Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás) szócikkből átirányítva)
Kocsmafal – nyelvi (helyesírási, stilisztikai,
elnevezési és átírási) kérdések szekciója
Itt kérhetsz helyesírási, nyelvhasználati-stilisztikai ügyekben segítséget, itt érdemes megvitatni a lapok elnevezésével és az idegen írásrendszerű nyelvek szavainak átírásával kapcsolatos problémákat. (Az eddig összegyűjtött helyesírási irányelveket, tapasztalatainkat a WP:HELYES oldalon igyekszünk rendszerré szervezni, stilisztikai kérdésekkel a WP:STIL és a WP:FORMA megfelelő szakaszai foglalkoznak.)
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

Városai[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Peyerk vita 2016. október 25., 08:55 (CEST)

A falánk archívum megoldatlanul falta be ezt a szakaszt. A Peyerk által hivatkozott lapot akkor még nem olvastam el. Ezért a szakaszt az archívumból visszahoztam.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. szeptember 8., 11:21 (CEST)

Már sok országnak van szócikke az első valamennyi legnagyobb településéről. Ezeknek a cikkeknek az elnevezése jelenleg igen vegyes, kétféle forma van:

1. ... városai
2. ... legnagyobb települései lakónépesség szerint

Nekem a második forma tetszik jobban, a ... városaitól olyan cikket várna a wikin kívüli ember, ami az ország városainak közös jellemzőiről, múltjáról, esetleg a várossá nyilvánítás ottani jogszabályairól szól. A szócikkek átnevezését elkezdtem, de a sok érintett lap miatt itt kikérem előbb a Wikipédia véleményét.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 29., 19:57 (CEST)

Ha már csak városok vannak felsorolva, akkor minek a "települései". Nekem a "városai" tetszik jobban, mert egyszerű és világos. A "lakónépesség" sem tetszik. Nem elég a népesség? Van nem lakó népesség is? Wikizoli vita 2015. augusztus 29., 20:21 (CEST)

@Wikizoli: Akkor legyen "... legnagyobb városai népesség szerint"! A nem lakó népesség a turisták, kirándulók és a városban valamilyen ügyet intézők csoportja.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 29., 20:24 (CEST)

Tévedsz. A "nem lakó népesség" értelmetlen ebben az összefüggésben. A különböző népességkategóriákkal érdemes lenne megismerkedni, mielőtt átnevezgetésbe kezdtek. Egy kis olvasnivalót kiindulásnak lentebb ajánlottam már. Peyerk vita 2015. augusztus 30., 23:39 (CEST)

@Ruisza: Ez már tetszik. (A "lakónépesség" helyett talán jobb az "állandó népesség", de itt fölösleges bonyolítani a dolgot, senki sem gondol a turistákra, mert azok száma ingadozik.) Wikizoli vita 2015. augusztus 29., 20:29 (CEST)

@Wikizoli: Arra is kellene gondolni, hogy mi van, ha a listában nem csak városok szerepelnek. Például Magyarország egy korábbi táblázatában még Solymár is benne volt, ami még ma sem város. Amikor már Kerepes népessége is 10000 fölé emelkedett, és így bekerült a listába, akkor még az is község volt. Az, hogy a listában szereplő települések városok, valószínű, de nem biztos. (Sajnos mostani példát nem tudok mondani.)– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 30., 07:54 (CEST)

Van Románia városai és Románia legnagyobb települései lakónépesség szerint is!– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 30., 08:00 (CEST)


@Vépi:, az átnevezések mestere: A Németország városai lap pedig nem Németország első valahány legnagyobb településéről szól, hanem valóban Németország városainak listájáról. A ... városai című, de nem ... legnagyobb települései népesség szerint témájú lapok gyűjtését szertném az itt nyitott Lista szakaszban. Utána megkérhetjük a botgazdákat a tömeges átnevezésére.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 30., 13:07 (CEST)

Statisztikai alapfogalmak[szerkesztés]

Kedves szerkesztőtársak, kérlek benneteket, hogy ha népességstatisztikával akartok foglalkozni, legalább a legalapvetőbb fogalmakkal ismerkedjetek meg, mielőtt a lakónépességet kicserélitek állandó népességre, mert az jobban hangzik! Itt találtok egy kiindulópontot ehhez: [1] Peyerk vita 2015. augusztus 30., 23:35 (CEST)

@Peyerk: Köszönöm, láttam, mi a kettő között a különbség. Kezdjük el a listánál a gyűjtést vagy kézzel kezdjük el átnevezni!– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. szeptember 8., 11:27 (CEST)

Egyelőre levettem a függőbent, ha van még kérdés, akkor azt újra meg kéne fogalmazni. --Karmela posta 2016. október 17., 14:47 (CEST)

Igen, van, hiszen még nem döntöttük el, melyik forma legyen.– RuIsZa Blue old car.svgkapcsolatfelvétel 2016. október 24., 13:48 (CEST)

Mit kell még eldönteni szerinted? Én úgy látom, a fenti beszélgetés nagyjából tisztázta, hogy különböző dolgokról szólnak a cikkek, és mindegyiknek a címe azt kell tükrözze, amiről szól. Ha lakónépességet mutat, akkor az legyen a címben, ha mást, akkor más. Ha városok listája, akkor az, ha legnagyobb településeké, akkor meg az. Nem látom a megoldandó kérdést.

Ezért úgy vélem, ebben Karmelának igaza van, ha további kérdés merül fel, azt fel lehet vetni, de ez a több mint egy éves szakasz mehet az archívumba.

Peyerk vita 2016. október 25., 08:55 (CEST)

@Peyerk: ez azt jelenti, hogy WP:BSZ elkezdhetem a hibás címek átnevezését?– RuIsZa Blue old car.svgkapcsolatfelvétel 2016. október 26., 19:42 (CEST)

A helyes címekre persze :) – Peyerk vita 2016. október 26., 20:21 (CEST)

Sorozatepizódok egyértelműsítésének egységesítése[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 15., 09:39 (CEST)

Ma már számos sorozat egyes epizódjairól is vannak önálló szócikkeink, számuk nem elenyésző. Mivel gyakran triviális (magyar) címet kapnak, ezért egyértelműsíteni kell őket, azonban az egyértelműsítő toldatokban jelenleg nincs egységesség. Tapasztalatom szerint a leggyakoribb forma az Epizódcím (Sorozatnév), de lehetne így is: Epizódcím (Sorozatnév-epizód), ami kifejezőbb is, mint az előző. Arról is meg kellene állapodni, hogy minden epizódcímet egyértelműsítünk vagy csak azt, amelyiket szükséges. Korábbi megbeszélések: [2], [3]. A megbeszélés eredményét be kellene majd vésni a Wikipédia:Elnevezési szokásokba is, hogy lehessen rá hivatkozni. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 13., 08:46 (CEST)

