Szerkesztővita:Istvánka/Archívum16

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peadar 14 évvel ezelőtt a(z) Alapelvek témában
16. kötet (2009. július 24. – 2009. augusztus 15.)

Ez egy lezárult megbeszéléseket tartalmazó archív szerkesztői vitalap. Ne változtass rajta! Ha fel akarsz éleszteni egy itt szereplő megbeszélést, vitát, az aktuális lapon tedd!

Átnevezés

Szija, lenne egy kérésem, átneveznéd kérlek a Solenidae család nevet hüvelykagylók névre, mivel ez a magyar neve. Köszönöm. - Fájl:Primer vuelo (para E.) - Transp.gifPatko erika vita 2009. július 24., 09:59 (CEST)

Köszi. - Fájl:Primer vuelo (para E.) - Transp.gifPatko erika vita 2009. július 24., 10:04 (CEST)

Angol nyelvlecke...

...ingyen, Thalíától: "Against him self hi create living music buy intuition" [1] VigyorMex plática 2009. július 24., 10:04 (CEST)

Azért látszik, hogy fejlődött a 10 év alatt USA-ban VigyorMex plática 2009. július 24., 10:12 (CEST)
Hát ez az!!! VigyorVigyorVigyorMex plática 2009. július 24., 10:14 (CEST)

Amúgy nem rossz ötlet ez a címváltoztató sablon, már el is csentem tőled az ötletet! VigyorMex plática 2009. július 24., 10:44 (CEST)

reNem szép dolog

Tomtomtom. :) De most olyan jólesett. :-)) S hátha feleszmél végre. De ígérem több nem lesz. Se visszaküldős-törölgetős játék. :) Bár az se volt rossz. De persze annak se volt értelme semmi se... ;-)eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 24., 16:00 (CEST)

Állatvilág

Díjazom, hogy egy vitalapon külön enciklopédiát írtál, de nem erre kéne pazarolni az időt. A lényeg az, hogy zavar téged ez az oldal, igaz? Felesleges erőlkösdnöd, az oldal nem fog egyhamar törlésre kerülni és a benne található információk sem, úgyhogy mondj le róla. Ha az angol wikin dolgoznál szerintem örülnél neki, de a magyarok, az már egy külön faj. – Fehér Zoltán vita 2009. július 24., 16:58 (CEST)

Kérlek ne folytasd, telik a vitalapom és lassabban jelenik meg a gépen. – Fehér Zoltán vita 2009. július 24., 17:00 (CEST)

Ne merészeld, most van elegem. Sokat dolgoztam rajta, egy biológus könyve alapján írtam. – Fehér Zoltán vita 2009. július 24., 17:02 (CEST)

Egész pontosan Dr. Korsós Zoltán. Van valamilyen végzetséged, mert ha nem pofa be és maradj csöndben. Igen, hirtelen dühödő vagyok és most érted el ezt a szintet. Minden egyes mondattal bajod van, mondd normális ez. Ha fel tudsz mutatni valami biológusi okmányt, azonnal törölheted. Ha nem akkor inkább törődj a saját dolgoddal. – Fehér Zoltán vita 2009. július 24., 17:07 (CEST)

Te, mit beszélsz ezen, te törlöd úgy ahogy van. Csak úgy egy rakat hablatyolás után. – Fehér Zoltán vita 2009. július 24., 17:15 (CEST)

Most tök nyugodtan kérdezem: meg vagy huzatva? Tista dilis lehetsz, ha egy hosszú lapot csak úgy törölnél. – Fehér Zoltán vita 2009. július 24., 17:19 (CEST)


Első Emelet

Istvánka, teljesen feleslegesnek tartom feltenni a rajongói figyelmeztetést az Első Emelet-lapra, mivel ez a Te szubjektív megítélésed hogy valakit magasztalnak-e vagy nem, de talán nem jól látod, mert én speciel nem rajongói, hanem zene-szakmai, és média-megközelítésből írtam, amit írtam! Mivel a Zenekarnak fontos lehet, hogy működésük során, azok a lehetséges kapcsolatok, akik rájuk találnak eme felületen, azok pl. a sajtó részéről a dátumokon kívül, egyéb anyagot is kapjanak róluk, amiből átvehető - részben átvehető cikk születhet -image-cikkek esetén pedig ez a fontos!!!!! - így ezért ezt fontosnak tartanám!! Szintén fontos szakmai utalások találhatók (több ezres tömeg stb.) azon mondatokban, ami mögé talán a zene-szakmai tapasztalatod hiánya miatt nem látsz, de koncertszervezésekben, egyéb zenei megjelenésekben a zenei szereplőknek sokat segíthet, ne vegyük el eme esélyt, és hát ezért szabad enciklopédia, hogy aki pozitívan tud hozzátenni, az tegyen, aki ért hozzá, az segítsen! Remélem megérted az álláspontomat és együtt egy igazán jó oldalt tudunk a Zenekar érdekében feltenni! Biztos vagyok benne, hogy egyetértésre juthatunk! Gratulálok az eddigi munkásságodhoz, kérlek a fentiekben segíts nekem is! Köszönöm V – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Viragos (vitalap | szerkesztései)

Nem is kell...

...bocsánatot kérned, nem történt semmi komoly.:) Sőt, én köszönöm, hogy foglalkoztál a kiemelési eljárás levezénylésével! – Juliska vita 2009. július 24., 23:30 (CEST)

Re:Hihetetlen

Nagy az Isten állatkertje ... és én vagyok a legszebb kiállítási tárgya. Kellett nekem beleszólni:-). – Lily15 üzenet 2009. július 25., 11:29 (CEST)

Re: Backup

Köszi, Istvánka, ezt nem tudtam. Várunk, majd megoldódnak a gondok. Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. július 25., 11:53 (CEST)

Várunk, de legalább végre megértettem a velejét. – Ronastudor a sznob 2009. július 25., 11:56 (CEST)


Állatvilág

Köszi. Először ebben megpróbálom kipucolni a dolgokat, aztán valahogy beillesztem az állatokba. Esetleg néha ránézhetnél. L András vita 2009. július 25., 12:44 (CEST)

Az Állatrendszertan cikkbe írtam egy alfejezetet a besorolás nehézségeiről, konkrétan a faj fogalmának meghatározásáról. Nem vagyok benne biztos, hogy elég enciklopédikusra sikeredett. Megnéznéd? Köszi. L András vita 2009. július 25., 19:29 (CEST)

Szerkesztővita:Hkoala/kj

Kösz! Nézem, spekulálok. Karmelaüzenőlap 2009. július 25., 16:25 (CEST)

Megnéztem, első látásra szigorúnak tűnik, de tetszik. Ami nincs még megoldva: a nagyobb változtatások utáni újratanúsítás. A százalékos változás mérése (ahogy először javasoltad) szerintem nem jó ötlet, de jobbat nem tudok. Esetleg 5 szerkesztő támogató szavazatával ki lehessen mondani, hogy túl sokat változott, így az eljárást újra kell indítani? Most elmegyek wikiszabira, de remélem, nem késem le a végkifejletet. – Hkoala 2009. július 25., 18:01 (CEST)

Kiemelt szavazás

Szia, rátaláltam a javaslataidra! Jó néhány pont nagyon tetszett. Egyetértek és támogatom a szigorítást. Alapvetően én két részre bontanám a folyamatot: formai és tartalmi. A formait viszonylag egyszerűen ellenőrizni lehet, a tartalmihoz viszont a témában rendelkezni kell bizonyos ismeretekkel (illetve utána kell olvasni... ez pedig idő, főleg ha idegen nyelvű forrás van megadva).

Régen létezett a lektorálás, ami rendszerében nagyon hasonló volt a kiemeltéhez. Ez meg lett szüntetve, szerintem ez az egyik oka, hogy megszaporodott a félkész cikkek száma a listán. Valamilyen módon még egy ellenőrzési lépcsőt kellene beépíteni, ami szűrőként működik. Hirtelen a szakdolgozatok mintájára oponenseket kellene egy-egy szócikkhez rendelni, akik segítik a szócikk felkészítését, segítik a jelölő szerkesztő munkáját.

Nem tudom mindezt, hogy lehet megcsinálni egy önkéntes rendszerben... talán mint a mentorálást. – Kavicsposta 2009. július 25., 17:50 (CEST)

Ja, és vizsgálnám a műhelyek értékelő sablonjait is. Elméletileg a minőségi besorolásnak fednie kellene a cikk állapotát, ez most nem történik meg.– Kavicsposta 2009. július 25., 17:56 (CEST)

Szakácsi Sándor

Jóváhagytad azt az ellenőrizetlen információt, miszerint Sz.S. öngyilkos lett volna. Az ilyen beírásokra minimum, hogy linket kérjünk attól az anontól, aki beleírja a cikkbe, és még akkor se biztos, hogy az ilyen horderejű infóra elég 1 db link. (egyébként az origo.hu, index.hu, meg még vagy 2 színházi helyen néztem, egyik sem tud róla, így visszavontam a szerkesztést). misibacsi*üzenet 2009. július 27., 08:40 (CEST)

Parasaurolophus

Szia! A Parasaurolophus is kiemelt szócikk lett. Köszönöm, hogy szavaztál rája! DenesFeri vita 2009. július 27., 09:48 (CEST)

WPSPORT

Szia! Jó, hogy ide beillesztetted a WPSPORT sablont, csak arra kérlek, hogy ha labdarúgás témájú cikkeknél teszed, akkor a WPFOCI legyen az első, és a WPSPORT a második. Így logikus, mert a labdarúgás műhely pontosabban értékeli. Köszönöm - Csurla vita 2009. július 27., 11:39 (CEST)

Csak a sorrendre gondoltam. Köszönöm! - Csurla vita 2009. július 27., 11:50 (CEST)
Szia! megint fordítva csinálod! - Csurla vita 2009. augusztus 4., 11:48 (CEST)
Alapból nem lehet logikusan megcsinálni (ld. fentebb) - Csurla vita 2009. augusztus 4., 12:03 (CEST)
Botozás OK. Köszi - Csurla vita 2009. augusztus 4., 12:04 (CEST)

Macskák

Te állj le, mindenki ezt írja, a buta magyar wikipédián kívül, ahol az emberek 90%-a önző és önfejű emberekből áll, mint te. Hagyd abba és húzódj vissza. Te csak okosnak hiszed magad, de ezzel kiderül, hogy egy gyerekes és buta ember vagy, akit a csak saját maga érdeke foglalkoztat. Tudom, hogy okos akarsz lenni, de nem tudsz, ebbe törődj bele és hagyd békén a macskás oldalakt. – Fehér Zoltán vita 2009. július 27., 12:05 (CEST)

Azellen harcolhatsz, de nem tehetsz semmit, úgyis hülye maradsz. – Fehér Zoltán vita 2009. július 27., 12:08 (CEST)

szankcionálás

Egyetértek, már rég eljött az ideje. Már írtam az adminisztrátorok üzenőfalára, de még‎ senki nem írt semmit. - Kontos vita 2009. július 27., 12:57 (CEST)

Mentem...

