Neue Pinakothek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neue Pinakothek
Új Képtár
A Neue Pinakothek
A Neue Pinakothek
Település Maxvorstadt
Cím München, Németország
Építési adatok
Megnyitás 1981
Építész(ek) Alexander von Branca
Hasznosítása
Felhasználási terület képtár
Elhelyezkedése
Neue Pinakothek (München)
Neue Pinakothek
Neue Pinakothek
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 59″, k. h. 11° 34′ 16″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 59″, k. h. 11° 34′ 16″
Neue Pinakothek weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Neue Pinakothek témájú médiaállományokat.
Neue Pinakothek (1880)

A Neue Pinakothek (Új Képtár; görög eredetű neve, a pinakotheke - πινακοθήκη képtárat jelent) a 19. századra koncentráló európai képzőművészeti gyűjtemény Münchenben, a Kunstareal területén. 1853-ban alapította I. Lajos bajor király, mint a vele szemben lévő épületben 1836 óta létező Alte Pinakothek (Régi Képtár) párját. A Neue Pinakothek volt világviszonylatban is az első szépművészeti múzeum, amelyik a kortárs művészek alkotásait gyűjtötte és mutatta be.

A mai, mintegy 6000 darabból álló festmény- és szoborgyűjtemény a felvilágosodás idejétől, Goya és Jacques-Louis David munkásságától egészen Vincent van Gogh és Paul Cézanne alkotásaiig, azaz a késői 18. századtól a 20. század elejéig terjedő időszakot fogja át. A képviselt fő művészeti irányzatok a klasszicizmus, a romantika, a szecesszió és az impresszionizmus.

A múzeumban őrzött alkotások a Bajor Állami Képgyűjtemény(wd) részét képezik.

Az épület[szerkesztés]

Az eredeti épület 1846-1853 közt Friedrich von Gärtner és August von Voit tervei alapján épült, majd elpusztult a második világháború idején. 1949-ben teljesen el kellett bontani. Alexander Freiherr von Branca tervezett egy teljesen új posztmodern épületet, amelyet 1981-ben nyitottak meg.

A gyűjteményről[szerkesztés]

Ebben a képtárban a modern festők művei, főleg német festők találhatók. Gazdag a müncheni iskola festőinek anyaga, köztük: Franz von Lenbach, Wilhelm von Kaulbach, Spitzweg, Arnold Böcklin (például Hullámok játéka, Pán), Hans Makart (A föld adományai). Ebben a képtárban található a magyar Id. Markó Károly Menekülés Egyiptomba c. képe és Munkácsy Mihály: Látogatás c. alkotása. A Neue Pinakothek grafikai és festménygyűjteményét gazdag szoborgyűjtemény egészíti ki, jeles német szobrászok, például Konrad Eberhard (1768-1859), Adolf von Hildebrand (1847-1921), Max Klinger (1847-1921) mellett több Auguste Rodin szobor is található.

Az eddig említettek, továbbá a Pinakothek der Moderne illetve a Museum Brandhorst XX. és a XXI. századi alkotásaival valamint a Türkentor (átépítés 2010 májusig) együttesen egyedülálló képgyűjteményi egységet képeznek.

Galéria[szerkesztés]

Enteriőrök a képtárból[szerkesztés]

Festmények[szerkesztés]

Szobrok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Neue Pinakothek
A Wikimédia Commons tartalmaz Neue Pinakothek témájú médiaállományokat.
  • Művészeti lexikon. 2. köt. Budapest : Andor Győző kiadása, 1935. Neue Pinakothek lásd 159. p.
  • Művészeti lexikon. 3. köt. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1967. Neue Pinathek lásd 408. p.

Külső hivatkozások[szerkesztés]