„München” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt hozzáadva ,  1 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
a (commonsban is megtalálható)
A [[19. század]]ban többek között [[Heinrich Heine]], [[Friedrich Hebbel]] és [[Hans Christian Andersen]] élt hosszabb ideig Münchenben. [[Schwabing]]ban működött a város irodalmi életének központja, amely a [[Bajor Királyság]] utolsó évtizedeiben fellendülésnek indult. Olyan írók alkottak Münchenben, mint [[Paul Heyse]], [[Lena Christ]], [[Ludwig Thoma]], [[Thomas Mann]], [[Rainer Maria Rilke]] és [[Frank Wedekind]].
 
A századforduló-beli ''vulgáris Jugendstil'' megindító példái jól bizonyítják, milyen könnyedén összhangba hozható az új művészet a polgári igényekkel. A bajor főváros polgárai meghitt kapcsolatban éltek a múzsákkal, ennek elhiresült termékei a '''[[Jugend]]''' és a '''[[Simplicissimus]]''' művészeti / közéleti folyóiratok megelenésemegjelenése és működése de mindenek ellenére, a provokatív műalkotásokat valószínűleg puszta tréfának tekintették.<ref name="ReferenceA"/>
 
A [[Weimari Köztársaság]] idején a művészeti ág ismert képviselője [[Lion Feuchtwanger]], [[Annette Kolb]], [[Bertolt Brecht]] és [[Oskar Maria Graf]] volt. Később a müncheni születésű író, [[Eugen Roth]] szerzett hírnevet, és sokan élték és alkottak a városban, úgy mint [[Erich Kästner]], [[Wolfgang Koeppen]] és [[Michael Ende]].

Navigációs menü