Ezúttal nem egy évre...lesz az több is. Az MSN-en megtalálsz. Kata vita 2009. július 27., 16:26 (CEST)

Macska

OK. Lenyugodtam. Felteszem majd a közösség elé azt a könyv oldalát, melyben szerepel, de addig is kérlek hadd maradjon az eredeti magyar nevén, mind a két oldal. – Fehér Zoltán vita 2009. július 28., 07:35 (CEST)

Ja bocs, mégsem nyugodtam le, mert minden engedély nélkül raktál föl valami, hülye oldalra, nalátod ezért gyűlölöm a legtöbb másik szerkesztőt. – Fehér Zoltán vita 2009. július 28., 07:39 (CEST)

mindenféle

Szia Stefchen!

  • Meglepve láttam, hogy vmi alkirály előléptett hűdeerős szerkesztővé. Utánanyomoztam, nagyon szépen köszönöm az ajánlást! Mostantól tekintetes lektor úrnak fogom magam szólíttatni
  • Jártamban-keltemben belebotlottam a Macskák szóba vmi lapon, azt hittem a musicalről vala szó, erre látom... Elolvastam az összefoglalót a vitáról, teljesen egyértelmű. Érdekes nézni a helyi demokráciát működés közben. Azt hiszem, hasonlít a valódira: rendkívül sok időbe és energiába kerül, de megéri.
  • Rájöttem, mi nem stimmelt az aláírásomnál. Mindig a vitalapomon ellenőriztem élesben, az egyetlen helyen, ahol soha nem is fog működni, tekintve, hogy önmagára mutat. Én marha.
  • Megkezdtem a zeneelméleti tzikkek írását/kibővítését/átdolgozását/lektorálását, itt van egy, most bíztass, bite. Hát, elleszek velük egy darabig... de közben kikapcsolódásként mindig fogok korrektúrázni is, ha van vmid, visíts! – Haderadi dolce vita 2009. július 29., 02:23 (CEST)

Köszönet

Szia, nagyon köszönöm a köszöntést :-)Crimea vita 2009. július 29., 11:26 (CEST)

Holtartás

Ezt miért csináltad? A véleményezés fejlécében ez áll: "A véleményezésnek nincs meghatározott időtartama". Szerintem ez csak elbürokratizálja a dolgokat, és akadályozza, hogy minél gyorsabban rendeződjék az ügy. Nincs sehol leírva, hogy két hétig kellene vacakolni teljesen nyilvánvaló dolgokkal. Bináris ide 2009. július 30., 10:25 (CEST)

Az talán a szerkesztők szankcionálásánál lehetett. A véleményezésnek ugyanúgy nincs ideje, mint a véleménykérésnek a cikkekről. Bináris ide 2009. július 30., 10:29 (CEST)

Akkor leveszem. Bináris ide 2009. július 30., 11:16 (CEST)

WT

A WT a szavazastol fuggetlenul szankcionalt volna, hiszen ez a fo feladata: veglegesen es megnyugtatoan lezarni egy ugyet. A szavazas a parhuzamos szankcionalo oldal sorsat volt hivatva eldonteni ott, de nem befolyasolta a WT szankcionalasi kepesseget. Udv, – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. július 30., 11:38 (CEST)

email

Megadtam a címem a "Beállítások"-ban. - Kontos vita 2009. július 30., 14:49 (CEST)

Sajnos nem. - Kontos vita 2009. július 31., 11:29 (CEST)

WT-beadvány

Szia! Kérlek tedd allapra a beadványod, úgy átláthatóbb nekünk a panasz és örülök az első látható ügynek. :-) Cassandro Ħelyi vita 2009. július 30., 16:49 (CEST)

re: dájk

Én másodikos középiskolás koromban (1984-ben) már így tanultam. L András vita 2009. július 30., 22:27 (CEST)

  • Ha nagyon muszáj, visszaírhatom. Bár közben előszedtem a tankönyveimet, hogy utánanézzek. Egyelőre visszateszem a dyke-ot (hú de ronda!), aztán újra kiveszem, ha megtaláltam. L András vita 2009. július 30., 22:39 (CEST)
  • Nem vitatkozom ezen a kérdésen, mert nem gyakorlom a szakmámat, illetve úgy mondanám, hogy egy percre sem gyakoroltam. Következésképp könnyen lehet, hogy elmaradtam az újabb szakirodalomhoz képest néhány évecskével. (Nem sokkal, csak úgy két évtizeddel.) Evolúciós kérdésben vagy történelemben bárkivel vitatkozom, geológiaiban inkább nem. L András vita 2009. július 30., 23:05 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikk státusz megvonására‎

Szia! Kérlek nézz rá erre az oldalra. Szajci reci 2009. július 31., 07:44 (CEST)

Igen, mert ezek a 2006-os cikkek és most kitettem azokat, amikkel gondok voltak még tavaly ősszel, csak senki sem lépett. Gondoltam most végre ezt is megcsináljuk. Szajci reci 2009. július 31., 07:48 (CEST)

Visszatértem

Szia Istvánka! Mint látod újra visszatértem és eleinte nagyon mérges voltam rád, de rájöttem, hogy nem érdemes, ezért bocsánatot szeretnék kérni tőled. Ha megbocsájtasz kérlek jelezd vissza, ezen a vitalapon. Első közlendőm, hogy amint alkalmam lesz rá beszkennelem azt a könyvoldalt, ahol szerepel a kismacskák és nagymacskák megnevezés a vitatott oldalakhoz, a másik pedig az, hogy a latin fordításból kiderül, a Felis nemzetség neve valódi macskák lenne. Átnevezhetem az oldalt? Apám sokban segített nekem a dologban. Kérlek írd meg az összes wikipédiai szerkesztőnek, akivel vlaha is vitában voltam, hogy sajnálom, jó. (De ez nem a felfüggesztés miatt van.) Szóval meg tudtok bocsájtani? – WBrian vita 2009. július 31., 17:09 (CEST)

WBrian

FZ újra akcióban! WBrian-t is blokkolni kéne. - Kontos vita 2009. július 31., 17:27 (CEST)

Az Officina Állatvilág képes enciklopédia macskafélék fejezetében van leírva a kismacskák és nagymacskák. A könyvet biológusok írták. Amúgy a macskaformákra csak azt dobja ki, hogy valaki megsimogatta egy macskaforma lény... Hülyeség az egész magyar wikipédia alapja, ha ilyen hozzá nem értő szerkesztők írnak bele, mint az okoskodó Kontos, aki mellesleg holtbuta. – WBrian vita 2009. július 31., 17:56 (CEST)

Angela Gheorghiu

Gratulálok!  … szalax vita 2009. augusztus 3., 10:29 (CEST)

Ellenőrzés

Szia! Szeretném ha leellenőriznéd a BBC-s cikkemet (azért nem írtam be a nevét belinkelve, mert nem tudok hosszú kötőjelet produkálni). Csak azért pont neked írok, hogy véglegesen kibéküljünk egymással, persze az előbbiek után, megértem, ha nem vagy hajlandó erre. Tudom, hogy nem akartál rosszat nekem, megértem ha nem tetszettek a szócikkek amiket írtam. Amúgy lehet, hogy kilépek a macskafélék műhelyéből (Kontos kikergetett onnan). Na mindegy. Összefoglalva:

  • Leellenőrzöd a BBC – Az állatok világa cikket? (most sikerült a kötőjel)
  • Kibékülünk egymással és végre barátok leszünk?
  • Mit tudnék tenni az ellen, hogy Kontos ne töröljön ki bekezdéseket?
  • Hogyan tudnék kibékülni mindenkivel, akivel eddig viszonylagos haragban voltam?

Nagyon szépen kérlek válaszolj ezekre a kérdésekre, nem jó belegondolni, hogy az egész magyar wikipédiában mindenki utál. Előre is köszönöm. – Fehér Zoltán vita 2009. augusztus 3., 11:40 (CEST)

Pillangókisasszony

Bizonyos forrásokból úgy értesültem, hogy újabban Pillangóasszonyként játsszák. Mit te erről? | Nagy Gömböc hamm! 2009. augusztus 4., 14:34 (CEST)

hát nagyon gáz, ha így játsszák, nehogy átnevezd... – Alensha sms 2009. augusztus 4., 18:15 (CEST)

Tosca

Done :) – Timish levélboksz 2009. augusztus 4., 19:47 (CEST)

Helyezzek el sablont?