Én személy szerint az Epizódcím (Sorozatnév-epizód) formát tartanám a legjobbnak, illetve csak akkor egyértelműsítenék, ha valóban szükséges. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 13., 08:46 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Teljes mértékben egyetértek. Jelenleg a sok tanulnivaló miatt nem vagyok sokszor wikiközelben, de az ezzel járó botos munkában majd részt tudok venni. --Ákos97 почта 2015. október 15., 19:41 (CEST)

@Ákos97: Mármint az Epizódcím (Sorozatnév-epizód) formát támogatod, illetve, hogy csak ott egyértelműsítsünk, ahol szükséges? – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 16., 20:29 (CEST)
Mindkettőt. – Ákos97 почта 2015. október 18., 17:04 (CEST)
OK! --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 25., 20:33 (CET)

Senki többet? @Teemeah, RepliCarter: Ti szoktatok sorozatokkal foglalkozni, mit gondoltok erről? --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 25., 20:33 (CET)

A Sorozatnév-epizód körülményes lehet, pláne hosszú című sorozatoknál. Mert míg mondjuk a Jóbarátok egyszerű, addig mondjuk egy Hot Wheels – Az 5-ös osztag esetén ez így nézne ki: Epizódcím (Hot Wheels – Az 5-ös osztag-epizód), ami már önmagában is furán mutat a kötőjelek miatt, de a kettőspontos sorozatok esetében is fura: Epizódcím (Randy Cunningham: Kilencedikes nindzsa-epizód). Xiaolong Üzenő 2015. október 25., 23:22 (CET)

Az ilyen összetételekről (többszavas cím + köznév) többször is beszéltem Laczkó Krisztinával amikor tanított, és abban egyeztünk meg, hogy gyakorlatilag leírhatatlanok :). Az ajánlás szerint a cím idézőjelbe kerül, és utána kötjük kötőjellel jön az utótag („Trónok harca”-epizód), de az idézőjeles megoldás nem igazán jellemző a Wikipédián. Alternatíva lenne, ha megoldanánk, hogy a cím dőlttel legyen szedve a címsorban (Trónok harca-epizód), de ha az se megy, akkor inkább külön kellene írni őket, tehát Jóbarátok-epizód, de Trónok harca epizód. – Máté (vitalap) 2015. október 26., 05:43 (CET)

@Teemeah, Máté, Ákos97: Akkor maradjon inkább az eddig leginkább használt Epizódcím (Sorozatnév) forma? A sorozatnév döntése megoldható a {{cím}}(?) sablonnal, de akkor az meg azt vonná magával, hogy következetesen minden címet döntünk a fő cikkcímben, mint az enwikin. A "Trónok harca epizód" szerintem helyesírásilag nem megfelelő. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 26., 08:25 (CET)
Trónok harca-epizód: szerintem így helyes. De a lényeg: hát szerintem akkor inkább maradjon, mert a hosszú címek esetén valóban furán néz ki. – Ákos97 почта 2015. október 26., 08:56 (CET)
A Trónok harca-epizód határozottan nem helyes. Nézd meg az OH-t! Az az idézőjeles alakot javasolja. Erről beszéltem Laczkó tanárnővel, az OH egyik szerzőjével, hogy a cím összetartozását mindenképpen jelölni kell valahogy, csak akkor köthető hozzá kötőjellel bármi. Amúgy ha a {{Sorozatepizód infobox}}(?)-ba beletennénk valami luás ügyeskedést, a cím dőlt szedése automatikusan is kivitelezhető lenne, az le tudja választani az „-epizód)” végződést, és a nyitózárójelet is megtalálja, hogy azok ne legyenek kurzívak. Vagy az idézőjel. Vagy csak a cím, epizód nélkül. – Máté (vitalap) 2015. október 26., 11:36 (CET)

Jó lenne az epizódos egyért, de én is amellett vagyok, hogy a hosszú és körülmányes sorozatcímek esetében nagyon furán fest, nagyon hosszú lesz a szócikk címe. Vannak pl. felkiáltójelre vagy kérdőjelre végződő sorozatok, ezeknél valóban kellene az idézőjel a címbe, mert nagyon furcsak lenne? Kakukktojás (Halálig szeretlek!-epizód).

Estleg nem lehet azt csinálni, mint az évszám, film esetében? Mondjuk: Kakukktojás (1999, epizód) vagy Kakukktojás (Halálig szeretlek!, epizód) Xiaolong Üzenő 2015. október 26., 10:57 (CET)

Szerintem nincs gond az írásjelre végződő címekkel, nincs abban fura, hogy „Halálig szeretlek!”-epizód, Halálig szeretlek!-epizód, Keresem…-epizód vagy Keresem…-epizód. Ilyenek vannak. Viszont az évszámos megoldás nekem nem szimpatikus epizódoknál. – Máté (vitalap) 2015. október 26., 11:36 (CET)
Teemeah, a vesszős megoldás kifejezetten tetszik. – Ákos97 почта 2015. október 26., 13:53 (CET)

Én Teemeah vesszős javaslatát furának találom, inkább maradjunk az Epizódcím (Sorozatnév-epizód) vagy Epizódcím (Sorozatnév) valamelyikénél. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 27., 08:36 (CET)

Amúgy lehetne simán (sorozatepizód) is az egyértelműsítés, ahol meg ütközés van, ott (sorozatepizód, Halálig szeretlek!). – Máté (vitalap) 2015. október 27., 09:32 (CET)

Sorozatepizódoknál valahogy fura, ami a leglogikusabb lenne, hogy (sorozatepizód). Szerintem mindenképpen szerepeljen a kiegészítésben a sorozat címe, de ne ilyen vesszős formában. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. november 5., 10:05 (CET)
Támogatom a (sorozatepizód) formát. – Ákos97 почта 2015. december 6., 23:24 (CET)
Szerintem is az a legegyszerűbb, és a leginkább wikikonform. – Máté (vitalap) 2015. december 7., 07:01 (CET)

Támogatom az Epizódcím (Sorozatnév) formát. Lehetőleg mindenhol így kellene alkalmazni (esetleg bottal átnevezni, hogy gyorsabban menjen), ne építsünk be kivételt és kiskaput ez alól, mert az vitákat és fölösleges munkát generálna. Célszerű lenne a szócikként még nem létező, de linkként valamelyik cikkben szereplő címeket is átnevezni erre a formára. misibacsi*üzenet 2016. október 25., 17:03 (CEST)

Tibet és Ujgúria[szerkesztés]

Függőben Függőben– Peyerk vita 2016. október 24., 12:00 (CEST)

Sziasztok!

Nemrég vettem észre, hogy Tibeti autonóm tartomány és a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület cikkek címének helyesírása nem a legkövetkezetesebb. Vagy mindkettőt X "autonóm tartomány"-nak, vagy "Autonóm Terület"-nek kellene hívni, hiszen kínaiul mind a kettő 自治区 zizhiqu/cecsecsü rangon áll.

