Hidegkuti Nándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hidegkuti Nándor
Nandor Hidegkuti.jpg
Személyes adatok
Születési dátum 1922. március 3.
Születési hely Budapest, Magyarország
Halálozási dátum 2002. február 14. (79 évesen)
Halálozási hely Budapest, Magyarország
Becenév Öreg
Poszt csatár
Junior klubok
Időszak Klub
19341940 Magyar 1957-2000 Újlaki FC
Profi klubok1
Időszak Klub Mérk. (gól)*
19401943 Magyar 1957-2000 Gázművek
19431945 Magyar 1957-2000 Elektromos FC
19451946 Magyar 1957-2000 Herminamezei AC
19471958 Magyar 1957-2000 MTK [1] 0302 (202)
  Összesen 0381 (260)
Válogatottság
19451958 Magyar 1957-2000 Magyarország 069 (39)
Edzőség
Időszak Klub
19591960 Magyar 1957-2000 MTK
19601962 Olaszország Fiorentina
19621963 Olaszország Mantova
19631965 Magyar 1957-2000 Győri Vasas ETO
1966 Magyar 1957-2000 Tatabányai Bányász
19671968 Magyar 1957-2000 MTK
19681971 Magyar 1957-2000 Budapesti Spartacus
19721973 Lengyelország Stal Rzeszów
1973 Magyar 1957-2000 Egri Dózsa
19731980 Egyiptom Al Ahly, Kairó
19831985 Arab Emírségek Al Ahly, Dubai
Díjak, elismerések
Az év labdarúgója, (1953)
1 A profi egyesületekben játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
* Mérkőzések (gólok) száma
Szerzett érmek
 Magyarország színeiben
Labdarúgás
Olimpiai játékok
arany
1952, Helsinki
Labdarúgás
Labdarúgó-világbajnokság
ezüst
1954, Svájc

Hidegkuti Nándor, (becenevén "Öreg") (Budapest, 1922. március 3.Budapest, 2002. február 14.) világhírű magyar labdarúgó, az Aranycsapat kiemelkedő csatára. Olimpiai bajnok 1952-ben, világbajnoki ezüstérmes 1954-ben. 69 válogatott mérkőzésen 39 gólt szerzett. A londoni 6:3-as mérkőzésen mesterhármast szerzett. Edzőként a Fiorentinával Kupagyőztesek Európa-kupája győztes 1961-ben. Ma az MTK Budapest FC Hungária körúti otthonát Hidegkuti Nándor Stadionnak nevezik.

Sportpályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyerekkor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1922-ben született Óbudán, polgári családban, Hidegkuthy Nándor néven. Édesapja vitézi címet kapott első világháborús hős, díszpolgár volt, édesanyja gyárigazgató. Óbudai gyerekként a focit a Margit-kórház melletti, Bécsi út feletti grundokon, rongylabdával kezdte. „Hétéves lehettem, amikor arra ébredtem, hogy édesanyám a harisnyáját keresi. Én azt a párnám alatt rejtettem el, de már korántsem harisnyaként, hanem egy vadonatúj rongylabda alakjában. Az Újlaki Téglagyár környékén a grundon ez volt a legnagyobb érték, a rongyokból, a hazulról szerzett használt anyagokból összegyúrt átzsinegelt, kis kerek labda” (- Hidegkuti Nándor visszaemlékezése). A mindig elsőként kapitánynak választott nyurga, vékony srácot a grundcsapatban még legtöbbször a kapuba állították magassága és bravúros védései miatt. A környékbeli óbudai Újlaki FC ekkoriban alakuló kölyökcsapatának intézője viszont középcsatárként látott benne a fantáziát, és pár év múlva, 16 évesen be is került az UFC felnőtt csapatába (pályájuk a korabeli téglagyár mellett, a mai Bécsi úti Praktiker áruház helyén volt). „Akkor a Harisnyagyárban dolgoztam, inas voltam, akárcsak a futballcsapatban. A gyárban a trafikba vagy a henteshez kellett futnom, hogy a segédek kedvébe járjak, a csapat Benjáminjaként pedig a felszerelést cipeltem a mérkőzésekre.” Gyorsan felfigyeltek a tehetségére, és 17 évesen már a szomszédos NB II-es Gázművek csapatához hívták, pár évvel később pedig a Duna másik partján, a XIII. kerületi Elektromos mezében játszott, két gyerekkori óbudai barát, Börzsei János és Rozsáli között. A nagy felfedezésre azonban még várnia kellett. Bár az emlékezetes 1943-as magyar-svéd előtt meghívták a válogatott kerethez, de a pehelysúlyú játékos - alig volt 60 kiló - Zsengellért mégsem szoríthatta ki a csapatból. A nagy kiugrás 1945-ben, néhány hónappal a háború után történt. Hidegkuti néhány Elektromos játékossal a zuglói Herminamezei AC csapatához szerződött, mert ott a prémiumot burgonyában, cukorban és babban "fizették". Innen került a magyar B-válogatottba, és 1945 augusztus 20-án Bécsben játszott együtt Sárosi Györggyel.