Kösz, hogy észlelted tevékenykedésemet és (talán véletetlenül de azt kétlem) ráéreztél, hogy problémáim akadnak a nem sima szöveges megoldásokkal. Fogalmam sincs hogyan helyezzek el pl. sablont, eddig copyval "loptam" más helyekről (a szerkesztői lapomra) majd szerkesztettem őket. Gondolom egyszerűbb módja is van, ha tudsz segíts bennne. Köszönöm a pumás allapot (vagy mi a neve)! :) – S nemTom vita 2009. augusztus 5., 08:57 (CEST)

Boty

Ez AWB-vel nem igazán megoldható (máshogy igen, csak arra még várnod kell egy kicsit :-)). De miért nem van bölény IRC? qcz [Dani] デスノート 2009. augusztus 5., 13:51 (CEST)

szomor

Te Stefchen, engem vmi Linkoman nevű bizget az egyik allapomon talált halmazasított zenetudomány mián. Nem akartam szegényt egyből elhajtani, hogy mit izél egy rakás félig kidolgozott jegyzett miatt, úgyhogy mondtam neki, hogy nem eszik olyan forrón a törzshangokat, de úgy tűnik, vmi miatt mégis berágott, és hadjáratot hirdetett. Ettől egy kicsit sokkot kaptam, de úrigyerek vagyok és nem ordítotam le a haját, így most csak bután pislogok. Mondd, ilyenkor mit tesz az igaz wikista? A vonatkozó részletek sorrendben itt, itt és ittHaderadi dolce vita 2009. augusztus 5., 20:02 (CEST)

WT (FZ)

Az ügyet befogadtuk, lásd a megfelelő oldalt. – Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 5., 20:55 (CEST)


Támogatás

Szia! Támogatom! Ha kell valahol szavazzak, írd meg a vitalapomra. Üdv. DenesFeri vita 2009. augusztus 6., 10:57 (CEST)

WPM:FO

Szia! Elindítottam a folyók műhelyét, PityuBot betenné az Indexbe a műhelyt, és elkészítené a kapcsolatos szócikkek és a kapcsolatos szócikkek - statisztika lapokat, frissítené őket? Előre is köszönöm! :) – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. augusztus 6., 14:00 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm! – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. augusztus 7., 09:23 (CEST)

névváltozás

Sejtem, hogy némi bonyodalmat fog okozni, hamarabb kellett volna. De előbb-utóbb majd helyrerázódik. :) Laszlovszky András vita 2009. augusztus 7., 08:15 (CEST)

Feröer cikkért stat

Király, köszi szépen! :) És akkor ezt majd egy bot fogja frissítgetni rendszeres időközönként? – Antissimo vita 2009. augusztus 7., 12:29 (CEST)

OK, köszönöm! – Antissimo vita 2009. augusztus 7., 12:31 (CEST)

E-mail

Ezer bocs, hogy nem válaszoltam az e-mailedre, két perce vettem észre. Utólag is támogatom VigyorMadridista Ideírjad 2009. augusztus 8., 21:45 (CEST)

Folyók műhelye - újra

Attól, hogy a műhely inaktívnak számít, attól ki kell venni a cikkértékelési indexből? – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. augusztus 9., 12:26 (CEST)

Akkor PityuBot ezzel a szerkesztésével miért vette ki az indexből? – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. augusztus 9., 13:06 (CEST)

Oké, köszönöm - előre is! :) – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. augusztus 9., 13:12 (CEST)

Köszönöm! – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. augusztus 9., 20:36 (CEST)

Támogatás

Szia! Akela megkapta a díjat? Szép vasárnapot! DenesFeri vita 2009. augusztus 9., 12:41 (CEST)

Erdélyi települések

Köszönöm a segítséget, de a Varga E. Árpád által megadott településnevek számomra tökéletesek lesznek és te majd kijavítod, ha hibát lelsz benne. Ez a csapatmunka :) Már csak azért is, mert a területrabló románok nyelvén csak egyetlen "mondatot" /inkább szószerkezetet/ tudok elmondani, az viszont tényleg nem való a wikipédiába ;), így az általad megadott weboldalakon nem sűrűn tudok tájékozódni.
Obârşie esetében azért írtam így, mert úgy gondoltam, hogy ez egyszerre a település magyar és román neve. De már látom intézkedtél, úgyhogy no para.
A román törvény pedig hidegen hagy. Történelmi magyar nevet írok mindenhol, ahol van ilyen (tehát Erdélynél és a csángóklakta vidékeknél).
A többivel meg majd próbálkozom Vigyor Üdv– Croom vita 2009. augusztus 9., 18:47 (CEST)

visítás + sablony

Éppen heveny hallójárati orgazmokban leledztem holmi Hindemith-fúgák által, amire nagyon ráerősítettek a frissen olvasott üzijeid Ezért a sablonyért annyit korrektúrázok neked, amennyit tsak akarsz! (Most én visítozom, de örömömben.) Egyébként borzasztóan jó, hogy Hubay ekkora cikket kap, manapság alig tudják, mekkora előadó és micsoda pedagógus volt, és hogy hegedűsnemzedékek sora került ki a keze alól (pl. ha jól emlékszem maga Szigeti is), illetve, hogy egyáltalán ki is volt (ez meg elég szomorú). Szóval - nagy örömmel. A sablonyot meg rögvest lefordítom. A neve esetleg zenei jelek lehetne, ez elég rövid és egyértelmű, hm? --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 9., 23:25 (CEST)

Önnek van igaza, kolléga, így praktikusabb. Közben kérdém: az angolban adott hangnak vagy más jelnek több neve is van, a magyarban meg csak egy és viszont. Ezt lehet manipulálni? Ha igen, megjelölném az elhagyhatókat, illetve jelezném a többes magyar verziót. --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 9., 23:50 (CEST)

Itten folytatom, hogy ne a rém hosszú sablonovicsot kelljen görgetned. Fantastisch, mein Stefchen, hozsánna néked, nagyon hálás vagyok! (Egyébként mondja, maga nem alszik?) Összevissza kb. a felét le is teszteltem, minden naccerűen műxik, egy dolgot kivéve, de ez általános: a sablon után mindig sortörés vala, íme:

A zenei módosítójelek: a kereszt {{zenejel|#}}, a kettőskereszt {{zenejel|##}}, a bé {{zenejel|b}}, a bebé {{zenejel|bb}} és a feloldójel {{zenejel|feloldójel}}.

Ami így jelene meg:

A zenei módosítójelek: a kereszt kereszt, a kettőskereszt kettőskereszt, a bé bé, a bebé bebé és a feloldójel feloldójel.

Nyakon kellene vágnod a sablont, miszerint ez az enwikin sem elfogadott viselkedés (leteszteltem, az eredeti angol sablon ott megfelelően, sortörés nélkül műxik). Attól még, hogy Szittyaországba került, nem kellene nélkülöznie a jó modort, ugye. :D További fogós-ravasz kérdés: aztatat meg lehet oldani a későbbiekben, hogy egyes grafikai elemek helyett másokra mutogasson a sablon? Elsősorban az öt módosítójel elég apró (szerintem a szokásos zenei tipográfiai arányoknál kisebb), gondoltam, hogy a későbbiekben készítek szebb és olvashatóbb változatokat. --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 10., 14:09 (CEST)

Sablony Sablonyovics Sablonyov

A híres orosz dorombművész :D . Ihol a fordítás. Ahol magyarul lehetne többféle elnevezés, zárójelben javalltam, például a bebénél. Ahol az angolban több verzió van, de a magyarban nem vala, ott nem fordítottam, csak zárójelben jeleztem, hogy elhagyható (ott máig népszerűek a latin elnevezések is), hasonlóképpen ott is, ahol az alternatíva a magyar helyesírásnak mondana ellent. Így a legtöbb esetben az akár négy angol megnevezés egyetlen magyarra csökken. Az "unable to parse..." szöveg, gyanítom, akkor jön elő, ha vki hülyeséget ír sablonba, ennek megfelelően fordítottam.

| ♭
| b
| flat = ♭
| 𝄫
| bb
| double flat (elhagyható)
| doubleflat = bebé, lehetne még duplabé is
| ♮
| natural = ♮ feloldójel
| ♯
| #
| sharp = ♯ kereszt
| 𝄪
| x
| ##
| double sharp (elhagyható)
| doublesharp = kettőskereszt, lehetne még duplakereszt is
| wholenote egészhang
| whole note (elhagyható)
| whole egész
| semibreve = (elhagyható)
| halfnote félhang
| half note (elhagyható)
| half fél
| minim = (elhagyható)
| quarternote negyedhang
| quarter note (elhagyható)
| quarter negyed
| crotchet = (elhagyható)
| eighthnote nyolcadhang
| eighth note (elhagyható)
| eighth nyolcad
| quaver = (elhagyható)
| sixteenthnote tizenhatodhang
| sixteenth note (elhagyható)
| sixteenth tizenhatod
| semiquaver = (elhagyható)
| wholerest egészszünet
| semibreverest (elhagyható)
| semibreve rest (elhagyható)
| whole rest = (elhagyható)'
| halfrest félszünet
| minimrest (elhagyható)
| minim rest (elhagyható)
| half rest = (elhagyható)
| quarterrest negyedszünet
| quarter rest (elhagyható
| crotchet rest (elhagyható)
| crotchetrest = (elhagyható)
| eighthrest nyolcadszünet
| eighth rest (elhagyható)
| quaver rest (elhagyható)
| quaverrest = (elhagyható)
| sixteenthrest tizenhatodszünet
| semiquaver rest (elhagyható)
| sixteenth rest (elhagyható)
| semiquaverrest = (elhagyható)
| treble violin
| treble clef (elhagyható)
| trebleclef = violinkulcs
| g clef g-kulcs
| gclef = (elhagyható)
| alto alt
| alto clef (elhagyható)
| altoclef = altkulcs
| tenor tenor
| tenor clef (elhagyható)
| tenorclef = tenorkulcs
| c clef c-kulcs
| cclef = (elhagyható)
| bass basszus
| bass clef (elhagyható)
| bassclef = basszuskulcs
| f clef f-kulcs
| fclef = (elhagyható)
| scale = fok [[Image:Scale_deg_{{{2}}}.svg|8px|{{{2}}}. fok]]
| °
| diminished szűkített
| dim = ° szűk
| ø
| halfdim félszűk
| half dim (elhagyható)
| halfdiminished (elhagyható)
| half diminished félig szűkített
| dimslash = ø (elhagyható)
| #default = Nincs ennek megfelelő zenei jel: {{{1}}}