Aztán még ott van Ninghszia, Belső-Mongólia, és Kuanghszi amelyek szintén autonóm területek, de a címükben nem szerepel. Ezzel az erővel Tibet és Ujgúria is szintén szerepelhetne ezekkel a címekkel, vagy a kínai neveikkel (Hszicang, ill. Hszincsiang), nem? Vagy esetleg azokat is X "autonóm tartomány"-ra kellene átkeresztelni?

Meg ez a kisbetű-nagybetű dolog is furcsa mert beszélhetünk tulajdonnévről, de szerény véleményem szerint - ahogy a repülőtereknél is volt - simán megtehetjük, hogy kisbetűvel írjuk azt, hogy "autonóm terület". Oppashi Sam-Taeguk.svg Mesélj csak 2016. június 9., 09:33 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az elnevezési-helyesírási kérdések a nyelvi kocsmafalra valók, így ezt a szakaszt célszerű lenne áttelepíteni oda. – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2016. június 9., 12:29 (CEST)

Áttettem ide. Oppashi Sam-Taeguk.svg Mesélj csak 2016. június 9., 14:26 (CEST)

A kérdés mindenképpen jó, jó lenne egységesíteni a dolgot. – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2016. június 13., 16:44 (CEST)

Szerintem ebben nem feltétlenül az egységesség, hanem a pontos meghatározás a lényeg, a hivatalos nevét kéne használni, illetve ha autonóm terület, akkor a helyi nyelvű hivatalos változatot (pl. az ujgurt). Ebből következően ha a névben benne van az autonóm terület meghatározás, akkor kell. Szerintem kisbetűs, mint Pest megye, vagy Gödöllői járás. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. június 13., 21:53 (CEST)

Igen, a közigazgatási egység típusát jelző közszavak mindenképp kisbetűsek, tehát autonóm terület vagy tartomány.

A kínai nyelvű elnevezésben két különböző szót használnak a (sima) tartomány és az autonóm terület megnevezésére. Ezért legalábbis az igényes magyar fordítások így használják ezt a két megjelölést. Attól, hogy azonos szinten állnak a hierarchiában, még nem kell azonos szót használni rájuk.

Mind az öt autonóm terület valamelyik nemzetiségé (ujgur, huj, mongol, tibeti, csuang) aminek a neve benne van a közigazgatási egység hivatalos nevében. (Ugyanígy van ez az alsóbb szintű területi autonómiákkal is Kínában.) Ezek a magyar elnevezésben is megjelennek. Három esetben úgy, hogy a terület hagyományos kínai "tartomány-neve" mellé teszik a nemzetiséget (Hszincsinang ujgur autonóm terület, Ninghszia huj a. t., Kuanghszi csuang a. t.). Belső-Mongólia a. t. és Tibet a. t. esetén pedig a magyaros tartománynevet használjuk, ami eleve utal a nemzetiségre.

Amennyire a 90-es évekig emlékszem, a komoly atlaszok (elsősorban a Kartográfia világatlaszai) így tartalmazták ezeket az elnevezéseket. Manapság boldog-boldogtalan kiad néha olcsó és igénytelen atlaszokat, azokra nem kéne támaszkodni.

Viszont a tartománynév és a nemzetiség közé valamiért kis- vagy nagykötőjelet tett a Kartográfia, ahogy itt is van Hszincsiang esetében, de ez szerintem indokolatlan és helytelen is, bár erre csak most jöttem rá, hogy felmerült a kérdés :-)

– Peyerk vita 2016. június 13., 22:27 (CEST)

Levettem a függőbent, hadd archiválódjon el. --Karmela posta 2016. október 17., 14:55 (CEST)

Visszatettem. A kérdés lezáratlan, viszont botos akció történt a minap. Meg kéne próbálni dűlőre jutni. – Peyerk vita 2016. október 24., 12:00 (CEST)

A Kartográfia 1966-os világatlasza sajnos nem sokat segít az egyértelműsítésben, mert ott HSZINCSIANG-UJGUR AUT. TER. szerepel (így, rövidítve, kötőjellel, viszont csupa nagybetűvel, ezért nem derül ki, mit kellene szerintük nagy kezdőbetűvel írni). Hasonlóképpen NINGHSZIA-HUJ AUT. TER., valamint BELSŐ-MONGÓLIA AUT. TER., továbbá KUANGHSZI CSUAN, kötőjel nélkül és aut. ter. rövidítés nélkül,. mintha nem is autonóm terület lenne, hanem normál tartomány, csak két részből álló névvel, „Tibet” pedig egyszerűen ezen a néven szerepel. A jogutód Cartographia Kft 2001/2002-es világatlasza meg azért nem segít, mert ebben már pinjinnel vannak feltüntetve a kínai nevek, és mi a wikiben úgy döntöttünk, hogy az ún. népszerű magyar átírást szerepeltetjük a cikkek címeiben.
A magam részéről a következő módon javaslom az egységesítést:
 • Hszincsiang-Ujgur autonóm terület
 • Tibeti autonóm terület
 • Ninghszia-Huj autonóm terület
 • Belső-Mongólia autonóm terület
 • Kuanghszi-Csuang autonóm terület
Érveim: A kötőjel megőrzését a magyar térképészeti hagyomány miatt javaslom. A nemzetiség nevének nagy kezdőbetűjét azért javaslom, mert az a terület tulajdonnevének része. Az „autonóm terület” azért legyen kisbetű, mert a magyarban kis betűvel írjuk a közigazgatási területek közneveit (megye, járás). Tibet esetében maradjon külön szócikk Tibetről, mint történelmi országról és földrajzi területről, a maga vitatott aspektusaival, és maradjon meg a külön szócikk a Kínai Népköztársaság megfelelő közigazgatási egységéről, csak az egységesség kedvéért tartomány helyett nevezzük át területre. (Ezek az autonóm területek tartományi jogúak, de nevükben mások a kínaiban és az angolban - province versus region - is.)
Várom szíves véleményeiteket, javaslataitokat.Szilas vita 2016. október 24., 22:05 (CEST)

További adalék a döntés előkészítéséhez:

A Kartográfia Nagy Világatlaszának 1985-ös kiadásában a következő megoldások szerepelnek:

 • Hszincsiang-Ujgur (csak ennyi, autonóm terület kiírása nélkül, mindkettő nagy kezdőbetűvel, kötőjellel)
 • Tibet
 • Ninghszia-Huj
 • Belső-Mongólia
 • Kuanghszi-Csuang

Üdv Szilas vita 2016. október 26., 13:22 (CEST)

Ez az utóbbi forma rámutat arra, miképpen keletkezett a kötőjeles-nagybetűs, a helyesírási szabályokkal nem összeegyeztethető írásmód. Úgy tűnik, a nemzetiségek neveit (ujgur, huj, csuang) a térkép szerkesztője földrajzi névnek, pontosabban földrajzi név tulajdonnévi jellegű elemének tekintette. Ha valóban azok volnának, az írásmód helyes is volna. Csakhogy ezek nyilvánvalóan nem nevek, hanem népeket jelölő melléknevek.