Az MTK-ban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1945 utáni években újjáéledő labdarúgást két csapat rivalizálása fémjelezte. Egyik a nyilas időszak alatt megszűnt, de 45 után nagy hagyományainak köszönhetően gyorsan újjáéledő MTK, a másik a Rákosi teljhatalmú honvédelmi minisztere, a nagy futballrajongó Farkas Mihály vezetésével a Kispestből államosított és támogatott Budapesti Honvéd volt. Hidegkuti 1947-ben, 27 évesen még lényegében politikai irányítás nélkül került az MTK-hoz. Előbb a válogatottban nemrégiben megismert FTC-s Sárosi doktor hívta a Ferencvároshoz. „Nándi, gyere hozzánk a Fradiba! - csalogatott a doktor, majd hazaérkezésünk után megbeszélte a vezetőjükkel, hogy a zöld-fehérekhez megyek. El is mentem az Üllői útra, de míg az igazolás aláírására várakoztam, valaki megjegyezte: Minek hozzátok ide Hidegkútit? Van itt nála jobb csatár! Érzékeny voltam, sarkon fordultam s meg sem álltam az MTK-ig. Az egyik vezető megkérdezte: Van kedve az MTK-ban futballozni? Hallgattam, de egy villanásnyi szünet után valaki válaszolt helyettem: Nándinak ez minden vágya... Mandik Béla, az MTK régi vezetője, a B-válogatott kapitánya beszélt helyettem, áradozott képességeimről. Soha nem bántam meg, hogy a kék-fehér mezt húztam magamra, s abban az egyesületben játszhattam, ahol Orth, Molnár, Titkos, Sas, Kalmár rúgta egykoron a labdát. Az MTK híres volt szép stílusáról, s nekem megfelelt ez a játékfelfogás a lapos, pontos adogatások, szellemes húzások, az ötletes, színes futball. Ezzel a játékkal nem csak a közeli országokba jutottam el, hanem két évvel a nagy világégés után közel-keleti portyára indultunk. Játszottunk Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Haifában, megismertük Bukarest, Isztambul nevezetességeit. Óriási élmény volt ez a nehéz háborús évek után valamennyiünk számára."

Hidegkuti az MTK játékosaként három bajnoki címet nyert, hatszor lettek másodikok, és egyszer harmadikok. Az MTK színeiben 302 mérkőzésen 202 gólt lőtt.

Hidegkuti karrierje és a politika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A polgári Hidegkuti családban édesapja köztiszteletben álló díszpolgár, első világháborús hős, vitézi címmel, az édesanya gyárigazgató. Az ifjú Nándor a vitézi rend által szervezett események főszereplője a 20-30-as években. E polgári származás az ötvenes években még komoly gondot okozott karrierjében, például az Aranycsapatba bekerülése során.

