. században a porpáci Darázs (Darás) családé lett. Darázs (Darás)- és Pórporpác közigazgatásilag csak 1863-ban egyesült. A két középkori – kora újkori falucska régészeti maradványait még nem ismerjük, feltehetően a mai belterületek alatt kereshetők. A helyi hagyomány szerint a darázsporpáci Felsőtemetőben valamikor templom volt. Ennek bizonyítására még további kutatásokra van szükség. Pórporpác: A településrész valószínűleg középkori eredetű. A gazdasági központja a ma is különálló Csókakő major volt. A majorban a található jelentős számú, ma már romos cselédlakás. A Ny-i részén pedig a gazdatiszti lakás áll. Az északnyugati sarokban pedig korszerű gazdasági épületek sorjáznak. A Csókakő major kezdete nem ismeretes, de a feltételezések szerint a 17. századig nyúlhat vissza. Pórporpác gyakorlatilag a Rátka-patak bal partjának magaslatára települt, melyet a templom és a volt iskola zár le. Eredeti kiterjedése a Kossuth utca volt, mely a 20. század elején a Dózsa utcával bővült. Darázsporpác urai: A porpáczi Darás família régi Vas vármegyei nemesi család volt, első ismert őse porpáczi Darás Imre volt, akinek fiait, Mátét és Vendelt 1470-ben említették egy okiratban. Darás Benedek és fiai, Darás Imre, Oarás Máté – valamint a szintén itt birtokos Porpáczy család tagjai – 1555-ben kaptak nádasdi és fogarasföldi báró Nádasdy Tamás nádortól új adománylevelet darázsporpáci (más néven kisporpáci) birtokaikra. Rudolf király 1583-ban Darás Máténak adománylevelet állított ki a Vas vármegyei Felsőpatyra. A família darázsporpáci birtokadományát 1748-ban Mária Terézia királynő is megerősítette. Az 1754-55-ös országos nemesi összeírás alkalmával a Darás család 12 tagját említették Vas vármegyei birtokos nemesként.[3] Porpác község fejlődése a Vép felőli útkapcsolat kiépítésének elmaradásával jelentősen visszaesett, ma csak Sárvár felől érhető el a zsákfalu. Az út visszaállítására tervek készültek, anyagi forrás hiányában azonban elmaradt.

A település határában Vát községgel közösen repülőtér építését tervezték Savaria Airport néven.[4] A repülőtér kérdéséről népszavazást tartottak 2009. április 5-én, melyben a többség támogatásáról biztosította a beruházást.[5] A kormány 2009. december 30-án kimelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a projektet. A repülőtérépítésről üzleti tervet soha sem hoztak nyilvánosságra és tényleges befektető sem akadt a projektre. A szakmailag és gazdaságilag is teljesen megalapoztlan terv néhány év múlva elhalt, a kormány a projektet 2012 augusztusában törölte a kiemelt jelentőségű projektetk közül.[6]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 94,3%-a magyarnak, 0,7% németnek mondta magát (5,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 83,7%, református 2,8%, evangélikus 0,7%, felekezet nélküli 2,1% (9,9% nem nyilatkozott).[7]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Mária Szeplőtelen Szíve templom
  • Út menti kőkeresztek
  • Darázsporpáci temető szép táji környezetben, kőkeresztekkel
  1. Porpác települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 28.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. [Porpác Építési Örökségvédelmi Hatástanulmánya - Gergye Péter-2006.]
  4. Savaria Airport honlapja. [2012. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 6.)
  5. Tudósítás a népszavazásról – Vas Népe, 2009. április 5
  6. IHO - Repülés - Nem lesz Savaria repülőtér. iho.hu. (Hozzáférés: 2019. július 14.)
  7. Porpác Helységnévtár

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]