Liszt Ferenc

Igazad van, de a "magyarországi németek" felirat miatt szerettem volna tisztázni, ezért azt kitörlöm. Toroko vita 2009. augusztus 10., 07:55 (CEST)

WP:BP

Most már jó lesz ;-) qcz [Dani] デスノート 2009. augusztus 10., 11:23 (CEST)

re üdv

Szia, Stefchen :-) Mégiscsak fényképezőgép nélkül mentem el, ergo fénykép nélkül jöttem vissza, úgyhogy a szobor és a feladat továbbra is rád vár VigyorHkoala 2009. augusztus 10., 12:06 (CEST)

Szubcsonkmentés

L'Opéra de la BastilleIstvánka posta 2009. augusztus 10., 12:30 (CEST)

zenelyelek

Sokkal jobb! Már nem esik ki a kontaktlencsém a szemem meresztgetésétől :D Egyébként a grafikák tényleg ráérnek (meg ebben jó is vagyok), nem akarlak ezzel is terhelni. Aaa... izé, ööö... hogyan kell sablonyot megnyitni szerkesztésre? A "sablonok kibontása" speckó lappal? Gondolom, a sablon lapján csak a leírását lehet szerkesztgetni. Csak nehogy tönkrevágjak vmit... Beállítanám egyelőre a jelenlegi jeleket a betűnagysághoz képest, kb. a nyomdai arányokhoz. Es még sohse nem láthék vala az hírös sabloninak az beleit közelrül, mikvel is az őneki ördöghtül való mesterkedési által az jó igaz júzer életit megkönnyíté, igentsak s folyvást, Deo gratias. --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 10., 16:31 (CEST)

Hé, ez így nem ér! Át valék verve! Ez így túl egyszerű: semmi bonyolult és rejtélyes utasításhalmaz sok "if"-fel meg $-gel? Csak úgy egyszerűen szerkesztem, mint vmi közönséges lapot? Hol itt az informatikai bűvmegbájv sejtelmes aurája? Már éppen kezdtem magam kiválasztottnak érezni, erre - tessék. Micsoda csalódás! --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 10., 17:02 (CEST) (dühömben elfelejtém aláírni)

Ööö... tulajdonképpen senki, én csak... izé... *puff*... *puff*... *Dr. Kottász a fejé tütögeté a zíróasztaljába bele neki oda*

--Haderadi dolce vita 2009. augusztus 10., 17:16 (CEST) (és megint elfelejt aláírni)

Előbb-utóbb valóban muszáj lesz. Egyszer majd szeretnék fabrikálni egy olyan jobb felső sarokban fetrengő izét is, mint a {{Nyelvészet}}, vagy egy olyan alsó madárfogásút, amit az enwikin használnak, belepakolva a zeneelméleti és zenetudományi szócikkeket. Különösen az utóbbi nagyon tetszi magát nekem. A sablon módosítójeles része most okésnak tűnik, a többit majd akkor zaklatom, ha jön a hangjegyírás és összes csimbókjai. Még egyszer nagyon szépen köszönöm neked, nem tudod, milyen jót tettél vele! Most pihenésképpen Huba y Huba gyün (biztos spanyol volt a nagyanyja), úgyhogy készülj! --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 10., 21:03 (CEST)

Wikimédia Alapítvány 2009-es elnökségválasztásán

Szia Istvánka! A Wikimédia Alapítvány 2009-es elnökségválasztásán nincs magyar jelölt, igaz? Vagy csak én nem vettem észre? Ma este lejár a választás. Te szavaztál? Üdv. DenesFeri vita 2009. augusztus 10., 17:30 (CEST)

OK, köszi! Ha van időt nézd meg a Kocsmafal kezdőknek legalját, mit szólsz? DenesFeri vita 2009. augusztus 10., 17:33 (CEST)

Ravello

Utólagos engedelmeddel kissé belenyúltam:-). Találtam két mondatot, amelyekben van egy kis probléma:

egy korabeli népszámlálás adatai szerint a lakatlan házak száma (232) több volt, mint a lakott házak száma (246) - szerintem az adatok fordítottak;
A normannok a köztársaságot beolvasztották a II. Roger által alapított Szicíliai Királyságba, így kereskedelmi jelentősége erősen meggyengült, elsősorban a normannok Bizánc-ellenes politikájának köszönhetően, ami a legfőbb bevételi forrást jelentette a helyi kereskedők, így Ravello lakosai számára is. - ha jól értem, akkor Ravello lekosai számára addig a Bizánccal folytatott kereskedelem jelentette a jelentős bevételi forrást. Vagy nem? A megfogalmazás nem egyértelmű, ezért nem mertem jobban belenyúlni.

Pasquale Vuilleumier munkásságának jelentősége miben állt pontosan? Hogyan lendítette fel a szállodát? Ez kissé a levegőben lóg.

Ettől eltekintve szerintem nyugodtan mehet a kiemelt szavatásra:-). – Lily15 üzenet 2009. augusztus 10., 19:44 (CEST)

Huba

Mintegy négy óra korrekúrázás után - Brüsszelig jutva - a mentéskor minden javítás elveszett. Egyszerűen nem tudom, hogyan. Nem volt szerk. ütközés vagy hasonló. Még a böngészővel se tudtam visszaállítani, pedig az elég okos ilyen esetekben. Még sose jártam így, egyszerűen mintha semmit nem csináltam volna. Wagnerrel ilyen sose volt.

Most megyek és kardomba dőlök. Aztán holnap elkezdem elölről. (Most sajnáljál, bite.) --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 11., 00:30 (CEST)

Huba 2

Nem tudtam aludni, úgyhogy megint nekiálltam, de onnan, ahol abbahagytam. Az elejét hagyom a végére. És persze szép óvatosan, fejezetenként.

Visszatérés Bp-re szakasz:

Nem javítottam:

  • Fővárosi Vigadó - biztos, hogy akkor így hívták? A dátumból adódóan (1868) ez a pesti Vigadó, ha jól tudom, akkor a budai csak jóval később nyílt meg. Azonban Pest csak 1873-ban egyesült Budával, nem anakronizmus a "fővárosi" elnevezés? Igaz, hogy ekkor már 1885 van. - javítva
  • A Harmónia adta ki Hubay kórusműveit, férfinégyeseit... Az utóbbi négyszólamú férfikar? - de

folyt. köv. --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 11., 03:12 (CEST)

Újabb kiemelt

Szia! gratulálok:)  megjegyzés - képzeld Portugáliában nem ismerik az agancsos kólát! És valóban nem is lehet kapni a boltokban, miről maradnak le :) Szajci reci 2009. augusztus 11., 07:42 (CEST)

Én is gratulálok!  … szalax vita 2009. augusztus 11., 09:58 (CEST)
Miért, nem az? :-)  … szalax vita 2009. augusztus 11., 10:03 (CEST)

Huba: Hubay-Poppertől a világháborúig

Általában jóval kevesebb a stilisztikai kötözködnivaló, de valamelyest több a nyelvtani ill. elütési huba Wagnerhez képest :) :-(

Javítottam: Szokásos szó- és szófordulat-ismétlések. Egy-két ízesebb kifejezést semlegesebbre tseréltem. Továbbá:

  • zongoraszonátáiból / zongorás szonátáiból Előbbi (csakis) zongorára írt darab, utóbbi zongorára + más hangszerre. A zongoratriót, zongoraötöst stb. régebben (logikusabban) zongorástriónak, zongorásötösnek is mondták, bár ezek kevésbé félreérthetőek. Gondolom, Hubay maradt a hegedűnél.
  • Egyes, többféleképpen írható földrajzi névnél egységesen az ismertebb/gyakoribb, ill. a huwikin címszóként lévő verziónál maradtam - Gent (Ghent), Ostende (Oostende) stb.
  • Az apa kikosarazta Hubayt Sztem kosarat csak a megkért személy tud adni, úgyhogy "elutasítottá"-t írtam. (De lehet, hogy nincs igazam.)