A kommunista párt hatalomátvétele után nehéz helyzetbe került a Hidegkuti család. „Édesapám addigra már elvesztette a munkáját. És akkor már bajban volt az édesanyám is, akit ki akartak tenni a gyárból, nem beszélve rólam, akit sokan a múltunk miatt egyszerűen levegőnek néztek. Sebes Gusztáv segített. Azt mondta: az elvtársak fejéből ki kell törölni, kik voltunk. Ki kell találni egy másik Hidegkuti családot. És ezt az újat egy film segítségével be kell mutatni az elvtársaknak, az országnak. Guszti bácsi maga dirigálta a filmet, amit aztán a Filmhíradóban közzé is tettek. Ebben az édesanyám már munkásnő volt, nagy kendővel a fején a gépnél serénykedett. Élmunkásnő lett! Bemutatták, ahogyan dolgozik, elmesélték, munka mellett milyen nehezen nevelte a családot... Akik ismertek minket, tudták, hogy nem igaz. Mégis, ők is elfogadták, hogy nem azok vagyunk, akiknek eddig gondoltak. Elfogadták, hogy ezentúl új arcunk van, hogy mások lettünk. Édesanyám így aztán a továbbiakban is a gyárban maradhatott. Én meg, immáron mint munkásfiú, játszhattam Öcsiékkel..."

1956 után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1956 után az Aranycsapat tagjai közül többen külföldön maradtak, mint a Honvéd külföldi túrájáról vissza nem térő Puskás, Kocsis, Czibor. Hidegkuti ebben az időszakban sem szándékozott végleg elhagyni Magyarországot. Érdekes, Hidegkutit is érintő epizód az 56-os szabadságharc kitörése előtt forgatott filmvígjáték, az (amúgy irónikusan rendszerkritikus) "A csodacsatár" esete, melyben Puskás Öcsi is szerepelt. A film jeleneteit már felvették, amikor külföldön maradása miatt a hatalom számára Puskás árulóvá és nem kívánatossá vált, a filmet nem akarták Puskással levetíteni. Ezért a film összes Puskással készült jelenetét újraforgattatták, a másik "csodacsatárral", Hidegkutival.

A válogatottban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1945 és 1958 között 69 mérkőzésen szerepelt és 39 gólt szerzett. Első válogatottbeli szereplése: Még nem volt az MTK játékosa, hanem több más fővárosi kisegyesület után éppen a HAC támadója, amikor 23 évesen bekerült a válogatott keretbe. „És milyen érdekes körülmények között... 1945. szeptember 30-án kiballagtam az Üllői útra, ahol a románokkal mérkőztünk. Kíváncsi voltam a mieinkre. És mit ad Isten, azonnal az öltözőbe küldtek. Gallowich Tibi bácsi röviden közölte, hogy Szusza Feri sérült, én állok be a helyére. Az utcáról lettem válogatott. Két góllal tettem le a névjegyemet, amúgy hét kettő lett a javunkra."

A világháború után eleinte hosszabb-rövidebb kihagyásokkal, csupán beugróként jutott szóhoz Kocsis Sándor, Puskás Ferenc, esetleg Czibor Zoltán szerepkörében. 1950-től vált rendszeressé a játéka, de még az 1952-es olimpián is többször csak jobbszélsőként „fért be". A válogatottban igazi szerepkörét 1952-ben találta meg Sebes Gusztáv, amikor már 30 éves elmúlt. Feledhetetlen az "évszázad mérkőzésén", a londoni 6-3-as találkozón rúgott három csodálatos gólja – ez volt pályafutásának a csúcspontja. Kimagasló teljesítményét mutatja, hogy e mérkőzésen lőtt még egy szabályos gólt, 1:0-nál, amit a bíró les címén nem adott meg.

"Ő minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója. A hátravont középcsatár addig ismeretlen poszt volt, ezzel az újítással meglepte az ellenfeleket." - Buzánszky Jenő

Edzőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edzőként is nagyon sikeres volt, a Fiorentinával megnyerte az olasz kupát és a KEK-et, a Győrrel magyar bajnok lett, a Kairó Nationallal ötszörös egyiptomi bajnok, rendszeresen 90.000 néző látogatta a mérkőzéseiket. 75 éves volt, amikor az egyiptomi klub a technikai igazgatói állást kínálta neki. Ő azonban - saját elmondása szerint - a csúcson akarta abbahagyni, 1980-ban hazajött Magyarországra, s bár Győrbe és az MTK is hívták, kijelentette: Többé nem edzősködöm! - és szavát meg is tartotta.