A földrajzi nevek helyesírása többek között azért olyan bonyolult, mert lehetetlen a többelemű nevek elemei közötti pontos tartalmi-jelentésbeli kapcsolat ismerete nélkül meghatározni a helyes írásmódot.

– Peyerk vita 2016. október 26., 20:25 (CEST)

Hogy érthetőbb legyen, kreálok egy fiktív analógiát. Tegyük fel, hogy trianon előtt úgy alakult volna, hogy a nemzetiségi többségű vármegyéket átszervezik (vagy átnevezik) nemzetiségi autonóm területekre. Ebben az esetben mondjuk a Fogaras vármegye helyén létrejövő közigazgatási egység neve ez lett volna: Fogaras oláh autonóm terület. Ez a fenti javaslat (és némely atlaszok) szerint így nézne ki: Fogaras-Oláh autonóm terület, vagy rövidebben az addigi (a vármegyére vonatkozó) Fogaras megjelölés helyett Fogaras-Oláh. Ennek, azt hiszem, nyilvánvalóan nincs sok veleje. – Peyerk vita 2016. október 27., 12:13 (CEST)

Zeneművek megnevezése a szócikkcímekben[szerkesztés]

Függőben Függőben – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. június 21., 02:19 (CEST)

Szeretném felhívni a közösség figyelmét, hogy a Zenei műhelyben polémia alakult ki a szócikkek elnevezése tekintetében. A műhely rendkívül kis létszámú, a kérdés a Wikipédia meglévő szabályait érinti, így a műhelylap nem alkalmas egy új, átfogó szabály megalkotására.

Zeneszerző nevének helye a szócikk címében[szerkesztés]

A tanácstalanság lényege, hogy míg a magyar fülnek jobban hangzik, hogy Beethoven: 3. szimfónia, addig a Wikipédia szabályai és a kialakult szokások szerint a 3. szimfónia (Beethoven) lenne a helyes alak. A végső döntés meghozásához érdemes átgondolni az alábbiakat:

 1. Az egyértelműsítés szabályait követve először meg kell jelölni a szócikk tárgyát (3. szimfónia), és ha több szerzőnek is van ilyen című műve, akkor utána zárójelben egyértelműsíti a szerző nevével (Beethoven). Ezek szerint a szócikk címe 3. szimfónia (Beethoven) kell hogy legyen. Ha nincs több azonos nevű mű, akkor nem tesszük ki a szerző nevét (tehát nem alakulhat ki Liszt: Les Préludes vagy Les Préludes (Liszt) alak)
 2. A kérdésre kifejezetten kitér az elnevezési szokásokról szóló irányelv, ahol konkrét példákat említő külön bekezdés szól a zeneművekről: “A zeneművek nevét a legismertebb formájukban – esetleg a szerzőjüket zárójelben megadva – kell használni: Requiem, Hegedűverseny (Berg), 6. szimfónia (Mahler).
 3. A művek megnevezése a társwikiknél teljesen egységesnek tekinthető:
de:3. Sinfonie (Beethoven)
en:Symphony No. 3 (Beethoven)
es:Sinfonía n.º 3 (Beethoven)
fr:Symphonie nº 3 de Beethoven
it:Sinfonia n. 3 (Beethoven)
nl:Symfonie nr. 3 (Beethoven)
pt:Sinfonia n.º 3 (Beethoven)
ru:Симфония № 3 (Бетховен)
4. A jelenlegi szabály megfelel a magyar Wikipédia szokásainak, pl. irodalmi műveknél sem tesszük ki a szerző nevét.

Jelenleg mindkét formára van példa (pl. 4. szimfónia (Brahms), Beethoven: 3. szimfónia), tehát mindenképpen szükséges a szócikkek címének egységesítése.

A szócikk címében szerepeltetendő további információk[szerkesztés]

Az alapkérdéstől független, de a képet tovább árnyaló kérdések (a példákban most szándékkal nem írom bele a szerző nevét, hogy ezzel ne befolyásoljam az előző kérdést):

 1. Felmerült, hogy a zeneművek címében szerepeljen-e azok ragadványneve is (pl. 8. zongoraszonáta helyett 8. „Patetikus” zongoraszonáta)
 2. Felmerült, hogy a zeneművek címében szerepeljen-e azok hangneme is (pl. 8. zongoraszonáta helyett 8. (c-moll) zongoraszonáta)
 3. Felmerült, hogy a zeneművek címében szerepeljen-e azok katalógusszáma (Op., K., BWV) is (pl. Parasztkantáta helyett Parasztkantáta (BWV 212))
 4. Felmerült, hogy a zeneművek címében szerepeljen-e minden lehető információ (hangnem, ragadványnév, katalógusszám), és ha igen milyen sorrendben illetve milyen formában (zárójel, stb.)

A moll hangnemű zeneművek kis kezdőbetűvel írása a címben[szerkesztés]

Magyarországon az a kialakult gyakorlat, hogy amíg a dúr hangnemű zeneműveket nagy kezdőbetűvel írjuk, addig a moll hangnemű zeneműveket kis kezdőbetűvel (pl.: A-dúr koncertrondó zongorára, c-moll adagio és fúga).

A szokást alátámasztja, hogy az Osiris “A kezdőbetű” fejezetében egy idézet szerint ezt írják: „Ha egy betű önmagában áll jelzői pozícióban vagy összetételi előtagként, általában nagybetűsen írjuk ... ’C-kulcs’, ’H-dúr’, ’G-dúr’, de: ’d-moll’, ’e-moll’ stb. (mivel a nagybetű a nagytercet, a kisbetű a kistercet jelöli, a ’d-moll’, ’e-moll’ stb. formák még mondatkezdő helyzetben vagy címek első elemeként sem lehetnek nagybetűsek.)”.