Nem javítottam:

  • ...sikerült visszacsábítania a karmesteri pódiumra Johannes Brahmsot. A mondat alapján ez azt jelenti, hogy Brahms a vonósnégyeseit vezényelte? Nem lenne példa nélküli, csak borzasztóan nem jellemző (mármint úgy általában: vonósnégyes + karmester). - ezt nagyon elnéztem: Hubay nagy sikere volt, hogy sikerült visszacsábítania Budapestre Johannes Brahmsot. A vonósnégyes első Brahms-hangversenyét 1886. december 23-án tartották meg, amelyen Brahms adta elő e-moll gordonka-szonátáját, valamint az operaház énekesei dalaiból énekeltek.
  • (Genf) ...felajánlották neki a konzervatórium éppen megüresedett igazgatói állását. Nyilván nem fogadta el, pl. "melyet magyarországi kötelezettségeire hivatkozva, természetesen... " vagy vmi hasonló. - igen, a mondatot elfeledém befejezni

folyt. köv. --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 11., 16:41 (CEST)

Harina

Szia István! :-) Mit szólsz ehhez? Azért bosszant, mert már tavaly beírta ezeket a könyvcímeket épp ebben a formában, anélkül, hogy bármit is módosított volna a cikk tartalmán. Nem vettem ki őket – bár nem szeretem, ha valaki ráerőszakol a cikk valódi szerzőire olyan forrásokat, amelyet ők nem is ismernek. Csak külön szakaszba mozgattam őket és átalakítottam a mezei bibliográfiai leírásnak megfelelően (a címet nem adjuk meg idegen nyelven, a szerző keresztnevét kiírjuk, az évszámot pedig nem a szerző neve után tesszük zárójelben, mert azt a feloldó bibliográfiában szokás). Abszolút elfogadom, hogy a bibliográfiai leírásnak sem itt, sem egyébként nincsen egységes formája. De ez azért egy elég extrém változat (a magyar wikin), minden érdemi hozzátétel nélkül írta be őket és ráadásul az énáltalam egyedüliként használt és oda is írt Entz Géza-könyv adatait is átszerkesztette az elképzelése szerint. Most visszaállította a módosításait. Erős a gyanúm, hogy valahol így találta és valami furcsa tekintélytiszteletből ragaszkodik ehhez. Ráadásul betette a cikket a „Román építészet” kategóriába, pedig Harina nem épület. (Mondjuk az utóbbi kapcsán kíváncsi volnék a véleményedre.) – Auguste 2009. augusztus 11., 23:51 (CEST)

Köszi! A szerzők híres művtörisek, de másrészt nem hiszem, hogy Entz Géza ne használta volna őket. Úgyis az lesz majd, hogy annál jobb, minél több irodalmat adunk meg (mintha valamiféle tematikus bibliográfia lennénk) és hasznos kiírni a címeket idegen nyelveken is, hogy a magyarul nem értő olvasó is használhassa, meg hogy ő mindig ebben a formában látott hivatkozásokat. Egyszer a Vajdahunyadról szóló cikkbe is beírt valaki forráshivatkozásokat, minden további nélkül. – Auguste 2009. augusztus 12., 00:28 (CEST)
Az Írjunk szócikket minden mezőségi házcsoportról ciklusból? :-) Egyszer valaki a sablonban linkesítette a Kudzsirhoz tartozó katunokat, hogy majd azoknak is lesz külön cikkjük. „Források: Varga E. Árpád kutatásai”. És a sablont se érti persze. Ő volt, aki egyszer valami ilyesmit írt egy bodza-vidéki faluról, hogy nemzetiség szerint 1 magyar és 500 román lakja...
Azért a Şurei-nek van egy archaikus íze a Şurii-hoz képest:-)Auguste 2009. augusztus 12., 00:40 (CEST)
„2002-ben 3 lakosa volt, ebből 3 román nemzetiségű.” Miért nem bottal írja a szócikkeket?
Te már hallottad azt, hogy Szebenjuharos? A Google most már kiad rá húsz találatot (ez a múlt héten még csak 15 volt, korábban még kevesebb – kicsit becsapós, de ha a második oldalra mégy, látod, hogy csak annyi). De az egyértelműsítést, hogy „Románul ugyanez a neve Kecset és Ökörpatak településeknek.” nem vette ki a szerkesztő, pedig három Szebenjuharos azért csak nem létezik! Ugyanő átnevezte Földvárat Barcaföldvárra, ami ötletes, de azt a problémát nem oldja meg, hogy Brassó megyében van egy másik Földvár is... – Auguste 2009. augusztus 12., 00:51 (CEST)
Ja és az ilyenek átnevezésénél még annak is utána kéne járni, hogy nincs-e másik azonos nevű falu is, amelyiknek éppúgy nincs magyar neve. Luncából pl. van tíz és ezek közül hétnek nincs. – Auguste 2009. augusztus 12., 01:03 (CEST)
Most látom, hogy Szani Nagydisznódhoz is beírt néhány régi könyvet (ugyanolyan formátumban) és ide is fölvette a Román építészet és a Magyarország középkori építészete kategóriákat. Az egyik könyv címét a magyaron kívül még három nyelven (!) beírta és a magyar anyanyelvűek 1900-es számát átírta kb. feleakkorára (én a KSH eredeti, publikált adatsorát használom és most ellenőriztem, de Varga E. Árpád is helyesen veszi át). Egyébként nem változtatott a cikken. :-)Auguste 2009. augusztus 12., 22:12 (CEST)

A kékszakállú herceg vára

Szia! Nézz rá erre légy szíves, ha ráérsz, mert kritika érte a vitalapon, hogy másolat. Köszi szépen! – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 12., 01:32 (CEST)

Hű, ez baj! Utánanézek, biztosan van valamim itthon! Előfordulhat, hogy csak holnap. Üdv  … szalax vita 2009. augusztus 12., 09:48 (CEST)

Huba

Nnna, most utolértem magam (az elejétől a világháborúig). Előre jelzem, hogy még egyszer átfogok menni majd az egészen (ha nem kétszer), egyelőre szakaszonként megyek tovább.

  • Felteszem, az egyszerű vezetékneves hivatkozások (pl. Vieuxtemps) majd redirektek lesznek a teljes nevekhez(?) - Igen, az kéne legyen, távlati terveim között szerepel a szócikk megírása, dehát az idő, az ami nincs
  • A Plevna-nótánál volt egy kis zavar, mivel az átirat nem feltétlenül feldolgozás és viszont. A BR szerint a darab Szentirmayé, ezt Hubay feldolgozta, hegedűre. Ennek megfelelően fogalmaztam át. - Köszi!

folyt. köv. --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 12., 03:11 (CEST)

Folytatás:

Jav:

  • hegedűtanszak vs. vonóstanszék
  • Az 1923-as esztendő nagy eseménye az Anna Karenina előadásának előcsatározásai voltak. A nagy esemény azért mégiscsak a bemutató volt, hm? A későbbi szóismétlések miatt így fogalmaztam át: Az 1923-as esztendő nagy eseménye Anna Karenina című operájának bemutatója volt, melyet komoly harcok előztek meg.
  • a cigányozós, mulatós korszak... Ha cigányozok, akkor vkit cigánynak nevezek, mai jelentésében legalábbis, lásd po... polit... ezt a szót nem mondom ki. :) Úgyhogy cigányzenés-mulatós lett.
  • Hubay életének utolsó teljes esztendejét, az 1936-os évet három bemutató tette emlékezetessé... Itt a Kareninát a felsorolás végére tettem, mivel a következő mondat egyértelműen arra vonatkozik.
  • A "Zeneszerzői munkássága" c. részben kivettem Richard Strauss neve elől a "klasszikus" jelzőt, hogy ne okozzon félreértést (bécsi klasszicizmus vs. utóromantika), mivel előtte többször is a romantikáról kifejezetten mint korstílusról van szó (Hubay Strausshoz hasonlóan tkp. megmaradt afféle romantikus zárványként a körülötte övénylő modern zenei irányzatok közepette).
  • Bánatos megjegyzés: a "hathetes" és az "öt hónapos" különböző helyesírását nem én találtam ki :(

Nem jav:

  • ...hazánk két kirobbanó tehetségű fiatal művésze... Talán Szigeti és Vecsey?
  • A Zipernovszky-féle technikai leírásoknál van egy általános észrevételem: idézetjellegű, de mégsem az. Formailag nem az (a valódi Hubay-idézetek idézőjelben vannak, azokkal nincs gond), ellenben a sok többes szám első személy azt az érzetet kelti, mintha a tanár magyarázna:Majd felemeljük a vonót és középre helyezzük... azt az érzetet kell megszereztetnünk..., ilyenkor viszont nem tudjuk, voltaképpen ki beszél. Arra gondoltam, hogy ezeket átírnám az e szövegrészben lévő hasonló mondatok mintájára, ilyesféleképpen: "a tanulónak azt az érzetet kell megszereznie" stb.
  • Művei felsorolásánál az operák vastag, a többi mű dőlt. Ennek van vmi speckó oka? Vagy csak látens elfoggggggultság? :D Ugyanitt egyes művek franciául (Variations sur un theme hongrois) más, korábban szintén franciául szereplő mű (Sonate Romantique) magyarul szerepel (Romantikus szonáta). Javallom: amennyiben az eredeti cím francia, a felsorolásnál maradjon is az, zárójelben megadva a magyar fordítást. Ugyanitt "Szomorú fűz ága": ha eredetiben így vala, akkor rendben, de ma a növénke helyesen "szomorúfűz".

Most nagyjából rendben vala, pár nap múltán ismét átnézem, most leginkább a hegedűtanításos rész az érdekes. Nagyon szép munka! Ja, és grat Skarlát Döméhez! :D --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 12., 22:36 (CEST)

Hálám jeléül

...egyelőre csak virtuálisan...

...de majd találkozunk még, és kapod igazándiból is :-)Hkoala 2009. augusztus 12., 18:07 (CEST)

Nagypatakok

Szia, Istvánka! Sehogy nem találok interwikit a Nagypatak (Hargita) cikkhez, és nem véletlenül: Varga Árpád két Nagypatakot hoz, egyik sem Hargita megyében. Ki tudod bogozni a leírásból, hogy ez mi akart lenni? – Hkoala 2009. augusztus 12., 19:44 (CEST)

Egy kis fordítási segítség

Salut!