„Szép volt a játékos pályafutásom. Amikor a válogatottban kimentünk a pályára, óriási élmény volt, hogy rengeteg külföldi jött el mérkőzéseinkre, mert szép játékot akartak látni. Szeretet vett körül bennünket mindenütt, s öröm volt hallgatni a mérkőzés előtt a magyar Himnuszt. Edzőként is nyugodt légkör volt körülöttem. Elmondhatom, úgy éltem és dolgoztam, ahogy én akartam. Boldog ember vagyok." - nyilatkozta.

Anekdoták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közel-keleti portyája után új edző került az MTK-hoz. Bukovi Márton. Ekkor történt a következő eset: "Sajnos, akkoriban sérült voltam, s erőnlétem nagyon leromlott. Amikor bekerültem a csapatba, nem tudtam igazán jó játékot nyújtani. Beküldött a Sportkórházba s a laboratóriumi vizsgálat után kiderült, vérszegény vagyok. Megkezdődött az orvosok küzdelme az anaemiám ellen. Elterjed a hír, egy labdarúgónak fél liter vérre lenne szüksége. Egy csinos szőke ápolónő jelentkezett az orvosnál: Nézzék meg, hogy az én vérem alkalmas-e arra, hogy Hidegkúti kapjon belőle... Azóta is szeretettel gondolok véradómra, hiszen nem sokkal később 1948-ban Bukarestben a B-válogatott balszélsőjeként az én 3 gólommal nyertünk a románok ellen. A mérkőzés után képeslapot küldtem a kedves, szolidáris asszonynak: Vérével becsületesen gazdálkodtam. Még egyszer köszönöm áldozatát. S ami a legszebb a sportújság így írt rólam: Hidegkúti beállítása friss vérkeringést vitt a játékba." - Hidegkuti Nándor visszaemlékezése

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékosként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

600px Blu con striscia Bianca2.png MTK

 • Magyar bajnokság
  • bajnok (3 alkalommal): 1951, 1953, 1957-1958
  • 2. (6 alkalommal): 1948-1949, 1950-ősz, 1952, 1954, 1955, 1957-tavasz
  • 3. (1 alkalommal): 1949-1950

Válogatott

 • olimpiai bajnok: 1952, Helsinki
 • világbajnoki ezüstérmes: 1954, Svájc

Edzőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

600px Viola con giglio Rosso su sfondo Bianco.png Fiorentina

Verde e Bianco2.svg Győri Vasas ETO

Rosso e Bianco.svg Al-Ahly, Kaíró

 • Egyiptomi bajnokság
  • bajnok (5 alkalommal): 1974-1975, 1975-1976, 1976-1977, 1978-1979, 1979-1980