Kis kezdőbetűs szócikkre van példa a Wikipédián is (pl. iPad), de ezt a gyakorlatot a későbbi viták megelőzése érdekében a zeneművekre vonatkozóan célszerű volna rögzíteni, esetleg az elnevezési irányelvbe is bedolgozni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. június 7., 17:07 (CEST)

Vélemények[szerkesztés]

Szia! Köszi hogy áthoztad ide a témát, nem hiszem, hogy a műhelyen belül döntés születhetett volna.
 • Önmagában nem tartom lényeges érvnek, hogy más wikipédián mi a helyzet. Szerintem az előre kiírt szerzős és a zárójelezett szerzős verzió egyaránt helyesnek tűnik, nem látok semmi objektív érvet egyik mellett sem. Talán mások látnak. Szubjektív okokból én is az előre írt szerző felé hajlok, de ez sem lényeges érv.
 • Egyetértek, hogy ahol koncepciózus cím van és nem szorulunk egyértelműsítésre ott ne szerepeljen a szerző neve.
 • Ahol a mű jellegéből adódik a cím, ott viszont mindig kitenném a szerző nevét. Ha ne adj'Isten létezne csimpolyaszonáta, és csakis egy szerzőnek lenne ilyen műve, akkor is írjuk ki a szerzőt. Így elkerülhetünk pár átnevezést, a cikkek rögtön a végleges címen íródhatnak.
 • Ahol a mű jellegéből adódik a cím, ott én mindig kitenném a hangnemet és ha van, a számozást. Pl. Beethoven: 1. C-dúr zongoraverseny, vagy 1. C-dúr zongoraverseny (Beethoven).
 • Ez alól kivonhatjuk a szimfóniákat, melyeknél általában csak a számozást adjuk meg. Nem tudom, hogy miért ez a szokás. Talán ha közösen gondolkodunk, ki tudjuk találni, hogy mi az elvi különbség, ha van egyáltalán.
 • A ragadványneves címet átirányítással vihatnénk a ragadványnév nélkülire, pl. Eroica -> Beethoven: 3. szimfónia. Nem tenném bele a címbe, mert nagyon megbonyolítja a cím írását a helyes idézőjel megválasztása.
 • támogatom, hogy ha kisbetűsnek kell lennie a címnek a hangnem miatt, akkor legyen az.
Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. június 7., 17:54 (CEST)
Cvbncv véleményéhez csatlakozom, s azt támogatom. Egyébként lehet, hogy érdemes lenne a Zeneművészeti Egyetemtől állásfoglalást kérni, hogy szabvány hogyan jelölik. Mert azért csak ők az illetékesek a kérdésben. – Némo (Morgóhely) 2016. június 21., 11:09 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Én támogatnám a Zeneakadémiától való véleménykérést. – Rakás vita 2016. június 22., 12:30 (CEST)

A szakvélemény ötlete nekem is tetszik. A Zeneakadémia mellett szóba jöhet az MTA BTK Zenetudományi Intézete is. Biztosan volt már hasonló szakvéleménykérés a WP történetében, hogyan történik ez? Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. június 24., 15:30 (CEST)

Meg az Országos Széchenyi Könyvtéré is, mivel nekik külön zeneműtáruk van és az ország vezető könyvtára (vagy esetleg az FSZEK Zenei gyűjteménye). Apród vita 2016. június 24., 15:42 (CEST)

Ha megfelel, akkor a jövő héten írok egy levéltervezetet, és az elküldés előtt egyeztetjük a szövegét. Illetve gondolkodom, hogy pontosan kinek, kiknek küldjük el (ha több helyre küldjük, akkor abban kódolva van, hogy különböző válaszokat kapunk, így lehet utána még külön értelmeznünk kell, hogy mit követünk). Viszont ez a levél a három felvetett kérdésből csak a másodikra tud megoldást adni: az első (zeneszerző nevét hová írjuk) illetve a harmadik (moll művek kis kezdőbetűvel) Wikipédia-specifikus problémák, belső megállapodást igényelnek. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. június 24., 16:02 (CEST)
 • A moll művek kis- vagy nagybetűs írásmódjára a fentebb hivatkozott helyesírási forrás meglehetősen egyértelmű, és szerintem mindenképpen az követendő, amit az OH vagy az éppen aktuális legfrissebb helyesírási szabálygyűjtemény (whatever) diktál. A szerző neve és írásmódja tekintetében látok csak problémát, mert a külföldi példák más nyelvcsalád eltérő birtokjelzési szokásaira utalnak. A magyar birtokos szerkezetből következik a szerző-cím sorrend, és az értelmezhetőséget ez segíti leginkább. Ugyanakkor a túl bonyolult vagy túl egyszerű címalakok sem könnyítik meg a helyzetet, ugyanis a nem alapként elfogadott alakokról is szükséges az átirányítás. Ha a fentebb említett Csimpolyaszonátát a lelkes, precizitásra törekvő látogató pontosan igyekszik megtalálni, nem tudván, hogy ebből csak ez az egy van, és Kovács Béla bácsi: 1. (cisz-moll) Csimpolyaszonáta csimpolyára, tyütyőkére és nagyzenekarra alakban nem találja meg, nem minket fog imáiba foglalni, és az nem lenne jó. Ha ez legalább átirányításban létezik, az Ptahhotep szerint is Maat szerint való. A közvetlen linkek szócikkbe írása érdekében azonban egy egyszerű, könnyen idézhető címstruktúrát kellene találnunk, mint a Beethoven: 2. szimfónia. (Bocs, 3. volt eddig a példa, elírtam.) --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2016. augusztus 16., 15:55 (CEST)

Javaslom a szerző nevének az összekapcsolását a mollproblémával. A csimpolyaszonáta kapcsán elhangzott, hogy a H-moll mise címének is tartalmaznia kellene Bach nevét. Na most a kisbetűs címkezdéssel két probléma van:

 1. Alapvetően rendszeridegen, és nagyon rosszul néz ki (elfogadva, hogy így kell csinálni, de mégis borzalmas).
 2. Nem is tudjuk rendesen megcsinálni, csak mindenféle sablonokkal körülírni. Azt még talán meg lehet oldani, hogy magában a szócikkben kisbetűs legyen a cím de ha elkezdünk lapokat listázni, már nem lesz az.

Ha egyébként egyformán helyesnek tűnne a Bach: h-moll mise és a h-moll mise (Bach) alak, és nem tudunk más szempont alapján választani, akkor legyen az előbbi, mert az mind a két fenti jelzett problémát megoldja: nem kerül a cím első pozíciójába kisbetű, és nem kell bal kézzel a jobb fülünket vakarva szimulálni a Mediawiki által nem támogatott alakot. És akkor már lehetne ez az egységes alak, mert komolyabb érv nem látszik egyik változat mellett sem. Aki nem tudja a csimpolyaszonáta pontos címét, az meg használja a keresőt, ott majd megtalálja. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 21., 11:34 (CEST)

@Eniport: Történik még itt valami, vagy elfogadjuk, hogy elhalt ez a beszélgetés? Malatinszky vita 2016. október 26., 23:06 (CEST)

@Malatinszky: Sajnos én teljesen elhavazódtam a nyáron, és megmondom őszintén kiment a fejemből ez a téma. De köszönöm szépen, hogy szóltál, a jövő héten fogok vele foglalkozni. Tehát azt kérem még várjunk egy kicsit, ne süllyesszük el. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. október 27., 06:10 (CEST)