Van egy "novellám", ami pár nyelven már megvan. Eszembe jutottál, hogy románra is le kellene fodítani. Bocs, hogy mindig téged zaklatlak ilyen kéréssel. A novella itt van, valahol benne van a magyar változat is. Szerkesztő:Eino81/Novellám számiul Eredetileg ugyanis számiul írtam meg, azok vannak elől. Multumesc!!! – Eino81/Párvusz keskustelu 2009. augusztus 12., 21:47 (CEST)

Köszi, ok, írok neki is. – Eino81/Párvusz keskustelu 2009. augusztus 12., 22:13 (CEST)

Nagyszeben

A minap emlegetted a nagyszebeni felújításokat, erről jutott eszembe ez a cikk, talán érdekel. – Hkoala 2009. augusztus 12., 21:50 (CEST)

Az opera és az ő hívei, meg a wiki és az ő függői

Maga csak nem hálálkod, mert akkor én meg újrakezd hálálkod sablonyov + rém sok minden mióta itten ereszt gyökér, és abból lesz túlterhel szerver és admin nyakonvág. Na.

Érdekes dolog ez az operával. Ti. a komolyzene-szerető közönségen belül nincs még egy ennyire jelentős létszámú és ennyire mély specifikálódásra képes csoport. Több hozzád hasonló barátom-ismerősöm is van, akik nem zenészek, nagy többségük tkp. soha semmilyen közelebbi kapcsolatba nem került konkrétan a zenével, még, mondjuk, egy amatőrkórus-tagság erejéig sem, de olyan fanatikus operász, hogy ihaj. Itt tkp. már igen nehéz vkit amatőrnek nevezni, mert sokan olyan mérvű operatörténeti és -ismereti tudást halmoznak fel, ami egy szakértőnek is becsületére válna. Egy barátom odáig vitte, hogy a hanglemez feltalálása óta híressé vált vezető szopránok kb. felső ötvenes csoportjából (plusz még pár tucat magyar) két-három percen belül azonosít bárkit, hallás után. Obrazcovát, Tebaldit, Martont, Sasst, Callast, akit akarsz. Egyébként fingja nincs a zenéről, és a zenei hallása nulla. Döbbenetes.

Huba bácsi munkásságának értékelése értelemszerűen nem hasonlítható pl. Wagneréhez. Ez nem baj, kis mesterek mindig is voltak és lesznek. A legtöbb, valamennyire "neves" szerző esetében a maradandó művek száma 1-3, és köztük csak kevés olyan mázlista van, mint Bizet, akinek hírnevét a Carmen örökre bebetonozta. Te persze rögtön rávágod, hogy Gyöngyhalászok, meg Az arles-i lány, de te most nem számítasz, ádáz operista. 100 embörből 99 akkor is csak a Carment fogja mondani, ebből egyébként 98 sose látta (saját becslés). Számos kis mestert a zenepedagógia őriz meg, némelyik jelentősége ebből a szempontból nagyságrendekkel nagyobb, mint "művészi" értékelése, ilyen pl. Czerny. Egyébként Berliozt és Ligetit is igen kedvelem, úgyhogy csak tessék bátran visítozni. Az alkotói munkásságok értékelésébe írható továbbiakon el fogok gondolkodni (mármint, hogy szerzőnként mit és milyen mélységben lehet még hozzáfűzni). Mellesleg a Wagner-cikk esetében ez neked elsőrangúan sikerült.

Hogy maga szabadságra? Az elmúlt pár hétben szerzett közös ismerőseink megnyilatkozásai alapján fel kell tételeznem, hogy ez vicc. Tudomásomra jutott ugyanis, hogy ha 12 óránál hosszab ideig nem jelentkezel be, akkor a szerverek a huwikin automatikusan letiltják az új szerkesztéseket és várakozó üzemmódba kapcsolnak, ez az TSEM (Temporarily Stefchenless Emergency Mode).

Ah, igen a wikifüggőség. Tényleg tapasztalám magamon a jeleit, de annyi mindent kell (figyeled: "kell") elolvasnom, átnéznem, kibővítenem, megírnom, átdolgoznom, jajuramistenmikorleszerremindidőm... Szóval elgondolkodám és rájövék, hogy tkp. nem sürget semmi, egy szép és alapos szócikk megéri a ráfordított időt. Szóval csak szép lassan, sorjában, közben marad idő az élvezetekre (korrektúra, lektorálás, pár érdekes helyi polémia).

A seret azért alkalomadtán behajtom. Úgyis mindig gyorsan legördülök a lapodon, a szemtelenül kacsingató záherek elől menekülendő (ez a szerkesztő rettentő édesszájú). --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 13., 01:40 (CEST)

nevek....

Szia Pityu bácsi!

Épp a Sticky and Sweet Tour európai állomásainak a nevét próbálom magyarosítani, és kéne gy kis help! A bukaresti Parc Izvor az Izvor Park? És a szentpétervári Palace Square-nek mi a megfelelője? Tudom jól, hogy mi az a helyszín, de nem ugrik be az Istennek se a magyar neve! Ha tudsz segíteni lécci írd át őket! ;) pusz, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. augusztus 13., 08:58 (CEST)

Mezőkeménytelke/Keménytelke

Szia. A Sablon:Maros megye településeiben Mezőszengyel egyik beosztott településeként Mezőkeménytelke szerepel Cipăieni román elnevezéssel. Varga e. Árpád a statisztikájában Keménytelke néven, románul Chimitelnic-ként szerepelteti. Melyik lehet a helyes?

+Szeretnélek megkérni, hogy nézd át az utóbbi szerkesztéseimet. Erdélyi települések és népességsablonjaik. Csak a félreértések elkerülése végett. Üdv– Croom vita 2009. augusztus 13., 18:34 (CEST)

Reminder

Herr C-nek: Cortina d’AmpezzoIstvánka posta 2009. augusztus 13., 23:16 (CEST)

Segítség!

Kedves Istvánka! Segítségedet szeretném kérni a Keith Urban (zenész) szócikkhez: egy kicsit elkezdtem kibővíteni a szócikket (pl. beírtam a megjelent DVD-it), de sajnos valaki mindent kitörölt, mondván hogy nincs megfelelő forrás megjelölve. Már van több forrásmegj. a szócikk alján és én emellett még az amerikai wp-t használtam, de azt meg nem tudom, hogy kell feltüntetni (és hol). Nagyon-nagyon leköteleznél, ha esetleg meg tudnád nézni, mit csináltam és nem lehet-e valamit csinálni, mert ezt én egyszerűen nem értem, miért kell mindent automatikusan egyetlen nagy kalap alá véve kitörölni. Nagyon köszönöm előre is a fáradozásod! Üdv: Könyvtár vita 2009. augusztus 14., 13:13 (CEST)

Nagyon köszönöm a segítséget!!! Tényleg hihetetlenül rendes vagy, hogy erre is időt szakítottál!!! Üdv:Könyvtár vita 2009. augusztus 14., 16:23 (CEST)

Nem jött még el az ideje?

Szia, Istvánka! Nem jött még el az ideje, hogy a javaslatodat kirakjuk a kocsmafalra? Össze-vissza folynak a strukturálatlan viták, és ez sem a wikinek, sem a szerkesztőknek nem tesz jót. Ugyan vártam volna, hogy Burum előkerül és mond valamit, de még a kocsmafalon is mondhat. Mit szólsz? – Hkoala 2009. augusztus 15., 12:19 (CEST) OK.– Hkoala 2009. augusztus 15., 12:25 (CEST)

Kiraktam a kocsmafal/hírekre is. – Hkoala 2009. augusztus 15., 12:51 (CEST)

Kékszakállú

Szia! Kékszakállú elkészült! Üdv  … szalax vita 2009. augusztus 15., 20:14 (CEST)

Hűűű! Köszönöm a csillagot!  … szalax vita 2009. augusztus 15., 20:19 (CEST)

Segítség

Szia! Szeretném a segítségedet kérni. Mostar lefordítása után (ami sajnos nem hiszem, hogy kiemelt lehetne, mert a horvát kiemeltek hagynak maguk után kívánnivalót), szeretném Fiume városát kiemeltre vinni. Még sosem csináltam ilyet, ezért szeretnék valami információt kérni tőled. Te hogy álltál neki, miből dolgoztál? Néztem a neten, de könyvet nem találtam róla magyar nyelven, horvátországból meg nem rendelnék most. Szajci reci 2009. augusztus 16., 07:07 (CEST)

Értem. Köszönöm a segítséged. Bevallom, nem hiszem, hogy kiemelt lehet, de megpróbálom, aztán majd kialakul nekem is egy munkamódszer. Most láttam, hogy 31 kiemelt cikked van! Nem semmi. Csak gratulálni tudok. Szajci reci 2009. augusztus 16., 12:22 (CEST)

orosz nevek + lektorálás

Szia, megtettem amit tudtam :) Egyébként ha lektorálás kell, majd Satie-hoz is lehet fordulni, hogy ne minden mindig majd haderadi nyakába zúdúljon, Satie "szintén zenész", zeneszerző. üdv, – Timish levélboksz 2009. augusztus 16., 20:16 (CEST)

1/2009. (VIII. 16.) WT határozat

Szia! Megszületett a Wikitanács határozata FZ ügyében. Olvashatod az alábbi linken: Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Fehér Zoltán#A tanács határozata. – Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 16., 20:46 (CEST)

Baron Britten

Mein Stefchen, további magyarázatokat fűztem a témához ittenet, ami Britten báróságára ill. annak fordítására is vonatkozik. És ne tessék hagyni magát felizgatni, mer oszt még megüti a gutman, oszt mi leszen akkor a seremmel Vigyor --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 17., 14:41 (CEST)

