Siemens (vállalat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Siemens AG szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Siemens Zrt.
Siemens AG logo.svg
Siemens München Martinstr.jpg
Hivatalos név Siemens Zrt.
Jelmondat Ingenuity for life
Típus
Jogelőd
  • Siemens-Schuckert
  • Dade Behring
  • Siemens & Halske
  • Automatique Electrique de Belgique
Alapítva 1887
Névadó Werner von Siemens
Székhely Budapest
Cím 1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Vezetők Siemens
Alapító Werner von Siemens
Tulajdonos Siemens AG
Forma Zrt.
Termékek Siemens
Árbevétel n. a.
Alkalmazottak száma n. a.
Anyavállalata Siemens AG
Tőzsde n.a.

A Siemens Zrt. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Siemens Zrt. témájú médiaállományokat.
A Siemens Zrt. Gizella úti székháza

A Siemens a villamosítás, automatizálás és digitalizáció terén globális nagyvállalatként energiahatékony és erőforrás-kímélő technológiákat szállít ügyfeleinek. Vezető szerepet tölt be az energia-előállításban és -átvitelben, valamint az orvosi diagnosztika területén is. Tevékenysége úttörő az infrastruktúra és az ipari megoldások terén.

A Siemens Magyarország története[szerkesztés]

A Siemens több mint 130 éve, az első budapesti villamosvonal 1887-ben történt elindítása óta része a hazai mindennapoknak. Tevékeny szerepet vállal a nagyvárosi infrastruktúra és közösségi közlekedés fejlesztésében, az energiatermelést biztosító villamos erőművekben, az épületek energiahatékonyságában, a kórházak diagnosztikai eszközeiben, és az autógyárak tervezőszoftvereiben.

A cég hazai múltja történelmi léptékkel nézve is jelentős: a magyarországi cégalapításra az első budapesti villamosvonal kiépítése teremtett alkalmat, majd a vállalat már az második világháború előtt az ország egyik legnagyobb magyarországi foglalkoztatójává vált.

A rendszerváltás után a vállalat fontos szerepet töltött be a legfejlettebb technológiák hazai elterjesztésében, a működő tőkeberuházások bevonzásában, ma pedig a duális szakképzés úttörője, és aktív K+F tevékenységével is hozzájárul az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

Siemens mérföldkövek Magyarországon[szerkesztés]

1887 Siemens járművekkel indult meg a villamos vasúti közlekedés Budapesten. A villamos a mai Nyugati pályaudvartól indult, útvonala a Nagykörúton a Király utcáig tartott. A kilométeres távolságot alig három perc alatt tette meg a szerelvény.

1896 Elindult a kontinentális Európa első földalatti vasútja Budapesten.

1925 A vállalat megépítette Magyarország első rádióállomását.

1952 A Szépművészeti Múzeum restaurátorműhelyét egy hordozható Siemens Portix típusú röntgenkészülékkel szerelték fel. A készülék megmutatta, hogy két Goya-festmény látható kompozíciója alatt virágcsendéletek vannak.

1968 Az országos villamosenergia hálózatra digitális elvű Siemens-távmérőket telepítettek.

1972 A Budapesti Nemzetközi Vásáron bemutatkozott a Siemens telexgépe.

1991 Megalakult a Siemens Kft. forgalomtechnikai szervize Budapest közúti forgalmi jelzőlámpáinak telepítésére, karbantartására, csomópontok telepítésére, hibaelhárítására.

2005 Megnyílt Budapesten az első PET/CT diagnosztikai központ, amelyet Siemens Biograph PET/CT-berendezéssel szereltek fel.

2014 Átadták a forgalomnak az M4-es metróvonalat, Siemens automatikus vonatvezérlés, áramellátás és kommunikációs rendszer kiépítésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]