Magyar „művésznevek”[szerkesztés]

Az lenne a kérdésem, hogy a magyar zenei előadók között miért nem alkalmazzuk a művésznév-használati irányelvünket? Ha olyan cikkeink vannak, hogy Charlie, Caramel, Wolf Kati, akkor miért van olyan, hogy Tóth Gabriella (énekes), vagy Tóth Veronika? Ezeknek miért nem „jár” a művésznevezés (gyk: Tóth Gabi, Tóth Vera)? Biztos rengeteg van még ilyen a tehetségkutatósok között... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 27., 18:29 (CEST)

Hu, ez darázsfészek. Mindkét néven nevezik ugyanis mind Tóth Gabriellát/Tóth Gabit, mind Tóth Veronikát/Tóth Verát. Én annak a híve vagyok, hogy ilyenkor az legyen megvizsgálva, hogyha komoly kitüntetést, lehetőleg állami szintűt kapott-e az illető, akkor hogyan szerepelt a neve a kitüntetésben, ha pedig nehéz ezt megállapítani, akkor az az MTI közleményeiben hogyan szerepel az illető neve. Utóbbit pl. megnéztem a Google-n site:mti.hu plusz Tóth Gabriella illetve Tóth Gabi néven, ennek alapján a Tóth Gabi felé megy el a mérleg, mivel Tóth Gabriellaként nem említették az MTI-közleményekben (ott más Tóth Gabriellák szerepeltek), Tóth Gabiként viszont igen.

Másrészt utána megnézem, hogy az OSZK adattárában hogyan szerepel, úgy látom, ott is Tóth Gabiként, Tóth Gabriellaként mások lettek szerepelve. Tehát ezek alapján a Tóth Gabi támogatva.

Harmadrészt azt nézem meg, hogy a Ki kicsodákban illetve a lexikonokban hogyan szerepel az illető neve. Na ennek most nem tudok utánézni, mert könyvtárba kellene menni, én pedig kb. egy éve nem voltam könyvtárban.

De ezt hiába magyarázom, mert az egyértelműsítési vitákba időnként durva beszólások is bekeverednek (ezt Takács Mária tévébemondó esetében átéltem, ahol hiába hivatkoztam a filmlexikonra, hogy ott Takács Máriaként szerepel, hiába hivatkoztam, hogy az állami kitüntetésében hogyan szerepel a neve, elment gúnyolódások, személyeskedések irányába a vita és nem az én részemről).

Némelykor az ilyen durva kocsmafali beszólások miatt kezdem megérteni már az olyan szerkesztőket, akiknek ha írnak régi szerkesztők, hogy ezt vagy azt a szerkesztést miért csináltad, nem válaszolnak vissza, csak szócikkek szerköfjében írják meg a véleményűket, mit miért csinálnak. Apród vita 2016. augusztus 28., 22:43 (CEST)

Az a baj, hogy nincs egységesség ezen a vonalon sem... Na, mindegy, akkor egyelőre békén hagyom... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 29., 21:15 (CEST)

Élő művészeknél az is szempont lehet, hogy az illető hogyan használja. Ha ez kideríthető. Wikizoli vita 2016. augusztus 29., 22:40 (CEST)

Nem tudom, ki hogy van vele, de én ha a Tóth Gabi vagy a Tóth Vera nevet hallom, akkor pontosan tudom, kiről van szó. A Tóth Veronika, de különösen a Tóth Gabriella név hallatán viszont rá kellene kérdeznem, hogy kiről van szó. Ahogyan Balázs Fecó sem Balázs Ferenc, az ő, általánosan közismert nevük is Tóth Gabi, illetve Tóth Vera, függetlenül attól, hogy mi szerepel a személyi okmányaikon. Én támogatnám a szócikkeik átnevezését, ha ennek a kérdése komolyan felmerülne. – Dodi123 vita 2016. augusztus 29., 23:42 (CEST)

Az biztos, hogy ez darázsfészek, és végtelen hosszú vitákat lehetne folytatni róla. De azt nem tartom jó ötletnek, hogy a kitüntetési iratok alapján nevezzünk meg valakit (az a gyanúm, hogy ott mindig a hivatalos név lesz), mert bárki kaphat kitüntetést, ha nem figyel eléggé. :-) Na most ha van egy cikkünk valakiről, és jövőre kap egy kitüntetést, akkor nevezzük át? Amúgy is az állam a legkevésbé illetékes a művésznév használatában. Nem is beszélve arról a delikát esetről, hogy aktualizáljunk kicsit, ha az illető aztán visszaküldi a kitüntetését, és törölteti magát a névsorból, akkor meg nevezzük vissza? :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 30., 07:52 (CEST)

Szerintem az illető művész honlapja/Facebook-oldala/Instagramja stb. jó kiindulópont lehet, hogy ő melyik névváltozatot használja (Tóth Gabi pl. ezek közül egyiken sem Gabriella). HG vita 2016. augusztus 30., 11:16 (CEST)

Nos, nekifutottam, és első körben a következőket találtam:

A fenti dőlttel írt neveket vagy a hivatalos honlapjuk, vagy a sajtóelőfordulásuk alapján választottam. Várom a véleményeket, hogy át lehet-e őket nevezni? És persze jöhet még név, ha valakit kifelejtettem, csak a kertévés tehetségkutatókat néztem át... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 30., 12:45 (CEST)

Veres Mónika (Nika): így biztos nem, mert normál névként zárójelben művésznévként nem szokott szerepelni.

Kitüntetések: az a gyanúm, hogy ott mindig a hivatalos név lesz. Nem teljesen ilyen kerek a helyzet.

 • A Magyar Közlöny Kovács Katit Kovács Katiként írta 2011-ben és 2014-ben, nem Kovács Katalinként,
 • Balázs Ferenc esetében pedig 2011-ben Balázs Ferencként kapott ugyan díjat, de 2016-ban -amikor Kossuth Nagydíjat kapott - már Balázs Ferenc "Fecó"ként szerepelt.
 • Jávori Ferenc 2009-ben még Jávori Ferencként kapott érdemes művész díjat, 2014-ben már Jávori Ferenc "Fegya"ként kapott Kossuth-díjat.
 • Pap Vera sem Pap Veronikaként kapott díjat 2009-ben és 2013-ban, hanem Pap Veraként a Magyar Közlöny szerint.

Egyébként azt is írtam, hogy nemcsak a hivatalos kitüntetési nevet, hanem az MTI-t, az OSZK katalógusát, a lexikonokat, magyar és nemzetközi Ki kicsodát is alapul veszem és egymás mellé állítom, hogy mit mennyire és lexikonok, ki kicsoda esetében hogyan, félkövéren vagy a félkövér mellett nem félkövéren, csak dőlten veszik figyelembe (bár - és nem pl. a retrónom oldalt). Ezen tények alapján álltam nem a Tóth Gabriella, hanem a Tóth Gabi név mellé. Balázs Ferenc esetében viszont a 2009-es Ki kicsoda Balázs Ferenc (Fecó)ként szerepel (direkt tettem félkövérbe, mert a Ki kicsodában is ez szerepelt félkövéren).