Szerkesztő úrnak levele tetszett kapni magát. :) --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 17., 16:45 (CEST)

Berlusconi

Szeretnélek megkérni, mint az Olaszország-műhely illusztris tagját, hogy a Berlusconi-szócikk infoboxát javítsd ki, lécci, mivel káosz van benne (államelnökök-miniszterelnökök sorszámozása fölcserélve). A miniszterelnökök helyesen:

  • 73. 1993. április 28. – 1994. május 9. Carlo Azeglio Ciampi
  • 74. 1994. május 10. – 1995. január 16. Silvio Berlusconi
  • 75. 1995. január 17. – 1996. május 16. Lamberto Dini
  • 76. 1996. május 17. – 1998. október 20. Romano Prodi
  • 77. 1998. október 21. – 1999. december 22. Massimo D'Alema
  • 78. 1999. december 22. – 2000. április 24. Massimo D'Alema (másodszor)
  • 79. 2000. április 25. – 2001. június 10. Giuliano Amato (másodszor)
  • 80. 2001. június 11. – 2005. április 22. Silvio Berlusconi (másodszor)
  • 81. 2005. április 23. – 2006. április 29. Silvio Berlusconi (harmadszor)
  • 82. 2006. április 30. - 2008. május 7. Romano Prodi (másodszor)
  • 83. 2008. május 8. - Silvio Berlusconi (negyedszer)

Köszönöm szépen! – Paxfax vita 2009. augusztus 17., 15:21 (CEST)

Intézkedem.– Istvánka posta 2009. augusztus 17., 15:49 (CEST)

Huba bá

Nnna, átolvastam megint. Csak pár szépszövegészeti apróság volt. Az első említésnél minden nevet teljesre cseréltem, ahol nem úgy volt, és lehetett. A La Monnaie először fransziául vala, úgyhogy második említését is erre cseréltem stb. Egyébként emlékeztem, hogy az "évszám után mikor pont" szabályát a cikk második felében holmi heveny agyzsongás mián végig rosszul alkalmaztam, ezeket most mind kijavítottam. :) A hegedűtanítűsi magyaraűztaoknál még egy-két helyen "tanárosítottam". Ja, és pár továbbo szót hivatkozásba tettem.

Nem jav:

  • Berlini zeneszerzéstanára egy bizonyos Bermo Hartel. Fennakadtam rajta, mert egy berlini zeneszerzéstanár nyilván ismert zeneszerző, én meg sose hallottam róla, gondoltam, utánanézek, pótlandó a likat a tudásomon, ám sehol semmi. Biztos az adat? A német wikin megnéztem mint Hartel, Härtel, Hertel, Haertel, de sehol semmi.
  • Van Stywort, Jacobs meg még egy pár manó keresztnevét sem sikerült kikutatnom, de asszem elleszünk nélkülük :D
  • Huba bá az MTA-tagok kategóriájában is szerepele, azonban a szövegben nincs utalás tagságára.

Persze megint egyben korrektúráztam az egészet, és megint jött az error, ami után visszavonással a szerkesztőablak a szerkesztetlen állapotra áll vissza. De most kifogtam rajta, és egy ctrl+C-vel az egészet clipboardra tettem mentés előtt, eh eh eh, utána csak be kellett másolni egy mozdulattal, juhhé Vigyor

Bah, hogy utálom a századok arab számozását! (a római Haderadimanus Musicus siráma az i.e. II. századból) --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 18., 00:27 (CEST)

Közbekibitzkedés: Hubay MTA-tagságáról lásd a MÉL megfelelő bejegyzését. ;-) Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 18., 00:39 (CEST)
Was??? --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 18., 01:26 (CEST)
MÉL = Magyar életrajzi lexikon. Vigyor Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 18., 01:38 (CEST)
Én meg háromszor elolvasám a maga legutóbbi méljét, hogy most én vagyok-e ilyen vakegér, meg különben is, miért mélben kell az ilyet... Uh, ez erős volt. Hiába, no, késő van (vmi kifogást csak kell találnom). --Haderadi dolce vita 2009. augusztus 18., 01:49 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Samsung SGH-U900

Szia! Kérlek nézd meg a cikket. Szajci reci 2009. augusztus 19., 18:11 (CEST)


Tosca

Köszönöm válaszod. Úgy lesz. Azt pedig külön is köszönöm, hogy elmondtad, ki szerkesztette a Puccini-lapot. Minden jót! giacomo1– Aláíratlan hozzászólás, szerzője giacomo1 (vitalap | szerkesztései)

Kit36a kérése

Istvánka, Bitman, Csigabi és Hunyadym szerkesztőknek.

Kedves szerkesztőtársak! A Duvrovnik óvárosáról készülő szócikkemet SZAJCI ÚR szemétkedő beavatkozásáig figyelemmel kísértétek, amit örömmel vettem és segítségeteket megköszönöm. Ez a minősíthetetlen jellemű ember - mivel néhány külföldi wikiből összeollózott szócikkének kiigazítását elvégeztem - szabályosan kiüldözött a Wikipédia társaságából. A Hivatkozott Dubrovnik óvárosa szócikket a szerkesztő:Kit36a/Dubrovnik óvárosa allapra kimentettem és tovább szándékozom folytatni. Kérem, hogy:

  • Egyrészt a korábbiakhoz hasonlóan a továbbiakban is legyetek segítségemre.
  • Másrészt próbáljátok munkámat megvédeni ettől a - nem tudom milyen wkipédista jogokkal rendelkező - személytől.
  • Úgyszintén kérem Istvánka Szerkesztőtársat, (mivel megismert szócikkei alapján közös szemléletűek vagyunk - hogy amennyiben teheti, legyen a lapszerkesztésben korrektorom. (Láttam, hogy több szócikkemet már meglátogatta.)

Különben még annyit: 73 éves építész vagyok, s mindekor szívesen dolgoztam nálam fiatalabbakkal, közép- és főiskolán tanítottam is őket, s annyira szégyellem magam, hogy ilyen vén fejjel kellett megérnem, hogy egy félművelt ifjú leöcsizzen és ócsároljon. Úgy gondolom, készítettem már néhány elfogadható szócikket, s talán még nem vagyok szenilis (pl: Vértesszőlős Őstelep, Mevlana Múzeum, A készülő nagy Bauhaus -ciklus, néhány vöris is, és szétbarmolásáig a Rijád. Én azért kezdtem foglalkozni a wikipédiával, mert huladéktudásként a mintegy 3000-es könyvtáram tartalmát (és utazásaim miatt rengeteg fotóanyagomat, amelyből sokat jelez és hasznosít a Google is) igy gondoltam utóljára hasznosítani, még mielőtt a magam módján elszállok.

Elnézésteket kérem az alkalmatlankodásért. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kit36a (vitalap | szerkesztései)

Úgyis mindjárt megjössz

Szia, Istvánka! Remélem, kipihenten és tettrekészen jössz vissza, mert vár a munka :-) Azonkívül, hogy végig kell ezt olvasnod és persze válaszolnod arra, ami még függőben maradt, meg szeretnélek kérni, hogy alkalomadtán és idővel írd meg a Bolyai János cikk zenei fejezetét. Van egy nagyon jó forrás a neten, be is írtam a források közé. Üdv – Hkoala 2009. szeptember 5., 16:30 (CEST)

Jukiguni

Szia! Köszönöm a meglepit! Szeretném kitenni a szekresztői lapomra, de sehogy sem akar sikerülni! Tudnál segíteni? Előre is köszönöm!– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Jukiguni (vitalap | szerkesztései)

Hector-nyitány

A bevezetésbe kicsit jobban belenyúltam, a jelentősége mián.

Nem jav:

  • Sardanapal utolsó éjszakája... Nemtom, ennek nem Szardanapál-nak kőn-e lennie, mert hogy eredetileg asszír a lelkem (Ifigénia esete, de jóval kevésbé ismert).

folyt. köv. --Haderadi dolce vita 2009. szeptember 7., 20:39 (CEST)

Te(j)csoki

Máskor tudod kivel járassad a bolondját!?!?!? Totál azt hittem, hogy az AÜ-troll!!!! :-)))) – Beroesz 2009. szeptember 7., 22:26 (CEST)

Nem erőszak

...csak érdeklődöm: 1. Elolvastad? 2. Nem akarod kiírni a szavazást? – Hkoala 2009. szeptember 8., 20:40 (CEST)

Hector, gyermekkorától az itáliai évekig

Jav:

  • Tőle tanult a recitativóról, áriáról, együttes-technikáról, zenekari közjátékról, énekesekről, díszletekről, a teljes operaüzemről. Ez a mondat annyira nem illett a szövegbe (különösen az "operaüzem"), hogy átírtam erre: ...és megismerkedett az opera műhelytitkaival is. Elismerem, szubjektív.
  • Ugyanitt kicsit később bészúrtam egy mondatot a hangszereléssel kapcsolatban (Sztravinszkij).
  • Az itáliai évek fejezet két utolsó bekezdésében több helyen volt némi zűrzavar (pl. A Lélio megírta a Lear király-nyitányt), itt próbáltam a legvalószínűbb megoldásokat választani, mindenesetre ellenőrizd le, ezeket akartad-e írni.

