Bajor Keresztényszociális Unió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bajor Keresztényszociális Unió
(Christlich-Soziale Union in Bayern e.V.)

A párt logója egy nürnbergi házon
A párt logója egy nürnbergi házon
Adatok
Elnök Horst Seehofer
Elnökhelyettes Beate Merk, Peter Ramsauer, Christian Schmidt, Barbara Stamm

Alapítva 1946. január 8.
Székház 80335 München, Nymphenburger Str. 64.

Ideológia kereszténydemokrácia
szociálkonzervativizmus
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Nemzetközi szövetségek Európai Néppárt
Nemzetközi Demokrata Unió
EP-frakció Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)
Hivatalos színei kék, zöld, fekete
Weboldala
Commons

A Bajor Keresztényszociális Unió (németül Sound Christlich-Soziale Union in Bayern e.V., CSU) kereszténydemokrata politikai párt Németországban. Csak Bajorországban működik, testvérpártja, a CDU Németország többi részét fedi le.

A CSU csak egyetlenegyszer indított jelölteket a CDU ellen, az 1957-ben a Saar-vidéken tartott választásokon (a Saar-vidék első választásán, miután újra Nyugat-Németország része lett), de a CSU ottani szekciója később beolvadt a CDU-ba.

A CSU a német tartományi parlamentekben
  Kormánypárt
  Nem indult

Szövetségi szinten a CDU-nál szociálisan konzervatívabbnak tartják, bár a legutóbbi időkben baloldalibb nézeteket képviselt bizonyos gazdaságpolitikai ügyekben, mint a testvérpárt. A két szövetséges közt időnként a szakadás határáig hatoló feszültségek alakultak ki, főképp olyan időszakokban, amikor a CDU gyengélkedett. Többnyire azonban szorosan együttműködnek.

Bajorország kormányát a CSU vezeti, gyakorlatilag a bajor kormány létrejötte óta, és többnyire koalíciós partnerre sincs szüksége. A dominanciának ez a foka egyedülálló a második világháború utáni Németországban. Szövetségi szinten a párt a Bundestagban közös frakciót alkot a CDU-val.

Sokak szerint a párt ideológiai alapjait Franz Josef Strauß (1915–1988) fektette le, bár ahhoz túl fiatal volt, hogy a párt alapítója lehessen. A CSU a Weimari köztársaság idején működő Bajor Néppárt, illetve kevésbé a katolikus Centrum Párt örököseként szerveződött a második világháború után.

2002-ben Edmund Stoiber indult a német kancellári posztért, de veszített Gerhard Schröderrel szemben. Bajorországban azonban megmaradt a CSU dominanciája és a 2003-as bajor választásokon abszolút többséget nyert. Horst Seehofer 2008 óta vezeti a CSU-t.

Elnökei[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajor Keresztényszociális Unió témájú médiaállományokat.