Amikor V. megírta pl. a Vajek Jutka szócikket, akkor is azért fogadtam el ilyen szócikknévként, mert televíziós nívódíjat és tévéfesztiválos díjat is Vajek Jutka néven kapott.

Galambos Lajos esetében a 2009-es Ki kicsoda esetében a Lagzi Lajcsi név mellett a Galambos Lajosra átirányítás szerepel, az MTI viszont Lagzi Lajcsiként kétszer önállóan említi, egyszer pedig Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi)ként.

Igazából azt tartanám szerencsésnek, hogyha a magyar művésznevek kérdése nem egy néhány napig vitatott kérdés lenne, hanem egy függőben hagyott vita több más olyan vitához hasonlóan, amelyek folyamatos témák - itt sorakoztatván a kérdéses magyar művészneveket és egyenként megvizsgáltak lennének ezek a szócikkelnevezések és nem egyetlen kötélcsomó elvágásával döntődne el minden.

És nem szeretném, ha ebbe a vitába japán, koreai művésznevek témája is belekerülne pl. (előrefutok, amikor ezt írom, mert egyenlőre nem került bele, de még felvetheti valaki). Apród vita 2016. augusztus 30., 18:21 (CEST)

Egyébként a Födő Sándor (Fodo) nevet sem találom megfelelőnek, mert elől a normál nevet írta, zárójelben pedig a művésznevet. Apród vita 2016. augusztus 30., 19:33 (CEST)

Nekem ez nagyon sikamlós terület, és a partvonalról nem is szeretnék beleugatni (a vitát, megbeszélést meghagyom a művészek szócikkei iránt érdeklődő szerkesztőknek), azonban az remélhetőleg mindenkinek nyilvánvaló, hogy a Veres Mónika (Nika) és a Födő Sándor (Fodo) szócikkcímek nem maradhatnak meg elsődleges névalaknak! – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2016. szeptember 1., 22:17 (CEST)

@Apród: Szerintem egy kicsit korai volt az átnevezésed (Veres Mónika (énekesnő), hiszen még nem született döntés – lehet, hogy itt nem is fog, ahogy elnézem... –, de az elnevezési irányelv szerint, ha van valakinek „művészneve”, akkor itt azt használjuk, nem? Így véleményem szerint inkább Nika lett volna a helyes alak... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. szeptember 6., 23:11 (CEST)

Ezzel kapcsolatban Csordás Ilona énekesnő esetét tudom említeni. Amikor Nett~huwiki 2014. október 28-án létrehozta Plexi (Csordás Ilona) néven a szócikket, másnap Csurla is jobbnak látta átnevezni Csordás Ilonának A Plexi művésznév, de szinte mindehol Csordás Ilonaként szerepel indoklással.

Egyébként Veres Mónika hivatalos rajongói oldala is Veres Mónika (hivatalos rajongói oldala)ként szerepel: [4]. Vagyis nem Veres Mónika Nika hivatalos rajongói oldalaként. Apród vita 2016. szeptember 6., 23:36 (CEST)

Nos, részemről a téma befejezve, az általam felsoroltakat átneveztem, kivéve Szecsődi Károlyt, vele nem tudok mit kezdeni, nincs kimondott hivatalos oldala, meg hát... ugye. A fentebb említett Födő Sándor (Fodo)-t is megnéztem, nála sincs egyértelmű „hivatalosan használt művésznév”, ezért nem bántottam, de valóban át kellene majd nevezni, mert a jelenlegi cikkcím nem megfelelő. A többihez nem kívánok hozzászólni, döntse el a publikum, hogy maradjon így, vagy át legyen nevezve... ;-) A „függőben” jelzést levettem. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. szeptember 23., 12:29 (CEST)

igazából azt tartanám szerencsésnek, hogyha a magyar művésznevek kérdése nem egy néhány napig vitatott kérdés lenne, hanem egy függőben hagyott vita több más olyan vitához hasonlóan, amelyek folyamatos témák - itt sorakoztatván a kérdéses magyar művészneveket és egyenként megvizsgáltak lennének ezek a szócikkelnevezések és nem egyetlen kötélcsomó elvágásával döntődne el minden. A mostani átnevezésekkel nincsen bajom, de mivel a magyar művésznevek tizenvalahány átnevezéssel még mindig nem érzem megoldottnak, emiatt bocsánat @Gaja:, de visszateszem a függőbent. Annak okán éreztem erre engedelmet, hogy azt írtad: És persze jöhet még név, ha valakit kifelejtettem, csak a kertévés tehetségkutatókat néztem át...

És nekem van egy elhunyt személy wikipédiás szócikkneve, amivel nem tudok megbékélni, hogy azon a néven van, mert a Filmlexikon és az MTVA honlapja nem a szócikk mostani neveként nevezi meg az illetőt és nem a mostani szócikknéven kapta a kitüntetését (és homályosan rémlik, hogy a Révai új lexikonában is nem a mostani szócikknéven található). Takács Mária bemondóról van szó. Ugye nem haragusztok, hogy szóba hoztam? Apród vita 2016. szeptember 24., 00:07 (CEST)

Levettem a függőbent erről az elhalkult megbeszélésről, hadd archiválódjon el. --Karmela posta 2016. október 17., 14:51 (CEST)

Akkor átnevezem, Karmela. Apród vita 2016. október 22., 02:10 (CEST)

Ménmarót vagy Mén Marót?[szerkesztés]

A wikipédiában egyformán olvasok Ménmarótról, Mén Marótról és Mén-Marótról. Melyik a helyes írásmód? Apród vita 2016. október 22., 02:07 (CEST)

Ezekben a középkori nevekben borzasztó nagy a bizonytalanság. A legfontosabb dolog, amit Ménmarótról nem tudunk, hogy egyáltalán létezett-e. Egyetlen említése Anonymustól származik, kinek a munkáját azért elég erős kritikával szokás kezelni. Ennélfogva nem tudhatjuk azt sem, milyen nemzetiségű, eredetű volt, és honnan származik a neve. (Egy változat szerint Marót község nevéből.) Tehát nem a középkori magyar „<Nemzetségnév> <Sajátnév>” sémába illik. Sőt abban a korban élt, amikor még a magyar vezéreknek is csak egytagú nevük volt. Egy biztos, hogy nem magyar volt, hanem a hagyomány szerint a honfoglalókkal ellenséges, Árpád által legyőzött fejedelem. Az en:Menumorut cikk bevezetője mutatja, hányféle más névalakja ismert különféle nyelveken. Szerintem itt helyes írásmódról nem beszélhetünk, csak megegyezés szerinti egységesítésről. A különírt alakot a fentiek miatt félrevezetőnek tartom, de a Wikipédián kívüli használatban is a másik kettő dominál. A kötőjelest meg egyrészt régiesnek, másrészt az egy alá nem támasztott etimológiai feltevést tükröt. Mindezek okán – kifejezve, hogy nem tudjuk, élt-e, nem tudjuk, milyen nemzetiségű volt, csak hogy nem magyar és nem tudjuk, honnan ered a neve – én a Ménmarót alakot javaslom, mert az nem tartalmaz ilyen implicit feltételezést. Idegen fejedelmek nevét általában nincs okunk különírni vagy kötőjelezni. Sokkal inkább az a kérdés, miért teszünk rá ékezeteket, de ez már hagyománynak tűnik. Az OH szerkesztői sem foglalkoztak ennek a problémának a megoldásával.