Nem jav:

  • A Fantasztikus szimfónia fejezetében nem derül ki, hogy mikor mutatták végül be, itt esetleg bé lehetne szúrni egy utalást a későbbiekre (Római-díj fejezet).

folyt.köv. --Haderadi dolce vita 2009. szeptember 8., 22:46 (CEST)

hurrá

járőrfronton végre itt az erősítés :-)Hkoala 2009. szeptember 10., 08:11 (CEST)

Mind a két műhelynek írtam már a vitalapjára + CFC-t ahányszor meglátom az IRC-n, nyaggatom ott is, de hiába :-(Hkoala 2009. szeptember 10., 10:03 (CEST)

Eposz

Szia! Értem én a célt, de akkor mi legyen a madarak rendszerezése című cikkel? Azt is töröljük, méghozzá azonnalin? – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. szeptember 10., 08:40 (CEST)

Tényleg nem érzem :) de nem is tudom, ezért kérdezek. Egyébként a madaras cikkben is csupa olyanok vannak felsorolva, amelyek külön szócikkekben már megvannak. A fajokkal maximálisan egyetértek, hogy azt nem szabad, bár a madaras sem rövid lista. Az elvet vitatom, hogy ha FZ szerkesztette, akkor annak a listának mennie kell, míg ha valaki más, akkor maradhat. A pongyola fogalmazáson is lehet segíteni, vagy nem? Ha viszont másolmány, akkor menjen a fenébe, de ez meg csak a szöveges részére kell, hogy érvényes legyen, hiszen színtiszta adatokat semmilyen törvény nem véd, ergó szabadon másolhatók is. Üdv, – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. szeptember 10., 10:11 (CEST)

LOL, előbb törölte valaki azt a cikket, amit Doncseczről hozott létre egy vandál, ezután rögtön vandálra gyanakodtam, amikor megláttam ezt :D – Alensha sms 2009. szeptember 10., 19:35 (CEST)

Köszönet

Szia! Köszönöm h támogattad a megerősített szerkesztői státuszomat :) Scidow 2009. szeptember 10., 23:15 (CEST)

vélemény kéretik...

Szia! Nem tudom láttad-e, hogy a kiemelési eljárás vitájában nemrég merült fel az igény a régi, részenkénti tanúsítási rendszer megtartására, több érv szól mellette, mint ellene.[2] Szeretném tudni, hogy mi a véleményed, álláspontod a témával kapcsolatban. Szerintem fontos elvi és gyakorlati kérdés is. Kösz, – Ivanhoe vita 2009. szeptember 11., 19:16 (CEST)

Minden jobbító reformban benne van annak a lehetősége, hogy amennyiben nagyon meg akarunk valamit változtatni, a fürdővízzel sokszor kiöntjük a gyereket is. A mostani eljárás ezen részét, akik részt vesznek benne, már megszokták. Hkoala az egyszerűsítés felé vinné el az adminisztrációt, de nem egy nagy dolog odakopizni az egyes részekhez a tanúsítást. Megfordult a fejemben, hogy ki kéne venni a teljes körűséget és a lektorokhoz utalni, mert szakmai kérdés. De az idegen nevek átírása is sokszor szakmai kérdés. Akkor mi marad másra? Az elütések? a linkek? Sokakat ez nem fog inspirálni, hogy belefolyjon a tanúsításba. Ötlet elvetve. A cél még mindig az, hogy a közösség döntsön. Tehát nem lehet olyat újítást bevezetni, amely eleve kizárna szerkesztőket ebből az eljárásból. Szerintem ez a lényeg. Azt kell megvizsgálni, melyik metódus szolgálja ezt a célt, elkerülendő, hogy a tanúsítás még belterjesebb legyen. Másrészt, ha nincs lehetőség tanúsítani, hogy pl. a linkeket már hárman ellenőrizték, akkor még ketten tök feleslegesen átnézik anélkül, hogy bárki tudna róla. Vannak olyan szerkesztők, akik egy-egy szempont specialistái. És milyen jó, hogy elmélyednek egy-egy szempont vizsgálatában... Szóval én eddig jutottam. Tényleg nem könnyű újat, jobbat alkotni, úgy, hogy még konszenzus is kialakuljon. Akkor jó továbbgondolkodást... Üdv,– Ivanhoe vita 2009. szeptember 11., 22:21 (CEST)

Tény, hogy tökéletes rendszer nincs, de törekedni kell rá. Már egyelőre az is eredmény, ha a vitával felhívjuk a problémákra, a javítás irányára a figyelmet. Azzal együtt bizonyos elemeket, már talán be lehetne vezetni (bocsánat szavazásra vinni előbb) ami praktikusan, nagyobb horderejű változtatás nélkül is megvalósítható. Ilyen lehetne az azonos témájú szócikkek várakoztatása, a szükségesről történő szavazás, a határidők módosítása, a figyelemfelhívás, meg a műhelyek aktivizálása a témában. Ezek apró lépések és e körül nem is igen alakult ki nagyobb vita. Több kisebb lépésben is el lehet érni a célt, közben pedig már tapasztalatok is lennének a változtatások nyomán. Így ezzel párhuzamosan lehetőség lenne a mélyebb, tartalmi reformok előkészítésére is. Ennek lehetősége nem merült fel?– Ivanhoe vita 2009. szeptember 13., 12:10 (CEST)

Istvánka, gratulálok!

Érdemes volt belenyúlni "A fúga művészete" címszóba! De ettől még egy fia rákkánon nem lesz e Bach-ciklusban. Ha valaki nincs tisztában bizonyos zenei fogalmakkal, nem tudja, mi a különbség a rák- és a tükörfordítás között, mi alapján szerkeszt? Na de magyarul azért csak kellene tudni: mit jelent az, hogy "kiadádásban"? Üdv: Mizler vita 2009. szeptember 12., 20:02 (CEST)

OK. Köszönöm a visszaállítást! Azt meg én nem tudtam, hogy a YouTube nem ajánlott. Jogtisztasági aggályok miatt? Üdv: Mizler vita 2009. szeptember 13., 13:02 (CEST)

FZ laptörténet

Szia! A kérdés a következő: Egyet értenél-e azzal, illentve nem bánnád-e ha FZ vitalaptának történetében megjelennének a neked és nekem szánt sértések? Hogy világosabb legyen miről is van szó, lásd ezeket: Szerkesztővita:Burumbátor#FZ és Szerkesztővita:Kontos#Töri. - Kontos vita 2009. szeptember 12., 19:11 (CEST)

Ha beleszólhatok: ha FZ örökre ki lenne tiltva, talán nem is lenne baj, hogy mocskolódásai nem jelennek meg a laptörténetben. De a WT határozata alapján egyelőre csak három hónap (+ egy bónusz hét) időre szól a kitiltása, visszatérte után (amit nem kétlek, csaknem bizonyosan meg fog történni) nem árt ha az előzmények megőrződnek az utókor számára. (A sértések nemcsak a tieid, Kontos, ;-) az minden szerkesztőé és a WT-é, akik részt vettek az ő bírálatában.) Csigabiitt a házam 2009. szeptember 12., 19:23 (CEST)

Köszönet

Az Erkel Ferenc Bánk Bán Hazám Hazám nagy áriának a szövegét nagyon szépen köszönöm. A gyorsaságodnak különösen örültem. Még egyszer köszönöm. Szia

Cornaro katalin

Mondtam, hogy ok, de egyrészt nem Catarina Cornaro magyarul, hanem, Cornaro katalin, másrészt ez csak szándékos kötözködés, de mindegy, legyen ahogy te akarod, mit tudok csinálni:), de hogy nem félrevezetés, az is biztos, épp hogy segítés, ráadásul, két lehetőségünk van a további informálására az olvasónak, így az opera leírását az opera megnevezése alatt kéne megtenni, ez a magyar fordítása alatt szerepel, ami azt jelenti, hogy megadjuk a magyar jelentését, amibe a történelmi személy leírása is belefér. De én többet nem foglalkozom vele. Annyit nem ér.Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:07 (CEST)

Műcím

Hát ezzel jó melléfogtál, méghogy nem lehet magyarul megadni a műcímeket,több ezer műcím magyar fordítását lehetne itt idézni, úgyhogy erre nem tudok mit mondani, ebből nem lehet jól kijönni már. Jobban jártál volna, ha nem változtatgatsz.Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:10 (CEST)

Boleyn Anna

Te magad cáfolod meg saját magadat, miután Anna Bolena Boleyn Annaként szerepel, erre már nem tudok mást mondani, mint szándékos kákán is csomót keresés, minden jót!

Rohani Mária

A Rohani Márián már csak röhögni tudok:) Cornaro Katalin nem fér bele.:)Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:20 (CEST)

Magyar opera

Csak figyelmedbe ajánlanám a Magyar opera szócikk Cornaro Katalin változatát, de akár a Pallas nagy lexikonát is idezhetném. Ezután már tényleg felesleges bármit is mondanom.Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:24 (CEST)

Caterina Cornaro

Én mondtam, hogy befejeztem, nem ér annyit, ráadásul, nem cáfoltál semmit, tehát okafogyott volt eleve az egész, de te tudod, te megteheted, hogy tiéd legyen az utolsó szó.:)Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:27 (CEST)

Abban igazad van, hogy ez a címe, csak én nem az olasz címénél eszközöltem változtatást, hanem a magyar fordításnál, tudtommal ez a rovat címe: magyar fordítása, így aki nem ért semmit, az nem én vagyok. Ehhez nem kell egy operakalauzt sem felütni.Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:31 (CEST)

Alapelvek

Ajánlom figyelmedbe a következő oldalak tanulmányozását, hiszen neked is tudnod kéne ezeket az alapelveket, neked a legjobban, ráadásul egy szerkesztés egy az egyben való visszavonása a legnagyobb rosszhiszeműség a másikkal szemben! Wikipédia:A jóhiszeműség alapelve Wikipédia:Ne harapd le a kezdők fejét!Peadar vita 2009. szeptember 15., 06:50 (CEST)