Egyéni elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Statisztika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mérkőzései a válogatottban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Dátum Helyszín Ellenfél Eredmény Kiírás Esemény
1. 1945. szeptember 30. Budapest  Románia 7 – 2 barátságos Gól : 8' 8' Gól : 86' 86'
2. 1947. augusztus 17. Budapest  Bulgária 9 – 0 Balkán-kupa Gól : 47' 47' Gól : 50' 50' Gól : 86' 86'
3. 1947. augusztus 20. Budapest  Albánia 3 – 0 Balkán-kupa
4. 1947. október 12. Bukarest  Románia 3 – 0 Balkán-kupa
5. 1948. szeptember 19. Varsó  Lengyelország 6 – 2 barátságos Gól : 25' 25' Gól : 82' 82'
6. 1948. október 3. Újpest  Ausztria 2 – 1 barátságos
7. 1948. október 24. Bukarest  Románia 5 – 1 Balkán-kupa lecserélve 46'
8. 1949. november 20. Újpest  Svédország 5 – 0 barátságos
9. 1950. április 30. Budapest  Csehszlovákia 5 – 0 barátságos
10. 1950. május 14. Bécs  Ausztria 3 – 5 barátságos
11. 1950. október 29. Budapest  Ausztria 4 – 3 barátságos
12. 1950. november 12. Szófia  Bulgária 1 – 1 barátságos lecserélve 46'
13. 1951. május 27. Budapest  Lengyelország 6 – 0 barátságos becserélve 81'
14. 1951. október 14. Vítkovice  Csehszlovákia 2 – 1 barátságos becserélve 46'
15. 1951. november 18. Budapest  Finnország 8 – 0 barátságos Gól : 9' 9' Gól : 28' 28' Gól : 85' 85'
16. 1952. május 18. Budapest  NDK 5 – 0 barátságos Gól : 14' 14' Gól : 73' 73'
17. 1952. május 24. Moszkva Szovjetunió Moszkva-válogatott 1 – 1 barátságos
18. 1952. május 27. Moszkva Szovjetunió Moszkva-válogatott 1 – 2 barátságos lecserélve 46'
19. 1952. június 15. Varsó  Lengyelország 5 – 1 barátságos Gól : 26' 26'
20. 1952. június 22. Helsinki  Finnország 6 – 1 barátságos
21. 1952. július 15. Turku (FIN)  Románia 2 – 1 olimpiai selejtező
22. 1952. július 21. Helsinki (FIN)  Olaszország 3 – 0 olimpiai nyolcaddöntő
23. 1952. július 28. Helsinki (FIN)  Svédország 6 – 0 olimpiai elődöntő Gól : 59' 59'
24. 1952. augusztus 2. Helsinki (FIN)  Jugoszlávia 2 – 0 olimpiai döntő
25. 1952. szeptember 20. Bern  Svájc 4 – 2 Európa-kupa becserélve 31' Gól : 74' 74'
26. 1952. október 19. Budapest  Csehszlovákia 5 – 0 barátságos Gól : 5' 5'
27. 1953. április 26. Budapest  Ausztria 1 – 1 barátságos lecserélve 73'
28. 1953. május 17. Róma  Olaszország 3 – 0 Európa-kupa Gól : 41' 41' lecserélve 46'
29. 1953. július 5. Stockholm  Svédország 4 – 2 barátságos Gól : 78' 78'
30. 1953. október 4. Prága  Csehszlovákia 5 – 1 barátságos Gól : 20' 20'
31. 1953. október 11. Bécs  Ausztria 3 – 2 barátságos Gól : 65' 65' Gól : 74' 74'
32. 1953. november 15. Budapest  Svédország 2 – 2 barátságos
33. 1953. november 25. London  Anglia 6 – 3 barátságos Gól : 1' 1' Gól : 22' 22' Gól : 53' 53'
34. 1954. február 12. Kairó  Egyiptom 3 – 0 barátságos Gól : 62' 62'
35. 1954. április 11. Bécs  Ausztria 1 – 0 barátságos
36. 1954. május 23. Budapest  Anglia 7 – 1 barátságos Gól : 62' 62'
37. 1954. június 20. Bázel (SUI)  NSZK 8 – 3 vb-mérkőzés Gól : 51' 51' Gól : 55' 55'
38. 1954. június 27. Bern (SUI)  Brazília 4 – 2 vb-negyeddöntő Gól : 4' 4'
39. 1954. június 30. Lausanne (SUI)  Uruguay 4 – 2 vb-elődöntő Gól : 47' 47'
40. 1954. július 4. Bern (SUI)  NSZK 2 – 3 vb-döntő
41. 1954. szeptember 19. Budapest  Románia 5 – 1 barátságos Gól : 44' 44' Gól : 53' 53'
42. 1954. szeptember 26. Moszkva  Szovjetunió 1 – 1 barátságos
43. 1954. október 10. Budapest  Svájc 3 – 0 barátságos
44. 1954. október 24. Budapest  Csehszlovákia 4 – 1 barátságos lecserélve 76'
45. 1954. november 14. Budapest  Ausztria 4 – 1 barátságos
46. 1954. december 8. Glasgow  Skócia 4 – 2 barátságos Gól : 26' 26'
47. 1955. április 24. Bécs  Ausztria 2 – 2 Európa-kupa Gól : 29' 29'
48. 1955. május 11. Stockholm  Svédország 7 – 3 barátságos Gól : 47' 47'
49. 1955. május 15. Koppenhága  Dánia 6 – 0 barátságos
50. 1955. május 29. Budapest  Skócia 3 – 1 barátságos Gól : 51' 51'
51. 1955. szeptember 17. Lausanne  Svájc 5 – 4 Európa-kupa
52. 1955. szeptember 25. Budapest  Szovjetunió 1 – 1 barátságos
53. 1955. november 13. Budapest  Svédország 4 – 2 barátságos becserélve 80'
54. 1956. február 19. Isztambul  Törökország 1 – 3 barátságos becserélve 31'
55. 1956. február 29. Bejrút  Libanon 4 – 1 barátságos
56. 1956. május 20. Budapest  Csehszlovákia 2 – 4 Európa-kupa
57. 1956. szeptember 16. Belgrád  Jugoszlávia 3 – 1 Európa-kupa
58. 1956. szeptember 23. Moszkva  Szovjetunió 1 – 0 barátságos
59. 1956. október 7. Párizs  Franciaország 2 – 1 barátságos lecserélve 42'
60. 1956. október 14. Bécs  Ausztria 2 – 0 barátságos lecserélve 21'
61. 1957. június 12. Oslo  Norvégia 1 – 2 vb-selejtező
62. 1957. június 23. Budapest  Bulgária 4 – 1 vb-selejtező
63. 1957. szeptember 15. Szófia  Bulgária 2 – 1 vb-selejtező Gól : 2' 2' Gól : 33' 33'
64. 1957. szeptember 23. Budapest  Szovjetunió 1 – 2 barátságos Gól : 26' 26'
65. 1957. október 6. Budapest  Franciaország 2 – 0 barátságos
66. 1957. november 10. Budapest  Norvégia 5 – 0 vb-selejtező
67. 1957. december 22. Hannover  NSZK 0 – 1 barátságos lecserélve 61'
68. 1958. június 8. Sandviken (SWE)  Wales 1 – 1 vb-mérkőzés
69. 1958. június 15. Sandviken (SWE)  Mexikó 4 – 0 vb-mérkőzés