Nem nyelvi kérdés, de a jelzett enwikis cikkben érdemes megfigyelni, hogyan épül be a román nézőpont, amit az enwiki révén jobban fog ismerni a világ... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 24., 12:41 (CEST)

Csak a végéhez megjegyzem, hogy a románok nyüzsögnek az enwikin és teliszórják a történelemhamisításaikkal a világot. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. október 26., 23:41 (CEST)

I. Pál[szerkesztés]

Létezik I. Pál görög király szócikk. Pont az I. Ferenc pápa/Ferenc pápa kapcsán kialakult polémia és eredmény kapcsán kérdezem: ha nincs egy királyi névből több, csak egy (lásd ezt a Pált), akkor helyesebb kitenni az I. sorszámjelzőt, vagy helyesebb volna Pál görög királyként használni? – Burumbátor Súgd ide! 2016. október 23., 18:11 (CEST)

Alapesetben nem kell sorszám (pl. Ferenc magyar király), kivéve, ha az illető is úgy használja (pl. I. Ferenc József). Jelen esetben nem tudom, mi a helyzet, ránézésre a nyelvek kb. felében van első, másik felében nincs. – Tacsipacsi vita 2016. október 23., 20:53 (CEST)
Interwikik között mindkettő előfordul. Anyanyelvi változat lehet irányadó: Παύλος Α΄ των Ελλήνων, de a nyelvben járatos kolléga véleménye kellene. Akela vita 2016. október 23., 20:58 (CEST)
Ott sincs első. – Pagony foxhole 2016. október 23., 21:05 (CEST)
De van: Α΄ = „1.”. Oliv0 vita 2016. október 24., 07:20 (CEST)

Köszönöm a véleményeiteket. Ha kb. fele-fele arányban oszlanak meg, és az anyanyelvi változat a sorszám nélküli változatot hozza, akkor én is effelé hajlanék. Logikusabb is, hiszen ha valamiből (vagyis valakiből) egy van, akkor nincs szükség SORszámra, hiszen nincs sor... :) – Burumbátor Súgd ide! 2016. október 24., 06:22 (CEST)

Thaiföldi királyok cikkcíme[szerkesztés]

Sziasztok! A nemrég elhunyt thai király nálunk IX. Ráma thaiföldi király néven fut, miközben a sajtóban (és a legtöbb WP-ben) Bhumibol Aduljadezs (vagy egyéb átírási alakzatban) jelent/jelenik meg. Ahogy elnézem a Csakri-dinasztia mindegyik tagja Ráma király volt, viszont ennek használata nem tűnik általánosnak a kilencedik esetében. Milyen néven fusson nálunk? Üdv, Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2016. október 24., 12:56 (CEST)

Szerintem jó úgy, ahogy van. A szememben ez a dinasztia a pápákkal analóg, akiket szintén az uralkodói nevükön emlegetünk. Malatinszky vita 2016. október 24., 13:34 (CEST)

Ezzel nem feltétlenül értek egyet, mivel a pápai név önkéntesen felvett, a thaiföldi királyi Ráma nem tűnik annak. Annyira nem vagyok járatos a Thaiföldről szóló szakirodalomban, de annak csak van valami oka, hogy nem ezen a néven futnak, hanem a születési nevükön, IX. Ráma esetében Bhumibol Aduljadezs. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2016. október 25., 08:13 (CEST)

Mint a Bourbonok, akik mind Lajosok voltak... – Malatinszky vita 2016. október 25., 13:43 (CEST)

Én is azt gondolom, hogy a 250 körüli éves Csakkri dinasztia tagjait nevezzük Rámának, születéskori nevükről pedig készítsünk redirektet. – Burumbátor Súgd ide! 2016. október 25., 11:10 (CEST)

Háttérinformáció. – Malatinszky vita 2016. október 25., 13:50 (CEST)

UEFA stadion kategóriák[szerkesztés]

Ha az UEFA-stadionok kategóriái, akkor UEFA-stadion-kategóriák, ha pedig az UEFA stadionkategóriái, akkor UEFA-stadionkategóriák. Jól mondom? S ha igen, akkor melyik? – Vépi vita 2016. október 25., 13:01 (CEST)

Az adott helyzetben az UEFA által kialakított stadionkategóriákról van szó, és így az UEFA-stadionkategóriák lesz a jó. Meggondolnám azt a címet is, hogy „Az UEFA stadionkategóriái” – szerintem érthetőbb. – Malatinszky vita 2016. október 26., 14:15 (CEST)

Átneveztem az utóbbira, köszönöm. – Vépi vita 2016. október 27., 16:41 (CEST)

Kapcsolódó kérdés: UEFA klublabdarúgás díjak. A vitalapján már régebb észrevették, csak nem zárták le. – Vépi vita 2016. október 27., 18:15 (CEST)

A klub szó itt valószínűleg fölösleges, mégha az angolban benne is van. Egyszerűen: Az UEFA labdarugás-díjai. Wikizoli vita 2016. október 27., 19:12 (CEST)

Sőt: Az UEFA labdarúgásdíjai – semmi sem indokolja a kötőjelet (a klublabdarúgásdíjaknál sem, akármennyire oda kívánkozik: az is csak 6 szótag, a mozgószabály sem érvényes rá: [klub+{labda+rúgás}]+díj (labdarúgás, klublabdarúgás, klublabdarúgásdíj) – nincs eredetileg külön írt összetétel). – Tacsipacsi vita 2016. október 27., 19:59 (CEST)

MOKÉP vagy Mokép?[szerkesztés]

A MOKÉP-nek MOKÉP vagy Mokép a neve? Mind a két alak előfordul, jó lenne egységesen a helyeset használni (már ha van). – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. október 26., 14:24 (CEST)

OH: Mokép (Mozgókép-forgalmazási Vállalat: szóösszevonás, nem pedig betűszó). – Vépi vita 2016. október 26., 14:35 (CEST)