Magyarázat: A felsorolt válogatott labdarúgó-mérkőzések eredményei mindig a labdarúgó (csapat) szempontjából értendők. A zöld háttér győztes, a halványpiros háttér vesztes, míg a sárga háttér döntetlennel zárult mérkőzést jelent. A fehér hátterű mérkőzések nem számítanak hivatalos felnőtt válogatott labdarúgó-mérkőzésnek.

Rövidítések: Eb – labdarúgó-Európa-bajnokság, vb – labdarúgó-világbajnokság, h. u. – hosszabbítás után.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sírja az óbudai temetőben

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Az MTK nevei: 1949-1951: Textiles, 1951-1953: Bp. Bástya, 1953-1956: Bp. Vörös Lobogó volt
 2. Sportolókat, szakoktatókat és vezetőket tüntetett ki a népköztársaság elnöki tanácsa. Népsport, VII. évf. 20. sz. (1951. jan. 29.) 3. o.
 3. Összeállították a Magyar Népköztársaság kiváló sportolóinak névsorát. Népsport, VII. évf. 83. sz. (1951. ápr. 27.) 1–2. o.
 4. Kitüntették a Londonban győztes magyar labdarúgócsapat tagjait. Népsport, IX. évf. 246. sz. (1953. dec. 10.) 3. o.
 5. Kik lettek újabban érdemes sportolók. Népsport, (1954. ápr. 29.)
 6. http://www.opten.hu/opten/light/torvtar/me-szemelyi-hirek-207252.html
 7. Budapest díszpolgára lesz Halász Judit és Kóbor János. Hír24, 2013. április 24. (Hozzáférés: 2013. április 24.)
 8. Útjára indult az Aranycsapat-mozdony. MÁV Zrt., 2011. november 25. (Hozzáférés: 2012. szeptember 21.)
 9. MTK: felavatták Hidegkuti Nándor mellszobrát. nemzetisport.hu, 2013. november 9. (Hozzáférés: 2013. november 9.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]